Efternøler
© iStock

11 ting, du kender, hvis du har en efternøler

Forkæler du også din efternøler en smule mere, end du gjorde med de andre i børneflokken? Læs vores liste og se, hvor mange ting du kan nikke genkendende til

14. oktober 2016 af Amalie Caroline Møller Bonde

Der følger både fordele og ulemper med at få en efternøler en god bunke år efter dine andre børn. Du tager dig måske i at forkæle dit barn dét ekstra og måske være lidt mindre bekymret. Til gengæld kunne du bestemt godt have undværet de vågne nætter, som jo også følger med.

Vi har samlet 11 ting, som du nok kender, hvis du har en efternøler, eller som du måske kan have i baghovedet, hvis du overvejer at få en.

1. En hårdere fødsel

Det kan i den grad mærkes, at det er et par dage (læs: år) siden, du sidst lå med veer og pressede på fødegangen.

2. Bleskift og vågne nætter

Kunne du nok godt have været foruden! "Var de andre virkelig så slemme?”

3. Genbrug

Du har muligvis ikke gemt særligt meget tøj, du kan genbruge fra dine større børn, men den mindste fortjener jo også at få sit eget! Hvilket du bestemt ikke tænkte på med dine to store børn, men der var jo også kun to års mellemrum.

Legetøj og bøger - det kan man altid genbruge. Især klassikere som Halfdans ABC og De små synger.

4. Opdragelse

Du kan med garanti nikke genkendende til, at du ikke er nær så pylret omkring din efternøler. Spørger du dine store børn, vil de helt sikkert mene, at de på ingen måder fik lov til lige så meget. Du har måske også taget dig i at sige: “Lad hende/ham nu bare..” I har allerede erfaret og afprøvet alle de farlige ting, som eksempelvis den utrygge første dag i skolen eller det første møde med alkohol.

5. Ekstra forkælet

Du forkæler måske også dit barn lidt ekstra, hvis det er det sidste hjemmeboende barn, sammenlignet med dine andre børn, da de var i den alder. Du både henter og bringer den mindste, hvorimod de store SAGTENS kunne cykle (lidt regn skader jo ikke). 

6. De store havde jo også ...

... kaniner og kanariefugle, så det skal den mindste da også. Så forfra med foder og rensning af bur igen (gid dét ikke fulgte med).

7. Hvad synes I?

Måske tager du dig i at spørge dine store børn til råds, når det gælder din efternøler om, hvad han/hun må og ikke må.

8. Mere erfaring

Du har meget mere erfaring end dengang, du blev mor for første gang. Det giver pote. 

9. De beskyttende storesøskende ...

En klar fordel ved at få en efternøler er, at der (ofte) ikke er nær så mange konflikter mellem de store og den mindre søskende, som hvis de var jævnaldrende. De store er meget beskyttende overfor lillebror eller -søster, og de får et helt særligt bånd til hinanden. Der er nu ikke noget som søskendekærlighed.

10. Hjælp med lektierne

Er der et matematikstykke eller en grammatikremse, der ikke liiiige står helt klar i hukommelsen, kan du være sikker på, at storebror eller -søster kan være behjælpelig med lektiehjælpen.

Vidste du i øvrigt, at børn af +40 kvinder klarer sig bedre?

11. Et tættere forhold

Du får måske også selv et tættere eller i hvert fald anderledes forhold til dit yngste barn, hvis det er det eneste hjemmeboende barn. Nyd det! 

Seneste

Måske er du interesseret i...