Det kan være svært – både praktisk og følelsesmæssigt – at holde styr på skilsmissefamilien. Du ser måske ikke dine børn hver dag, og selvom du savner dem helt forfærdeligt, ved du, at det også er vigtigt, at de har et godt forhold til deres far.
Selvom hverdagen kan være svær at planlægge, er det næsten en endnu større udfordring, når mærkedage og ferier presser sig på. Hvor skal ungerne være, hvad skal I lave, og hvordan tager I bedst hensyn til alle parter?
Gode råd fra Børns Vilkår
Det er snart tid til sommerferie, og I er måske ligesom mange andre begyndt at planlægge, hvad sommeren skal fyldes op med. Men hvordan gør I det bedst, når I ikke længere lever sammen som far, mor og børn?
Børns Vilkår har lavet en række anbefalinger, der hjælper dine børn, når jeres skilsmissefamilie skal på ferie. Rådene er både vigtige at huske, imens I planlægger ferien, og når fridagene og sommeren endelig kommer.
1. Planlæg i god tid
Det er vigtigt, at I planlægger i god tid, så alle ved, hvad I skal forholde jer til. Det er især vigtigt, så barnet kan forberede sig på, hvor og hvornår han eller hun skal være hos henholdsvis mor og far. Aftal i god tid, hvordan ferien skal fordeles, så jeres barn ikke skal gå rundt og bekymre sig om det.
2. Tal om savnet
Når et barn er væk fra en forælder i flere uger ad gangen, er det naturligt, at barnet kommer til at savne. Det er utrolig vigtigt, at I taler om, hvordan I skal håndtere barnets savn, og det kan I blandt andet gøre ved at aftale, hvordan I kan have kontakt under ferien. Kan barnet eksempelvis skype, ringe eller sende en sms hver aften, eller er der en anden løsning, som I kan blive enige om?
3. Tag kontakt på de rigtige tidspunkter
Selvom kontakt til dit barn er vigtigt både for dig og barnet, når dit barn holder ferie med den anden forælder, skal du huske at tage kontakt på de rigtige tidspunkter. Undgå eksempelvis at ringe lige inden sengetid, hvor barnet er mest træt og sårbar. Det er derimod en god idé at tage kontakt på tidspunkter, hvor barnet har en sjov og spændende oplevelse at fortælle om.
4. Vis glæde
Selvom du vil savne dit barn utrolig meget, når barnet er på ferie med den anden forælder, er det vigtigt, at du viser dit barn, at du nok skal klare dig. Det gælder især også, når I er i planlægningsfasen, hvor barnet ikke skal føle, at han eller hun skal tage sig af dig. Fortæl dit barn, at du glæder dig til at høre om alle de gode oplevelser, som barnet skal have med sin anden forælder.
5. Vis ikke bekymring
Ligesom du ikke skal vise dit barn, at du ikke kan overskue at skulle savne dit barn helt ubeskriveligt under ferien, skal du heller ikke vise, at du er bekymret for, hvordan ferien hos den anden forælder skal gå. Dit barn vil hurtigt fornemme din bekymring, og den følelse er alt andet end god at sende dit barn afsted på ferie med.
6. Aftal besøg
Er dit barn et spædbarn under 1 år, kan han eller hun ikke være væk fra den primære omsorgsperson i mere end nogle timer. Det er formentlig dig, der er den primære person i dit barns unge liv, men du kan aftale med barnets far, at han kan komme på besøg flere dage i træk i ferieperioden. Det vil imødekomme både dine, farens og barnets behov.
7. Forlængede weekender
Er dit barn mellem 1 og 3 år, kan I sagtens aftale et par forlængede weekender i løbet af sommerferien. Hvis jeres barn er vant til at være hos den anden forælder i en forlænget weekend, kan I prøve, hvordan det fungerer, hvis barnet er en halv uges tid hos sin far. Det er dog vigtigt, at ferien ikke bliver tidspunktet, hvor I starter ud med flere overnatninger i træk, hvis jeres barn ikke er vant til at overnatte hos sin anden forælder. Start med en enkelt overnatning, indtil barnet er tryg ved at sove i de nye omgivelser, og udvid langsomt.
8. Ikke sammenhængende uger
Er dit barn mellem 3 og 6 år, har han eller hun måske lyst til at være hos sin anden forælder i længere tid end blot en forlænget weekend. Det kan dog være overvældende at være et andet sted end sit primære hjem i mere end en uges tid, men I kan i stedet aftale, at barnet kan være hos sin anden forælder i flere uger, som blot ikke lægger lige efter hinanden.
9. Længere ferier
Hvis du har større børn (over seks år), kan I sagtens aftale længere ferier på to-tre uger – naturligvis afhængigt af, hvordan dit barns tilknytning er til mor og far. Nogle børn vil føle, at det er meget overvældende og lidt for længe med tre uger, så her kan I eventuelt aftale, at barnet skal være to sammenhængende uger og en enkelt uge på et andet tidspunkt hos den anden forælder.
Kilde: Børns Vilkår