Billede til sommeroplevelser i Danmark
Danmark er bare ikke til at stå for om sommeren!


© Getty Images | Rungstedlund | Tivoli Friheden

17 fede sommeroplevelser med frisk luft i Danmark!

Sommer i Danmark? Så er det lige her, du skal gå på opdagelse! Vi lover, du bliver en oplevelse eller 17 rigere.

27. maj 2023 af Louise Thorsted

1. Gammeldavs ved havs

Friskbagte kæmpevafler, gavmilde iskugler og Vadehavet i baghaven. Vi elsker ALT ved Fru Dax på Rømø (og vi er undertegnede og mine børn). 

Og skulle det utilgivelige ske, at du lander på Rømø på en regnvejrsdag, så er der heldigvis mormormøbler, brætspil og fish and chips indenfor. 

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Louise Thorsteds vidunderlige drenge med hver sin kæmpevaffel fra Fru Dax på Rømø. © Privat

2. Sommer på din tallerken

Vi kan lige så godt indrømme: Solen skinner ikke hele sommeren. Ikke engang eller nødvendigvis hele ferien. Og så er det godt med små overdækkede åndehuller. 

Sådan et er Café Unika i Odense. Faktisk er det indendørs, men stemningen emmer af sommerliv, og de tre rejselystne søstre bag cafeen drysser din mad med blomster og fylder den med sommersmage.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Unika mad på Café Unika i Odense.© Café Unika

3. Café i egen havestue 

Du har faktisk allerede mødt Havestuens indehaver, Annemarie Franck, her på siden, da hun fortalte om at rykke fra Gentofte til Græsted og sammen med hendes nye kær­lighed åbne deres nye hjem op for cafégæster. 

Han er god til brød, hun er god til kager, og så er alt jo godt. At de så også har den bedste beliggenhed blandt gravhøje og marker gør kun det hele bedre. Der er planer om jazz i haven.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Måske man selv skulle åbne café i sin havestue? Det har Annemarie Franck gjort i sin Havestuen. © Havestuen

4. Står på en bakketop

Hvorfor skal jeg tilbringe en som­merdag på Amager Forbrænding i København? Det skal du, fordi der fra toppen af Amager Bakke, tegnet af Bjarke Ingels’ arkitektfirma BIG, er den vil­deste udsigt over København. Fordi bakken er grøn og vild som en grøftekant. 

Og fordi der venter dig en hemmelig café og lille legeplads, når du har for­ceret alle trinene. Tip: Der er faktisk også elevator – tag den en af vejene, og oplev byggeriet indefra.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Her brændes der både affald og krudt af. Amager Bakke i København.


© Getty Images

5. Midt i Rusland? 

Har du været i Rusland? Altså det ved Dronningmølle i Nordsjælland, hvor den danske skulptør Rudolph Tegner, stærkt inspireret af græske templer, opførte et museum og sit eget grav­kammer i beton i 1937. 

Spredt i det bakkede, lyng­klædte og atypiske naturområde omkring museet kaldet Rusland står 15 af hans skulpturer – dystre, massive og meget levende.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Rudolph Tegners Museum & Statuepark i Nordsjælland.© Rudolph Tegners Museum & Statuepark

6. Karen Blixens hjem 

Det er oplagt og altid en fornøjelse at besøge Karen Blixens hjem, Rungstedlund i Nordsjælland, hvor hun tilbragte det meste af sit liv – bortset fra de 17 år, hun var i Afrika. 

Som gæst har du adgang til både hus, have og det store fuglere­servat, som Karen Blixen ønskede skulle blive “et fremtidens åndehul og et paradis for trækfugle”.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Karen Blixens Rungstedlund i Nordsjælland. © Rungstedlund

7. Kuk kuk fra bøgehækken

Der er noget dragende ved labyrinter og tanken om at fare vild i menneskeskabt natur. Over for kunstmu­seet Heart i Herning ligger De geometriske haver, som er seks­-otte meter høje bøgehække formet som trekanter, firkanter og cir­kler. 

De fredede haver er tegnet af en af landets mest betydningsfulde landskabsarkitekter, C. Th. Sørensen, men blev anlagt efter hans død i 1984.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Over for kunstmuseet Heart i Herning ligger en have fyldt med trekanter og firkanter. © Heart

8. Kunsthave

Oprindelig en renæssancehave skabt til herregården Hollufgaard lidt uden for Odense i 1400­tallet. I 1760 blev haven udvidet med Sneglehøjen, som indeholdt stedets vinkælder (!). 

I dag er skulptur­parken Hollufgaard et udendørs samtidsgalleri med både faste og skiftende kunstnere fra hele verden.

Hvornår? Åben hele året, gratis indgang

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Nutidige skulpturer i skulpturparken Hollufgaard lidt uden for Odense. © Hollufgaard

9. Friheden flyver

Tivoli Friheden i Aarhus er altid et besøg værd. Forlystelsesparken op­fylder alle nostalgiske drømme om, hvordan sådan en skal se ud og være. Med en lille scene, Pjerrot og forlys­telser, der ikke nødvendigvis omplacerer alle dine indvolde. 

I fem uger vil tusindvis af blomster tilmed vokse op ad og ud ad forlystelserne og sno sig rundt om træerne. Adgang: 140 kr.

Hvornår? Fra 1. juli til 8. august.

Billede til sommeroplevelser i Danmark
I fem uger er der blomster over næsten alt i Tivoli Friheden i Aarhus. © Tivoli Friheden

10. Så bliver det ikke vildere!

Der er parker, og så er der dyre­parker. Altså steder, hvor naturen ikke er dresseret til at please vores øjne, men skabt til fordel for dyrene, der lever i den. 

Sådan har det altid været i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Som noget nyt kan du nu overnatte i safariparken og se dyrene falde til ro, inden du selv kryber til køjs i luksusteltene med plads til 6. Fra 2.200 kr.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Den vildeste udsigt på Lolland. © Knuthenborg Safaripark

11. 50 shades of grey

Det kan du faktisk opleve i Egeskov Slotspark på Fyn, hvor de både har en grå have og en hvid have, en Livets have og en Solens have og naturligvis en dufthave. Du kan finde mig i en af hvilehavens hængekøjer. 

Er du til leg, er her svævebaner, klat­reskov og verdens største grønne labyrint – tegnet af Piet Hein. Adgang: Fra 119 kr.

Hvornår? Hele sommeren!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
I Egeskov Slotspark har de haver i alle farver. © Egeskov Slot

12. Når at rejse er at leve

Bornholm er vores allesammens solskinsø, og på det nye hotel The Falcon i Allinge kan du for alvor få stillet rejselysten. 

Med mottoet ‘Livet må aldrig blive kedeligt’ og en husregel om, at ingen må afbryde gode historier eller skrive drømme i glemmebogen, tjekker du ikke kun ind til eksotisk lækkerhed, Karen Blixen ville have sat pris på, men også til højt til loftet. Den ene ejer driver også Bornholms rovfugleshow.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Det nye hotel The Falcon i Allinge på Bornholm er eksotisk til vingespidserne.© The Falcon

13. Her bider hunden ikke

Fra Nordjylland til Sønderjylland og på øerne. Landet over inviterer dedikerede haveejere ind bag liguster­hækken og fortæller, hvorfor deres have ser ud, lige præcis som den gør.

Få overblik over alle haverne på Haveselskabets hjemmeside, hvor du kan søge på flere parametre, alt efter om du også vil kunne købe planter med hjem eller drikke kaffe på stedet.

Hvornår? Hele sommeren!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Kom! Kom med indenfor i en privat have. © Haveselskabet

14. Far vild – og bliv mæt

Gå på opdagelse i vores alle sam­mens natur – den i grøftekanten, den ved vandhullerne og den i skovene. 

Lær at sanke – det vil sige at finde spiseligt grønt i alskens natur. Thomas og Nina fra Brønshøj uden for København arrangerer sanketure i hele Danmark, hvor de vil åbne dine øjne for guldet i grøftekanten.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Skal du med ud at sanke? © Getty Images

15. Kender du (have)typen? 

I Birkegårdens haver er der styr på det vilde. 

Det 33.000 kvadratmeter store haveanlæg ved Ruds Vedby er Kalundborg Kommunes mest besøgte turistattraktion, og haverne tager dig langt ud over kommunegrænsen med temaerne: Dansk/engelsk have, japansk have, præriehave, klosterhave og permahave. Adgang: 105 kroner.

Hvornår? Til 26. september.

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Kalundborg Kommunes mest besøgte turistattraktion. Birkegården!© Birkegården

16. Kongeligt grønt 

Du kender måske den fine rosa pelargonie, der er opkaldt efter Dronning Ingrid. Men ved du også, at der ved Gråsten Slot i Sønderjylland er en hel have på 21.000 kvadratmeter dedikeret til hende? Eller faktisk var hendes. 

I haven er drivhuse, værksted og paradehus og en køkkenhave på størrelse med en fodboldbane, som indtil sidste år var forbeholdt kongehuset, men nu er åbent for offentligheden. Adgang: Gratis. I sommermånederne er her café.

Hvornår? Hele året!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Dronning Ingrids have i Sønderjylland. © Gråsten Slot

17. Selvpluk 

Har du ikke selv den store, blomstrende skærehave, så styr mod selvpluk – eller selvskær – på Blomstermark i nordjyske Dronninglund. 

I år suppleres de mange smukke georginer og solsikker med pluk selv-græskar.

Hvornår? Hele sommeren!

Billede til sommeroplevelser i Danmark
Flere af den slags marker! På Blomstermark i nordjyske Dronninglund kan du plukke din egen buket.© Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide