Modermærkekræft
© iStock

43-årige Jeannette blev ramt af modermærkekræft: "Frygten sidder i mig"

Hver uge mister fem danskere livet til modermærkekræft. Årsagen er blandt andet, at vi er for dårlige til at tjekke vores hud og vores modermærker

14. november 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Modermærker er smukke, unikke og personlige, men de kan også gemme på en alvorlig sygdom, nemlig modermærkekræft, som hver uge er skyld i fem dødsfald i Danmark.

2.000 danskere får hvert år beskeden: ”Du har modermærkekræft”, og en af dem er 43-årige Jeannette Biirsdahl, som altid har levet med et væld af modermærker på sin krop.

”Jeg har meget lys hud, blå øjne og rigtig mange modermærker, så siden jeg var 14 år gammel, er jeg blevet tjekket hos en hudlæge, fordi jeg har haft så mange mærker, at jeg ikke selv har kunnet holde øje med dem.”

Jeannette har flere gange fået fjernet et modermærke, så da hun den 8. august mødte op på plastikkirurgisk afdeling på Herlev Hospital og fik fjernet et modermærke i hårgrænsen, tænkte hun ikke videre over det.

Et lynhurtigt forløb

”Men den 19. august fik jeg besked om, at der var fundet kræft i det modermærke, som jeg havde fået fjernet, og den 22. august blev jeg opereret igen.”

Lægerne ville sikre sig, at al kræften var væk, så derfor fik Jeannette fjernet et ekstra stykke omkring modermærket. Dagen efter blev hun udskrevet, og så var det egentlig overstået. I løbet af fire dage havde hun fået en kræftdiagnose, var blevet opereret og var blevet raskmeldt. Det gik næsten så hurtigt, at Jeannette havde svært ved at følge med.

”Jeg har nok ikke fået det bearbejdet helt endnu. Jeg tænker, at jeg nok ringer til Kræftens Bekæmpelse og beder om en samtale, så jeg kan få snakket det igennem, for jeg nåede kun lige at græde den første dag, men det var faktisk det.”

Ny kampagne ”Tjek din hud”

Jeannette er en af de heldige, og det er ikke mindst, fordi hun altid har været opmærksom på at få sine modermærker tjekket. For jo hurtigere du finder ud af, at der er noget galt, desto mildere bliver forløbet.

Modermærkekræft kan nemlig helbredes, hvis du opdager det tidligt, og det er lige netop pointen i den nye kampagne Tjek din hud, som Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab lancerer i dag.

Kampagnen skal gøre os mere opmærksomme på, hvordan vi tjekker vores hud, og hvad vi skal holde øje med, så flere opdager de farlige modermærker tidligere.

På det nye site Tjekdinhud.dk får du blandt andet råd og vejledning til, hvordan du bedst og nemmest tjekker dine modermærker. Det er blandt andet en god idé at bruge et spejl, så du kan tjekke dine mærker på ryggen, og du kan også tage billeder af dine modermærker, så du lettere kan følge med i, hvordan de udvikler sig.

”Frygten sidder i mig”

I slutningen af november skal Jeannette ind på sygehuset og få tjekket sit ar. Hun er nervøs, men hun er samtidig lettet over, at hendes kræftforløb gik så smertefrit.

”Jeg har hverken fået kemo eller stråler, og det er jo virkelig fantastisk. Jeg har fået at vide, at jeg ikke skal ændre den måde, jeg holder øje med mine modermærker, så selvom frygten sidder i mig, vil jeg fortsætte mit liv som hidtil og få tjekket mine modermærker hos en hudlæge en gang om året,” siger Jeannette og tilføjer:

”Men jeg har faktisk haft en enkelt aha-oplevelse, for jeg har fundet ud af, at der findes solcreme til hovedbunden – det anede jeg ikke, selvom jeg altid er blevet smurt ind i solcreme fra top til tå, så det vil jeg helt sikkert begynde at bruge og anbefale til andre.”

Herunder kan du se kampagnevideoen til Tjek din hud, som du kan læse mere om lige her.

Seneste

Måske er du interesseret i...