Har du eller dine forældre stadig dine første spæde forsøg udi keramik stående på en hylde? Og har du måske taget dig i endelig at kunne se charmen i det fingerformede ler og den løbede glasur? Det hænger måske sammen med, at keramik og ler, på lige fod med en masse andre håndværk og håndarbejde er kommet i høj kurs igen.
Jo mere hjemmelavet din keramik ser ud, jo bedre, så hvorfor ikke finde en klump ler frem og genfinde barndommens glæde ved det billige ler, der kan komme til at se så dyrt ud. Enhver aftenskole, medborgerhus og keramiker med plads og pædagogisk tæft tilbyder kurser og hold, eller åbent værksted, hvor du får alt stillet til rådighed. Og går det helt galt, så køber du dig da bare til andres forvandling af ler til keramik. Måske ses vi ude ved drejebænken?

Bare skøn keramik!
Husker du lerdreje-scenen i filmen Ghost? Tjek Instagram-profilen TORTUS, som kan noget af det samme. Dansk-amerikanske keramiker Eric Landon, medstifter af keramik-studiet Tortus Copenhagen, får ler til at være alt andet end fodformet. Alt ved Tortus er smukt: Deres keramikværksted og butik, deres instagramprofil og så selvfølgelig keramikken på hylderne, som du kan vælge at investere i, hvis du må indse, at der ikke bor en keramiker i dig, længere.

Besøg det levende keramik-museum på Bornholm
Man kan ikke sige keramik uden at sige Bornholm. Som selvfølgelig har sit eget levende keramikmuseum. Levende, fordi der stadig produceres keramik på den 150 år gamle keramik-fabrik Hjorts i Rønne, som både udstiller "gammel" keramik, drejer nye værker i ler og som i ferier giver dig mulighed for selv at dreje ler, glasere det og få brændt dit eget keramik, så du kan komme hjem med din helt egen Hjorth-model.

Tid til venindedate? Lav jeres egen kop i keramik
Du har måske prøvet at male en kop, men hvorfor ikke selv pølse din kop op, som man siger? Tjek ind til tre timers fri leg med ler hos garanterede stressfri Restart på Frederiksberg, der er en opgradering af folkeskolens formningslokales små drejeskiver og tørt ler. Hos Restart kan du koble af med mange kreative sysler, blandt andet maling af keramik eller decideret fremstilling af egen keramik.
Når du har leget med ler nogle timer, efterlader du dine værker i 2-3 uger til tørring og brænding, imens kan du gå og planlægge, hvordan lige præcis din helt egen keramik skal glaseres. Måske en oplagt venindedate, hvor I ud af ler former de keramikkopper, I drikker kaffe af, når I mødes? Det koster 450 kroner. pr. person.

Gør det selv-porcelæn og keramik
Hvad er bedre end fine finurlige porcelænsting og keramik? Det må være fint finurligt porcelæn, du selv har skabt af hvidt ler! På Thora Finnsdóttirs weekendkurser kan du nå at kreere en hel del, fordi du er så heldig, at du får lov at låne Thoras smukke gipsforme til leret.
Og som Thora skriver: Kurset er for alle, du behøver ikke at have arbejdet med keramik før.
Kurset foregår i hendes værksted i Kunstnerhuset i Frederiksværk, lørdag kl 9-15, søndag kl 10-16. Find datoer på hendes Facebook-profil.
Pris: 2500 kroner.

Professionelt hjemmelavet keramik
Det ligner næsten det bedste fra børnehavens modellerværksted, den legesyge og farveglade keramik fra Clay Plays værksted. Hverken krus, vaser eller de fantastiske (fødselsdags)flag er til at stå for. De har helt sikkert lokket mange kvinder i gang med ler og ud i keramikværkstederne, hvor du sikkert vil opdage, at keramik, som alt andet håndvæk og håndarbejde der ser sådan lidt tilfældigt ud, på den der helt magiske måde, der får dig til at trække på smilebåndet, ofte er det allersværeste at lave.
Og så er det jo heldigt, at Annemette Klit, kvinden bag keramikken, sælger sin fine keramik fra sin shop i Sønderborg, på sin profil på Etsy og i rigtig mange skønne butikker landet over.
@THECLAYPLAY OG ETSY

Den, der ler sidst ...
Vil du finde ud af, om der næsten er gået en keramiker tabt i dig, så har du chancen på værkstedet hos Dit Unik i Nibe.
I butikken kan du købe alt i keramik lige fra engle og frøer til skæve enerkopper og krus med løbet glasur. Men skal din keramik være ægte unik, så book en tid til selv at lege med ler.
En dag i keramikkens tegn koster 200 kroner plus udgifter til ler. Det kræver typisk to-tre gange at nå helt i mål med, hvis du vil have en styks smuk keramik med hjem.

Bevaringsværdig keramik
Det er ikke en overdrivelse at love, at du vil opleve ligeså meget smuk keramik inde i keramik-museet Clay ved Middelfart, som du mødes af udenpå.
Musset rummer en fantastisk samling af dansk og international keramisk kunst, ja faktisk den største af sin art i Norden. Samlingen indeholder unikke værker af studiokeramik, kunstnerkeramik og værkstedskeramik med hovedvægt på keramik fra danske hænder.
Flere fordele ved keramik
Uanset om du får kreeret keramik, der måske engang bliver gemt på keramikmuseet for eftertiden, eller om din leg med ler begrænser sig til en (utæt) kaffekop, så er det med keramik som med så meget andet: Processen er en stor del af successen.
Forskning viser, at din krop og dit sind elsker, når du kaster dig ud i nye ting, og meget gerne noget, der stimulerer dine taktile sanser, som ler gør det.
Tager du en veninde med under armen, når du vil ud og lave eller bare købe keramik, så er det sociale aspekt også bonus på helbredskontoen. Med andre ord, selv om det kan føles, som om din keramik mislykkes, der ved drejebænken, eller når den skal glaseres, så er det ikke kun den endelige keramiske produkt, du skal have for øje. Keramik er ikke kun smukt, og uforudsigeligt, men også godt for en hel masse andet. God arbejdslyst!