Kvinde og mand er kollegaer
© Getty Images

9 små ting, du kan gøre for at blive en bedre kollega

Vil du gerne blive endnu bedre til at skabe god stemning på arbejdspladsen? Få psykologens bedste råd her

18. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Vi vil alle sammen gerne tage en bestemt kasket på. Den kasket, hvorpå der står ’Jeg er en god kollega’. Vi vil gerne være hende, som hjælper, støtter og bidrager til en god stemning på jobbet, så alle har det godt.

Men hvordan er du en god kollega, og hvad kan du gøre for at blive en bedre en af slagsen? Det har vi spurgt Tine R. Holmegaard om. Hun er arbejds- og organisationspsykolog hos Crecea, og hun arbejder dagligt med at rådgive virksomheder til at opnå et bedre arbejdsmiljø.

“En god kollega er en, der yder støtte – både praktisk og emotionelt. Den praktiske støtte kan være at give en hånd med eller hjælpe med en opgave, mens den emotionelle støtter handler om vise dine kolleger, at du forstår, hvordan de har det. En god kollega lægger både en skulder til og deler kollegernes glæder, og det gælder både det, der sker på arbejdet og derhjemme,” siger Tine R. Holmegaard.

Hvad kan du konkret gøre? 

Ifølge psykologen er det altafgørende for at være en god kollega, at du anerkender dine kolleger. Det er vigtigt, at dine kolleger føler, at der bliver sat pris på både deres indsats, men også bare det, at de er der.

En god kollega sørger altså både for at støtte og anerkende, men hvordan gør du det konkret i hverdagen? Tine R. Holmegaard kommer her med 9 gode råd til, hvad du til daglig kan gøre for at blive en bedre kollega.

1. Hils på dine kolleger

Sig godmorgen, når du møder, og sig farvel, når du går. Anerkendelse handler ikke kun om, at du skal fortælle dine kolleger, at de er dygtige til deres arbejde – det handler også om at anerkende, at de eksisterer.

En virksomhed, som Tine R. Holmegaard har arbejdet med, havde eksempelvis indført, at medarbejderne hver morgen skulle give hånd til hinanden, når de mødte ind. Det føltes lidt kunstigt i starten, men den daglige kontakt, hvor medarbejderne kiggede hinanden i øjnene, var med til at skabe en god stemning, hvor alle tog hånd om hinanden.

2. Spørg, hvad din kollega har brug for

Hvis din kollega beder om hjælp, eller du kan fornemme, at han eller hun har brug for en hånd, så spørg din kollega, hvad personen har brug for. Det er vigtigt, at I bliver konkrete, så I undgår misforståelser. Spørg eksempelvis, om det var hjælpsomt, at du hjalp i en konkret situation, eller hvordan din kollega har det med de beslutninger, der blev truffet på et møde.

3. Giv din kollega opmærksomhed

Når tiden er sparsom, og vi har fokus på, hvor mange ressourcer vi bruger, kommer vi ofte til at spare steder, hvor det i sidste ende kan blive vældig dyrt – nemlig tiden til nærvær. Tag dig tid til at give din kollega opmærksomhed, og det gælder også helt små ting.

Når du skal hente en kop kaffe, kan du spørge, om din kollega vil have en kop med, eller du kan lure, hvornår din kollega har fødselsdag, og sætte et flag og en buket blomster på skrivebordet på dagen. De små ting er med til at vise, at du anerkender og sætter pris på din kollega.

4. Vær fælles om det, I fylder dagligdagen med

Når kolleger sidder over frokosten eller til den årlige sommerfest, kan der være en opfattelse af, at I ikke bør snakke om arbejde, for “nu har vi jo fri!” Men arbejdet og jeres dagligdag på jobbet er det, der binder jer sammen, så det må gerne fylde. Det er derfor vigtigt, at du ikke lægger restriktioner på, hvad I kan og ikke kan tale om, men i stedet er med til at skabe en åben dialog om det, I har tilfælles, nemlig arbejdet.

5. Hold kontakten, hvis en kollega bliver syg

Hvis en kollega går ned med stress, bliver syg eller af en anden årsag ikke kan være på arbejdet i en periode, er du en god kollega, hvis du holder kontakten. Send en sms, hvor du skriver, at du tænker på din kollega og håber, at han eller hun snart er på benene igen og kommer tilbage på jobbet. Det betyder uendelig meget, at du viser en smule ekstra omsorg og interesse.

6. Fortæl, hvordan du kan hjælpe

“Du må endelig sige til, hvis der er noget, jeg kan gøre.” Sætningen er flittigt brugt af de fleste, og selvom den er kærligt ment, er den ikke altid den rigtige vej at gå. Hvis du siger sætningen, er det nemlig ofte et udtryk for, at du ikke rigtig ved, hvordan du skal hjælpe. Personen, som har brug for hjælp, er formentlig i en presset situation, og han eller hun vil have endnu mindre overskud til at tage stilling til, hvilken hjælp der er brug for.

Du kan i stedet fortælle, hvordan du kan hjælpe og på den måde gå den ekstra meter for din kollega. Hvis du ved, at din kollega har meget om ørene og har det svært, kan du eksempelvis sige, at du lige smører en ekstra madpakke, som du tager med til ham eller hende i morgen. Hurtigt bliver din hjælp håndgribelig, og din kollega skal ikke selv definere, hvad der kan hjælpe. 

7. Respekter din kollegas behov
Det er vigtigt, at du respekterer, at nogle kommer på arbejde, fordi det derhjemme kan være vældig uoverskueligt og krævende. I sådanne situationer kan du frede din kollega, så arbejdet ikke også bliver en terapitime, hvor I over frokosten skal vende og dreje alting.

Hvis du er i tvivl om, hvad din kollega har brug for, så spørg: “Vil du have det bedst med bare at passe dit arbejde, eller har du brug for, at vi taler om det, der sker derhjemme?”

8. Drop tomgangsbrokkeriet

Du skal ikke jamre over vilkår eller skyde skylden på alt og alle, hvis der er noget, du er utilfreds med. Det er vigtigt, at du adresserer det i det rette forum og ellers blot forholder dig til de ting, som du kan gøre noget ved – ellers dræner du alle for energi.

9. Stop med at sladre

Du skal også droppe sladderen. Det er en god regel at tænke, at alle på arbejdspladsen skal kunne tåle at høre det, du vil sige. Hvis du tænker, at du får røde ører, hvis bestemte personer på jobbet hører det, bør du ikke sige det højt. I stedet for at tale dine kolleger ned, skal du tale dine kolleger op. Giv eksempelvis dine kolleger komplimenter – både for deres arbejde, men også for deres udseende eller væremåde.

Det kan være en god hjælp til dig selv, hvis du sætter din ros og anerkendelse en smule i system. Forestil dig, at du hver dag har en anerkendelsesblomst, du skal give til en kollega, og i løbet af ugen skal du aflevere fem blomster til fem forskellige personer. På den måde husker du at få sagt de vigtige ord højt, og du er med til at bidrage til den gode stemning på arbejdspladsen. 

Du vil (garanteret) også kunne lide