En god og sund selvtillid har en række fordele – det virker som et godt forsvar mod negativ stress, det giver dig overskud til at takle modgang, og det giver dig generelt et mere positivt livssyn.
Ser du nogle gange på andre og tænker, at de har et lettere liv, fordi de sprudler af medfødt selvtillid?
Selvom nogle har bedre forudsætninger for at have en bedre selvtillid end andre, så er det heldigvis en muskel, der er modtagelig for træning.
Kig med herunder, hvor du får fem råd til at opnå et bedre selvtillid.
1. Træn selvtilliden
At indse, at selvtilliden kan trænes, er det første og vigtigste skridt.
“Mange tænker på selvtillid som noget, de har eller ikke har, eller som noget der er eller ikke er en del af deres personlighed. Det er til en vis grad rigtigt, at nogle har bedre forudsætninger for en bedre selvtillid end andre, men heldigvis er denne muskel modtagelig for træning, og ved bevidst at træne kan du udvikle en god selvtillid,” siger Cecilie Ystenes, som er mentaltræner i norske Raw Trening.
2. Vælg stemmen, du lytter til
At lære sig selv at have kontrol over selvtilliden er også en god start, for på den måde kan du nå dine mål mere effektivt. Men hvordan gør du det?
“Vælg, hvilken stemme i hovedet du vil lytte til, inden du skal præstere: Stemmen, som siger, at du kan, eller stemmen, som siger, at du ikke kan. En god indre dialog med dig selv er nemlig noget af det, som kan skabe god selvtillid. Når du har bestemt dig for, hvilken en af stemmerne det skal være, skal du tage ansvar for din adfærd,” siger Ystenes.
3. Vær taknemmelig
Er koppen halvt fuld eller halvt tom? Det spiller egenlig ikke så stor rolle, så længe du er glad for, at der er noget i kroppen i det hele taget. Forskning viser nemlig, at dem, som er taknemmelige, både er mere lykkelige og mere friske end andre. Ifølge Psychology Today har dem, som føler sig taknemmelige lettere ved at knytte bånd til andre, de har færre smerter, mere empati, de sover bedre og har en stærkere psyke – og ja, en bedre selvtillid.
Et konkret tip er at skrive en taknemmelighedsdagbog, hvor du hver aften noterer tre ting, som du har været taknemmelig for den pågældende dag. Prøv i to uger, og se, hvad der sker.
4. Pas på energibalancen
Fysisk aktivitet har en række fordele for både kroppen og psyken, og det er derfor en god idé at lave regelmæssig aktivitet. Hvis du ikke er fan af at gå i fitnesscenter, kan du også gå en tur, lave yoga derhjemme eller arbejde i haven.
Hvis du skal kunne mærke og være i balance med dig selv, er det vigtigt at finde den rette balance mellem hvile og bevægelse.
Det er også enormt vigtigt at få nok og god søvn. For lidt eller dårlig søvn kan nemlig føre til overvægt, stress, uro og igen – dårligere selvtillid.
5. Vær forberedt på udfordringer
Der vil altid være ting, som sætter din selvtillid på prøve. Cecilie Ystenes anbefaler, at du prøver at være på forkant med disse ting og tænker: “Hvad er det værste, der kan ske?”
“På den måde hjælper du din hjerne til at finde frem til, hvordan du skal takle udfordringerne. Dermed vil du tænke mere konstruktivt og afbalanceret, når modgangen kommer. Med det udgangspunkt vil du ikke se det som et nederlag, men som en mulighed for at præstere endnu bedre.
Brug lidt tid på at tænke på ydre omstændigheder, som vil udfordre din selvtillid. Det kan for eksempel være spørgsmål fra andre eller nye, ukendte udfordringer.
Hvis du allerede nu kan se løsningerne, kan det reducere risikoen for, at udfordringerne bliver virkelige og blokerer for dig og din udvikling,” siger Cecilie, som har skrevet den norske bog Mental Styrketrening.