Mand og kvinde skændes
© iStock

9 gode råd, som gør jeres skænderier mere konstruktive

Nej tak til flere skænderier, der fører til kold luft mellem jer og alt for høje tonelejer!

6. september 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

God kommunikation er vigtigt i et parforhold. Men selvom dig og din mand er gode til at tale om tingene i hverdagen, kan det være (overraskende) svært at kommunikere, når én af jer er vred, trist eller skuffet. Derfor kan et skænderi hurtigt eskalere. 

Med disse gode råd bliver jeres skænderier og konfrontationer nemmere og mere konstruktive, så I kommer godt ud på den anden side. 

1. Brug ikke ordene “altid” og “aldrig”

Det kan være svært at lade være, men stop med at generalisere. Det gør kun skænderiet værre.

2. Giv ham indblik i dine følelser

Når du vil diskutere et emne med din mand, bør du ikke bebrejde ham ved at sige: “Du er så dårlig til…” Giv ham i stedet indblik i dine følelser ved at starte sætningen med: “Jeg føler, at…” eller “Jeg bliver skuffet, når…”

3. Lyt til ham

Det siger sig selv – men det kan være virkelig svært at lade være med at afbryde din mand midt i et skænderi. Især hvis du føler, at han er på vej ud på et sidespor. Men hold igen, lyt, og vent til han er færdig med at tale. Så er det nemlig din tur.

4. Sæt dig i hans sted

Du og din mand udtrykker jer og tænker sikkert forskelligt. Prøv derfor at sætte dig i hans sted. Det vil give dig et meget større indblik i, hvad det er, han mener, når han handler eller siger noget på en bestemt måde.

5. Vælg dine kampe

God kommunikation er utrolig vigtigt i et velfungerende parforhold. Derfor er det altafgørende, at du og din mand snakker om de ting, der går jer på. Dog bør du vælge dine kampe og ikke påpege hver eneste lille ting, som du ikke er fan af.

6. Sæt jer ned

Stop med at skændes, mens I begge – eller en af jer – står op. Det kan hurtigt virke intimiderende for den anden person. Slap af, pust ud, sæt jer ned, og snak stille og roligt om tingene.

7. Hav fokus på det positive

Når du vil diskutere et problem med din mand, så start med at sige noget positivt. Det kan hurtigt blive trættende og ubehageligt, hvis I kun har fokus på det negative, og hvad der er galt.

8. Tænk, før du taler

Tænk over, hvad budskabet med det, der kommer ud af din mund, er. Hvis du er sur eller ked af det, kan du hurtigt komme til at sige noget på en uheldig måde. Formuler i stedet sætningen i dit hoved, inden du siger den højt.

9. Indrøm dine fejl

Det giver selvindsigt at kunne se, hvad du selv kunne blive bedre til. Indrøm over for din mand, at du godt kan se, at du kunne have handlet anderledes i en given situation. 

Det samme gælder midt i skænderiet. Hvis du kommer til at sige noget af raseri, du ikke skulle have sagt, bør du sige undskyld i stedet for stædigt at holde ved dine ord.

Du vil (garanteret) også kunne lide