En mand og en kvinde er på date
Vi har allieret os med en ekspert, som deler ud af gode råd. © Getty Images

9 gode dating-råd til dig, der ikke 'har været på markedet' i en del år

Drømmer du om at finde manden i dit liv, men skræmmer dating-junglen dig en smule? Her får du ekspertens bedste råd

22. marts 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Har du ikke været ’på markedet’ i nogle år, og skræmmer det dig ærligt talt lidt, at du skal kaste dig ud i dating-junglen?

Fortvivl ikke. Vi har nemlig talt med Marian Danstrup, som er sexolog og coach, og her giver hun dig sine ni bedste dating-råd, så du bliver klædt godt på til at møde nogle dejlige mænd.

1. Du skal være klar

Hvis du har været sammen med en partner i mange år, skal du tage dig tid til at definere og finde dig selv. Det er vigtigt, at du er kommet dig over din skilsmisse eller dit forliste parhold, før du kaster dig ud i dating-verdenen.

Det kan være svært at vide, hvornår du er klar, men grundreglen er, at du skal have sluppet din vrede til din ekspartner. Så længe du stadig er vred, jaloux eller føler sorg, er du ikke kommet dig over din eks, og så vil dating blive en slags smertelindring i stedet for en søgen efter en ligeværdig partner.

2. Hvilke egenskaber leder du efter?

Når du har fundet dig selv, skal du også definere, hvilke egenskaber du leder efter i en partner. Kig eksempelvis på de mænd, som du har i din omgangskreds – kolleger, venner osv. Hvad er det, du godt kan lide ved dem? Hvilke egenskaber har de, og hvordan behandler de andre? Det kan være nemmere at finde ud af, hvad du søger, hvis du har nogle personligheder at spejle dig i.

3. Lad ikke dine længsler løbe af med dig

Det er naturligt, at vores længsler løber af med os, men det er det farligste, når vi dater. Hvis du eksempelvis bruger et datingsite, hvor du skriver med nogle mænd, vil du med garanti møde en Don Dario, som lover guld og grønne skove. Her er det vigtigt, at du ikke kun har hjertet med, men også hjernen.

Det er nemt at blive forført, men når en mand skriver til dig, at du er smuk og fantastisk, selvom I ikke har mødt hinanden, er det et udtryk for hans længsel. De smukke ord kan aldrig have noget med dig at gøre, for han kender dig ikke, så her er det vigtigt, at du slår bremsen i.

Mærk efter, og se, om du kan spejle dig i de ting, han skriver. Er han nysgerrig på dig, og svarer han på det, du skriver? Hvis ikke, bør du lade alarmklokkerne ringe.

4. Den perfekte mand findes ikke

Kvinder kan godt have et problem med at bruge lang tid på at finde ud af, hvem de skal gå på date med. Er han god nok? Matcher han mine forventninger? Ligner han min drømmemand?

Det er vigtigt at huske én ting: Den perfekte mand findes ikke. Så vær åben, og arbejd med dig selv, inden du går ud i dating-junglen, for så er du meget bedre til at sortere og finde ud af, hvad der vil være godt for dig.

5. Vær tydelig

Vær åben omkring, hvad du gerne vil. Når du er tydelig, bliver det meget nemmere for andre at vide, hvad du søger, og hvem du er, så det hjælper både dig og en potentiel partner. Hvis du bruger et datingsite, så skriv en god og ærlig profiltekst, hvor du sender et stærkt signal om, hvem du er. Du skal ikke skrive, hvilke krav du har, men fortæl, hvad tryghed er for dig, og hvilke egenskaber du sætter pris på.

Vær også tydelig omkring, om du søger en kæreste eller en elsker. Dem, der læser din profiltekst, har kun to ting at gå ud fra – dit billede og det, du skriver – så det er alfa og omega, at du er ærlig og klar i mælet. Men lad være med at skrive noget a la “Du må ikke være…” eller “Jeg vil ikke være sammen med en mand, som…”. Det lugter af dårlige erfaringer, og det bringer dig ikke videre i din søgning efter den rette partner.

6. Spring ud i det

Barrieren bliver større og større, jo længere tid I skriver sammen, og det kan lige pludselig virke meget skræmmende at skulle mødes ansigt til ansigt. Derfor: Mød hinanden hurtigt!

Dating handler om at komme ud og møde nogle nye mennesker, så skru forventningerne ned, og spring ud i det. Du skal ikke tænke, at du skal ud og møde din nye kæreste, men tænk det som at få en bordherre, som du ikke kender. Ingen ved, om det skal blive til noget, og det er ikke et dårligt møde, hvis I ikke ender med at blive kærester.

7. Lad være med at fokusere på sex

Al respekt for seksuelle eventyr, men du skal overveje, om det er det, du vil. Hvis du skruer forventningerne til sex og intimitet ned til at starte med, kan du have fokus på relationen til det menneske, som du er ved at lære at kende. Hvem er han? Matcher hans personlighed med din? Hvis du lader være med at være forhastet, kommer du til at hvile meget mere i relationen.

8. Gå en tur

Der er ingen tvivl om, at det kan være meget intenst og grænseoverskridende at skulle mødes med et menneske, du ikke kender. Det er let at blive usikker, når man sidder over for hinanden, så det er en god idé at gå en tur i stedet for. På en gåtur har I ikke direkte øjenkontakt, og det kan gøre det lidt nemmere at være sig selv.

Det kan også være en fin idé at lave en tidsramme for jeres date, så du ved, hvornår daten slutter. Sig, at du har en time eller to, for på den måde beskytter du dig selv og gør situationen så tryg som mulig.

9. Drop snakken om arbejde og karriere

Mange kvinder skal lære at undgå at snakke om arbejde. Vi falder i fælden, når vi er utrygge eller usikre, for så er det nemt at snakke om, hvor gode vi er på vores job.

Men mænd går ikke på dates for at møde en ny kollega. De går på dates for at møde en kvinde, og hvis en mand ikke kan mærke sine følelser eller seksuelle spændinger, så trækker han sig.

Det handler ikke om, at du skal gøre dig dummere, end du er, men slip arbejdskasketten, vær kvinde, vær åben og nysgerrig, og smil. Din date skal møde dig og ikke den, du er, når du sidder på kontoret.   

Du vil (garanteret) også kunne lide