Moden kvinde er bekymret
© iStock

5 gode råd til dig, der altid tænker det værste – og gerne vil stoppe

Er du typen, der oftere ser, at glasset er halvt tomt i stedet for halvt fyldt? Vi har talt med en coach, som hjælper dig med at vende dine negative tanker til positive

7. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Du kender det måske. Du bliver fanget af et væld af tanker i løbet af din dag, og de svære, negative tanker kommer desværre ofte til at overskygge de glade og optimistiske. I virkeligheden vil du gerne vende dit tankemylder på hovedet, men du ved måske ikke rigtig, hvordan du skal gøre det.

Vi har talt med coach Charlotte Gundorph, som her kommer dig til undsætning. Hun hjælper dagligt sine klienter med at få mere glæde ind i hverdagen, og her har tankerne en væsentlig betydning.

“Det handler om at være i balance”

Ifølge Charlotte Gundorph er det først og fremmest vigtigt at slå fast, at det er menneskeligt at tænke de negative tanker. Som udgangspunkt bekymrer mennesker sig, og de negative tanker hjælper os med at opdage, at der er fare på færde.

Vores bevidsthed er dog udstyret med både negative og positive tanker, og begge dele er vigtige elementer af os.

“Det handler om at være i balance i stedet for at være bange for de negative tanker og følelser. Du skal ikke ryge over i den boldgade, hvor du bekymrer dig for meget, eller i den anden, hvor du er alt for positiv og derfor bliver godtroende og naiv,” siger Charlotte Gundorph.

Dit eget lykkeregnskab 

Men er det overhovedet muligt at styre sine tanker? Kan du selv bestemme, om du vil tænke positivt eller negativt – og om du derved er lykkelig eller ulykkelig?

Charlotte Gundorph fortæller, at lykkeforskning viser, at 50 procent af vores samlede lykkeregnskab er genetisk betinget. 10 procent afgøres af ting, som er ude af vores egne hænder (eksempelvis sygdom eller arbejdsløshed), mens vi selv har indflydelse på de sidste 40 procent af vores lykkeregnskab – så det er altså her, at du kan sætte ind.

Tanker er ikke virkelighed 

Hvis vi ser på dine tanker, er det vigtigt, at du bliver bevidst om, hvad tanker er for en størrelse. Vi har tendens til at tillægge tanker en sandhed, men reelt er tanker ikke virkelighed.

“Det er os selv, som skaber vores tanker og dermed vores følelser. Det er et vilkår, som vi bliver nødt til at acceptere,” siger Charlotte Gundorph og fortsætter:

“Men i virkeligheden kunne vi bare lade tankerne passere. De har ikke nogen magt over os, hvis vi lader dem passere forbi.”

Tanker er neutrale. De får altså kun mening, hvis vi tillægger dem mening, så vi skal lære os selv at se vores tanker og ikke fra dem.

5 gode råd

Men hvad skal du gøre, når de tanker – som du selv skaber – er pessimistiske og påvirker dine følelser i en negativ retning? Charlotte Gundorph har fem gode råd til dig.

1. Se på dine tanker udefra

Vi tænker et hav af tanker hver eneste dag. De fleste af dem er vi ligeglade med, men de ubehagelige tanker har det med at sætte sig fast. Her er det en god idé at se på tankerne udefra. Når du iagttager tankerne fra et helikopterperspektiv, skaber du en distance til dem, så du ikke identificerer dig med dem.

Hvis du eksempelvis får tanken: ’Ej, hvor er jeg dum,’ skal du sige til dig selv: “Okay, her er en tanke, om at jeg er dum.” På den måde skaber du en distance, og så sætter tanken og følelsen sig ikke lige så godt fast og bliver ikke nær så overvældende.

2. Tryk på den røde knap

Forestil dig, at du har en rød knap, som du kan trykke på, når du får en negativ tanke. Når du trykker på knappen, giver du dig selv et splitsekund til at aflede din opmærksomhed, så tanken ikke når at sætte sig fast. Hvis tanken (og følelsen) er massiv, kan du aflede din opmærksomhed yderligere ved at ringe til en god ven, gå en tur eller lave en kop kaffe. Find noget andet, der kan fylde dit hoved, så de negative tanker bliver glemt.

3. Afsæt bekymringstid

Denne øvelse handler om at afsætte bekymringstid. Hver dag har du et konkret tidspunkt på et fast sted, som er din bekymringstid (max en halv time). Det er kun her, at du må bekymre dig, så alle de tanker, der melder sig i løbet af dagen og natten, skal du gemme til dette tidspunkt.

Du skal acceptere, at tankerne dukker op, men i stedet for at tænke dem til ende, skal du notere dem på et stykke papir. Først når din bekymringstid er i gang, må du gå ind i tankerne. Du vil formentlig opleve, at dine bekymringer er aftaget, og at de derfor er nemmere at håndtere.

4. Brug mindfullness

Mindfullness er det allerbedste redskab mod bekymrede tanker. Det vil hjælpe dig både nu og på sigt, så hvis du har alvorlige problemer med, at negative fylder for meget i dit liv, er mindfullness en god løsning.

5. Drop de uberettigede, negative tanker

Hvis du er udsat for reel fare, hvis du sørger over et tab, eller hvis du bliver uretfærdigt behandlet, er det helt okay (og kan faktisk være en fordel), hvis du tænker negative tanker.

Problemet er, hvis de negative tanker er uberettiget. Det kan eksempelvis være, hvis du bliver irriteret over køen på motorvejen eller en kollegas negative kommentar. Disse ting kan du ikke gøre noget ved, så det er usundt at bruge tid på dem. 

Du vil (garanteret) også kunne lide