© Getty Images

5 gode råd til dig, der har svært ved at sige fra

Det er på tide, du lærer at sige nej til det, du faktisk ikke har lyst til

15. august 2019 af Benjamin Native Studio for Gyldendal

Alt for ofte kommer vi til at sige ja til noget, vi overhovedet ikke har lyst til. Det er som regel, fordi vi er hjælpsomme, og ikke kan lide at skuffe andre. Det kan være chefen, der overbelaster os med opgaver, eller veninden, der igen vil låne vores bil, som vi ikke har modet til at få sagt nej til.

I den nye internationale bestseller 'En anonym pige' møder vi den unge kvinde Jessica, som møder store udfordringer, fordi hun blandt andet ikke får sagt stop. Med inspiration fra thrilleren har vi samlet fem råd og huskeregler til, hvordan du bliver bedre til at sige fra. 

1. Øv dig i at bryde den dårlige cirkel

Hvis du altid har haft problemer med at sige fra, skal du nu aftale med dig selv, at du er nødt til at bryde cirklen. Hvis du ikke får sat nogle grænser, vil folk omkring dig blive vant til og forvente, at du er hende, der altid siger ja og stiller op. 

Væn din omgangskreds til at acceptere, at du sommetider siger fra. Det kan være megasvært, men ligesom alle andre har du ret til at sige fra, og det skal du øve dig i. Øvelse gør mester!

2. Sig nej på en god måde

Du behøver ikke føle dig tarvelig, når du siger fra, for du kan sagtens sige nej på en fair måde. Anerkend deres ønske og vis, at du godt kan forstå dem ved eksempelvis at indlede dit svar med: "Jeg synes, det er sødt af dig at spørge mig" eller "Jeg forstår godt, hvis du synes, det er ærgerligt”. 

En vigtig ting er at huske, at du afviser forslaget og ikke personen. Så længe du er ærlig og gør det på en pæn måde, kan du ikke tage ansvaret for, hvordan de føler.

© Getty Images

3. Du kan nemmere gå fra ”nej” til ”ja”

Denne huskeregel er særligt god, hvis du støder på en forespørgsel, du er i tvivl om, du har lyst til, eller som du måske først kan vurdere senere. Hvis du først har sagt ja til at bage en kage eller gøre din kollega en tjeneste, er det svært at gå tilbage og sige fra. Hvis du derimod har fået sagt nej til at starte med, kan du meget nemmere komme tilbage og sige, at du faktisk har tid eller mulighed alligevel. 

4. Der er nok en anden, der kan

En anden huskeregel er, at du nok ikke er den eneste i verden, som kan lave lige netop den opgave, du bliver spurgt om. Når vi stiller op til noget, vi ikke gider, har vi en tendens til at begrunde det med: "Ellers bliver det jo ikke gjort" eller "Jeg er jo den eneste, der gør det". 

Du er ikke tvunget til noget, og der findes helt sikkert andre løsninger, end at du igen skal stå for fredagsfesten eller give din kollega et lift for 20. gang.

5. Skriv det, hvis du ikke kan få det sagt

Hvis du har meget svært ved at få det sagt, så begynd med den nemme løsning; skriv en besked. Selvom du er nødt til at øve dig i at få sagt fra ansigt-til-ansigt, kan der være konfrontationer, der bare er lettere at få ordnet på skrift. Smid chefen en mail om, du er presset på tid, eller send veninden en SMS om, at det ikke bliver i morgen, at du skal med ud og se lille Ritas teaterstykke.

Hvor galt kan det gå?

I den nye thriller 'En anonym pige' kan du læse om, hvor galt det kan gå, når du ikke siger stop. Her indvilliger hovedkarakteren Jessica nemlig i en psykologisk undersøgelse, som langsomt udvikler sig til et spind af løgne og bedrag, hun kæmper med at komme fri fra.

Den psykologiske thriller er skrevet af det succesrige makkerpar, Greer Hendricks og Sarah Pekkanen, og gik direkte ind som nummer et på New York Times' bestsellerliste. I bogen er det nær umuligt at skelne mellem virkelighed og manipulation, og der er garanti for, at du vil overraskes til det allersidste.

© Gyldendal

Du kan købe bogen lige her på Saxos hjemmeside, så den neglebidende underholdning er sikret til de (regnfulde) sommeraftenener.

Seneste

Måske er du interesseret i...