Gode vandvaner til det nye år
© iStock

6 gode vandvaner til det nye år

Vil du gerne være sundere og spare penge? Så kig med her, hvor vi giver dig de bedste tips til, hvordan det kan blive en realitet i 2017, og afklarer 6 myter om vand

17. januar 2017 af Redaktionen

Har du også hørt, at varmt vand kogere hurtigere end koldt? Eller at kolde bade skulle være sundt for dig? Der findes et hav af myter om vand. Her får du svaret på, hvilke du roligt kan tro på og gøre til dine nye gode vandvaner i 2017.

Claus Rantzau designer vandhaner og brusere for det danske brand Damixa. Han har arbejdet med området i mere end 10 år. Her giver han dig 6 gode råd om de mest almindelige vandmyter. Forbered dig på både at blive sundere og at spare penge i 2017

Myte 1: Lad vandet løbe, inden du skyller frugt og grønt 

SANDT: Varmt vand indeholder flere bakterier end koldt, og der kan gemme sig masser af bakterier i vores vandrør. Derfor gør du klogt i at lade hanen løbe lidt, før du tager et glas vand eller skyller dine grøntsager og frugt. Og af samme årsag skal du altid bruge koldt vand til at skylle dine madvarer i, inden du tilbereder og spiser dem. 

Myte 2: Prisen for varmt og koldt vand er den samme 

FALSK: Mange tror, at vand koster det samme, uanset om det er varmt eller koldt. Men faktisk er den gennemsnitlige pris for en liter koldt vand ca. 6 øre, mens en liter varmt vand i gennemsnit koster ca. 10 øre. Der er altså en væsentlig besparelse at hente hjem, hvis du bruger bare lidt mindre varmt vand i hverdagen. Og nogle af myterne her kan måske hjælpe dig på vej… 

Myte 3: Varmt vand giver renere hænder

FALSK: Om du vasker hænder i varmt eller koldt vand har ikke den store betydning. For at vand kan slå bakterier ihjel, skal det være kogende, og det er der ingen, der kan vaske hænder i. Når du vasker hænder, er det sæben, som det altafgørende bakteriedræbende element. Så længe du husker sæben, kan du altså trygt vaske hænder i koldt vand. 

Myte 4: Kolde bade er sunde

SANDT: Et koldt brusebad har rigtig mange fordele foruden at være billigere. Hvis du slutter dit brusebad af med at skrue ned for temperaturen, kan du se frem til bedre blodcirkulation, stærkere immunforsvar og øget forbrænding. Ikke dårligt, vel!? 2

Myte 5: Drik mindst to liter vand om dagen

SANDT OG FALSK: Én ting er sikkert – det er vigtigt at drikke vand hver dag. Men det er svært at gøre sig klog på, hvor meget vand vi hver især skal drikke. Anbefalingerne lyder nemlig på alt fra 1-3 liter om dagen. Det afhænger blandt andet af din alder, din vægt, om du er sund og rask, og hvor aktiv du er. Jeg dyrker for eksempel selv duathlon, og min træning kræver, at jeg drikker masser af vand. Som bonusinfo kan jeg fortælle, at vand fra hanen er 900 gange sundere og 667 gange billigere end vand på flaske.

Myte 6: Varmt vand koger hurtigere end koldt

SANDT: Det er så fristende at skrue helt op for det varme vand, når elkedlen skal fyldes, for så går lidt hurtigere. Men det er faktisk ikke en god idé. Når du koger vand i en elkedel, kommer vandet kun lige op på kogepunktet, inden elkedlen slukker igen. Det betyder, der er en risiko for, at bakterierne fra det varme vand ikke er kogt væk. Derfor – kog koldt vand i stedet. På den måde er du sikker på, at din te og kaffe er bakteriefri. 

Kilde: Vandmedomtanke.dk

Du vil (garanteret) også kunne lide