Kvinders levetid | Hvorfor lever kvinder længere end mænd?


© iStock

Derfor lever kvinder længere end mænd

I dag lever vi generelt flere år end vores mænd, men sådan har det ikke altid været

3. oktober 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Vi kvinder bliver formentlig ældre end vores mænd. 

Det er den hårde sandhed, hvis vi kigger på den gennemsnitlige levetid. I Danmark bliver kvinder nemlig i gennemsnit 82,5 år, mens mænd i snit bliver 78,6 år.

Det er altså et faktum, at kvinder i dag lever længst, men sådan har det faktisk ikke altid været.

En undersøgelse fra University of California og University of Southern California har nemlig vist, at det først er fra begyndelsen af det 20. århundrede, at kvinders levetid er blevet længere end mænds.

Kvinderne overhalede mændene 

Forskere har kigget på 1.700 mænd og kvinder, som blev født mellem 1800 og 1935. Det viste sig, at kvindernes levetid steg markant mere end mændenes i løbet af 1800- og 1900-tallet.

Spørgsmålet er hvorfor?

Generelt blev vi bedre til at forebygge sygdomme, vi spiste bedre mad, og vi fik generelt en bedre sundhed i starten af 1900-tallet.

Umiddelbart burde det jo øge både mænd og kvinders levetid, men det har vist sig, at kvinderne fik mest ud af de forbedrede forhold.

Livsstil har stor betydning 

Da der ikke er en betydelig forskel på mænd og kvinders biologi, skal man finde årsagen til forskellen i levetid et andet sted.

Forskerne fandt ud af, at det handlede om livsstil. Tiderne gjorde, at mændenes livsstil ændrede sig, og flere og flere begyndte eksempelvis at ryge og spise mad med mange kalorier.

Livsstilsændringen betød, at mændenes risiko for at få hjertekarsygdomme steg, og at de derfor ikke levede lige så længe som kvinderne. 

Men betyder det så, at vi kvinder bare kan slappe af og blive ved med at leve længe?

Desværre ikke, lyder det fra forskerne. Vores levetid afhænger netop af livsstil, så hvis du vil leve længe, er det vigtigt, at du spiser sundt, motionerer og tænker over dine vaner. 

Kilde: SHAPE 

Du vil (garanteret) også kunne lide