© TENA

Bryd tabuet: Sådan starter du samtalen om urinlækage og inkontinens

55 % af de kvinder, som oplever urinlækage, taler ikke med nogen om det. Få fem tips fra en ekspert til at åbne op for snakken, så du kan være med til at ændre statistikken og gøre en forskel.

19. maj 2021 af Benjamin Creative for TENA

Mere end 400 millioner mennesker verden over lever med ufrivillig vandladning, og i Danmark har hver fjerde kvinde oplevet at lække. Alligevel anerkender vi ikke rigtig inkontinens som en udbredt tilstand, og 55 % af de kvinder, der har oplevet urinlækage, taler ikke med nogen om det.

Det bør vi ændre på. Hvis vi snakker åbent om det, vil flere blive oplyst og desuden føle sig meget mindre alene. Så hvordan får vi brudt tabuet?

Vi har talt med ekspert Josefine Grandin, som har fem gode råd til, hvordan du nemmere kan starte samtalen, så alle føler sig komfortable og trygge.

Om eksperten

Josefine Grandin er uddannet sygeplejerske og uroterapeut. Hun er ekspert hos TENA, som laver produkter særligt designet til at håndtere inkontinens, og som vil hjælpe kvinder med at føle sig trygge og frie til at gøre, hvad de vil.

Hvorfor bør vi tale om inkontinens?

Selvom inkontinens er udbredt, er det desværre stadig et tabu og noget, som mange skammer sig over og tror, at de er alene om. Hvis vi ikke får talt om et problem, sker der ofte det, at vi tænker mere på det. Mange undersøgelser hos TENA viser også, at det hjælper dem, som oplever lækager, at snakke om det.

Det er også vigtigt, at vi taler om det, så alle bliver oplyst om, hvor udbredt det er, og at der findes hjælp og råd, som kan gøre en forskel. Jo mere vi snakker om det, jo flere finder ud af, hvad de kan gøre for at tackle deres situation frem for at lade sig begrænse. Hvis du eller andre tør starte samtalen, kan vi få og give støtte og rådgivning.

Mens nogle kun lækker et par få dråber engang imellem, døjer andre med regelmæssige problemer med større mængder. Uanset omfang findes der hjælp og råd, så det ikke holder dig tilbage.

© TENA

1: Tænk på forhånd over, hvordan du vil starte samtalen

Hvordan du starter samtalen, hvis du selv oplever udfordringer med at lække, afhænger selvfølgelig af din situation, og hvem du fortæller det til. Uanset hvad er det vigtigt, at du starter snakken på den måde, som føles bedst for dig. For mange fungerer det godt på forhånd at have tænkt over, hvordan de vil starte, hvad de vil fortælle, og hvad formålet er. Er det fx, at din partner skal forstå, hvorfor du har trukket dig, eller at åbne op over for en veninde?

Det svære er ofte første sætning. Det kan være: "Jeg har et problem, som jeg har lidt svært ved at snakke om, men det er vigtigt for mig at fortælle dig det, fordi ..." eller "Du har måske bemærket, at jeg har trukket mig ...". Det er bare eksempler, og du skal gøre det, som føles rigtigt for dig. Når du er først er begyndt, flyder det som regel og bliver nemmere.

2: Tag snakken et hensigtsmæssigt sted

Når du taler om ting, som kan være vanskelige for dig at snakke om, kan det føles rart ikke at sidde ansigt til ansigt over for personen, som du gerne vil åbne op for. Derfor kan det gøre samtalen lettere, hvis I for eksempel sidder ved siden af hinanden i en bil, eller hvis I er ude og gå en tur. På den måde bliver det ikke lige så intenst, som hvis I kun kan sidde og kigge på hinanden. 

3: Lyt og støt, når andre åbner op

Hvis du ikke oplever lækageproblemer, men andre fortæller om deres, er der nogle ting, som er gode at huske. Det afhænger selvfølgelig også af situationen og hvem, du får tilliden fra. 

Hvis nogen viser dig tillid ved at fortælle om lækageproblemer, er det vigtigt, at du lytter og giver fuld opmærksomhed. Hvis du lytter, er forstående og ikke har fordomme, er det lettere for personen, som fortæller. Hvis der er noget, du ikke forstår, må du gerne spørge for at sikre, at du ikke misforstår. Sig gerne: ”Tak, fordi du er ærlig og fortæller mig det”, og vis, at du ved, at det er et udbredt problem, og at de ikke er alene. Spørg også gerne, om de har fået hjælp eller talt med lægen eller andre, da der findes muligheder og løsninger.

TENA hjælper kvinder med at føle sig frie og komfortable – blandt andet med inkontinensbind og -indlæg, som absorberer og indkapsler urin og lugt. De har endda lavet sorte bind, som matcher sorte trusser.

© TENA

4: Undgå at bagatellisere problemet

Inkontinens og lækager i både større og mindre grad kan i høj grad fylde for mange mennesker, og derfor bør emnet aldrig bagatelliseres eller gøres mindre, end det er. Hvis andre betror sig til dig og viser tillid til dig, bør du aldrig stille spørgsmålstegn ved, hvor stort et problem det egentlig er for dem eller prøve at sige, at det da ikke er så slemt – også selvom det er kærligt ment. Generelt skal du blot være åben og lytte. Du skal fx aldrig grine af det eller vise, at du synes, at det er ulækkert eller pinligt – for det er det sidste, det er.

5: Brug humor med måde

Betyder det, at vi slet ikke må lave sjov og bruge humor, når vi taler om inkontinens og urinlækage? Selvfølgelig må vi dét, hvis det giver mening. Du må selvfølgelig aldrig grine af, men kun grine med personer med inkontinens, og alle er forskellige. Du bør lave sjov i det omfang, som du føler, at personen foran dig kan tage. Vær forsigtig og sørg for, at det aldrig fremstår stødende. 

Humor kan gøre, at snakken ikke bliver alt for alvorlig og sørge for, at det bliver nemmere at tale om. Hvis humor bruges rigtigt, kan det gøre noget godt for kommunikationen og skabe et godt fundament for respekt og forståelse.

Husk på, at du ikke er alene

Glem ikke, at inkontinens og urinlækage er enormt udbredt, og at der findes hjælp. Der er både gode råd, forskellige behandlinger afhængigt af typen af inkontinens og produkter, som hjælper dig med at holde dig tør – som for eksempel TENA Discreet-serien. 

Tag endelig imod hjælp, hvis du føler, at din urinlækage påvirker dig negativt – og find modet til at tale om det, så du ikke føler dig alene. Enhver kvinde bør føle sig tryg og fri til at gøre og dele præcis det, hun har lyst til. 

Få hjælp til at føle dig sikker hos TENA

Uanset om du elsker at løbe eller hoppe på trampolin med børnene, bør bekymringen for at lække ikke holde dig tilbage. TENA vil hjælpe kvinder, så de ikke behøver at tænke over, hvordan de lever livet, og derfor udvikler de hele tiden nye produkter – såsom TENA Discreet Ultra Mini Plus-indlæg, der beskytter mod lækage, lugt og fugt.

Få mere information om inkontinens, hjælp og produkter her.

Du vil (garanteret) også kunne lide