Kvinde ligger i sofa med høretelefoner på
Træk stikket og lyt til en podcast.© Getty Images

Magasinet Liv anbefaler 25 gode podcasts, du ikke må gå glip af

Er du til krimi, sundhed, litteratur eller samtaler? Vi guider dig til de bedste podcasts, når hjernen skal forkæles, slappe af eller blive klogere.

29. november 2021 af Louise Thorsted

Den gode podcast kan du altid finde tid – og sted til – uanset om den kombineres med vandrestøvler i naturen, med løbesko i fitnesscentret, på cyklen i medvind og modvind eller i bilen med blikket indstillet på uendeligt.

En god podcast er det perfekte selskab, når du er alene eller trækker stikket og tager en pause fra verden omkring dig. Og så findes der helt sikkert en, der passer dig, uanset dit humør, dine passioner og din tid. 

Her får du 25 bud på gode danske podcasts, der fortjener din opmærksomhed i følge fire 40+ kvinder: 

Journalist Louise Thorsted, der aldrig bliver træt af at dykke ned i andres meninger og følelser, sundhedsredaktør Gitte Høj, der nørder sit fag, journalist og suspense-hungrende Johanne Boesdal og boganmelder Caroline Rutter. 

Spotify, Mofibo, Podimo, Heartbeats, DR – kær podcast har mange havne. Det er lidt forskelligt, om det koster noget at få adgang til de forskellige podcasts, tjek dine onlinetjenester, mange podcasts er tilgængelige på flere forskellige platforme.   

13 gode podcasts om relationer – til dig, der dyrker samtalen

Journalist Louise Thorsted har faktisk ikke været den store podcastlytter, men er blevet det gerne med strikketøjet i hænderne, på morgengåturen eller på den lidt for lange cykeltur til og fra arbejde.

“Jeg foretrækker podcasts med pingpong-samtaler, af slagsen der overrasker og i løbet af samme program både kan få mig til at grine, stoppe op og tage noter, eller næsten knibe en lille tåre.”

Her kommer Louise Thorsteds anbefalinger til gode podcasts, hvis du også holder af at lytte til andres samtaler. 

Kvinde i rødt omgivet af djævel og engel
Læg arm med de syv dødssynder med Christiane Vejlø © De syv dødssynder / Elektronista

De syv dødssynder

Podcastvært: Christiane Vejlø

Udgivet af: Elektronista og Folkekirken

Handling: Måske kender du allerede navnet, Christiane Vejlø aka Elektronista? Den digitale trendanalytiker og “dedikerede brobygger mellem mennesker og teknologi”, står sammen med Folkekirken bag podcastserien om de syv dødssynder. I podcastserien drejes projektøren over på hovmod, griskhed, utugt, misundelse, vrede, dovenskab, fråseri, stærke følelser, vi alle kender til, men de fleste af os skammer os over. Dødssynder som Christiane Vejlø i godt selskab med først præst Lars Gustav Lindhardt, og derefter forfatter Knud Romer, undersøger med udgangspunkt i det moderne menneskes udfordringer i en tid, der går alt for hurtigt.

Begynd her: Måske i den stærke følelse, du sidst har følt eller som raser i dig lige nu. Podcasten er ikke syndsforladelse, men budskabet fra henholdsvis den fornuftige, tilgivende præst og den rablende, ærlige levemand Knud Romer er, at du ikke er alene. Og måske heller ikke så skyldig endda.

Magasinet Liv mener: Hvis ikke omkring årsskiftet, hvornår så? Den mørke tid, helligdagene og eventuelle nytårsforsætter kalder på de følelser og erfaringer, der stikker lidt dybere og kræver lidt mere. Giv tid og bliv klogere – også på dig selv.

Til dig, der … vil have sat det hele lidt i perspektiv. 

Grafik af blå mand med rødt kvindeslips
Adrian Hughes er stadig tynget af sin mors afskedsbrev© Mors afskedsbrev /DR

Mors afskedsbrev

Podcastvært: Adrian Hughes

Udgivet af: DR

Handling: Hvis du er lige ved at gå kold i familien, så lyt til Adrian Hughes’ Mors afskedsbrev på DR og bliv hevet med en i familie, der får din egen til at ligne ren idyl.

Livet leves forlæns og forstås baglæns, sagde Søren Kierkegaard, og sådan er det også med barndommen. Med udgangspunkt i sin mors afskedsbrev og testamente, optrevler Adrian Hughes ikke bare sin egen og sine brødres barndom, men prøver også at finde en forklaring på, hvorfor deres mor vælger at tage afsked med en buldrende, bitter salut. Serien er på seks afsnit, hvert afsnit slutter med en teaser, der er de bedste tv-serier værdig. Der er indtil flere mærkværdige og uværdige dødsfald og mødre, der vil få dig til at føle dig som en præmiemor.

Begynd her: Med første afsnit, hvor Adrian Hughes tager os med tilbage til, da hans mor døde for 18 år siden. Og du hører hendes stemme (både den rigtige og Ghita Nørbys) læse de ord op, som Adrian og hans brødre husker den dag i dag.

Magasinet Liv mener: Mors afskedsbrev er eksemplet på, hvor godt en podcast kan lyde, når der ikke spares på noget. Det er en genistreg at lade Ghita Nørby “spille” moderen, og at Adrian Hughes flere gange påpeger ligheden med tv-serien Matador. Det her er ikke kun en historie om Adrian Hughes’ mor og familie, men også om blandt andre Frederiksbergs tidligere borgmester og Jens Otto Krag. Og om den manglende relation mellem børn og forældre i en tid langt før spelt- og curlingmødre.

Til dig, der … er nogens barn. Og nogens mor. Til dig, der lever med familiehemmeligheder og til dig, der bare sætter pris på en virkelig godt fortalt historie. 

Skib flyder ovenpå gevær
Havet ud for Somalia er ladet med sejlskibe – og pirater.© Kapret /DR P1

Kapret

Podcastvært: Emil Midé Erichsen

Udgivet af: DR P1

Handling: Det unge par Rane og Marie køber en sejlbåd og drømmer om, at den skal blive deres lille hus, de kan tage på langfart i. For at lære om livet på en båd påmønstrer Rane en anden families båd som gast i to måneder. To uger før han skal hjem til gravide Marie, bliver båden bordet af pirater ud for Somalias kyst. Rane, den anden gast og familien på fem er nu gidsler, og løsesummen er alt, alt for høj for Marie og de andre pårørende, der forhandler med piraterne hjemme fra Danmark.

Livet er så skrøbeligt og på et splitsekund kan det tage en anden retning, end du ellers havde planlagt, og hvad gør man så? Hvad kan du klynge dig til? I podcasten er det Rane og Maries kærlighed til hinanden, der er redningsplanken.

Begynd her: Med første afsnit hvor fortælleren Emil Midé Erichsen, Troels Kløvedals barnebarn, præsenter podcasten, som desværre er baseret på en sand historie fra 2011.

Magasinet Liv mener: Du vil føle dig på tryg jord lige fra første gang, du hører Emils stemme, som er den eneste udover hovedpersonerne Rane og Marie, som hjulpet af deres dagbøger genoplever de over seks måneder, de var adskilte og stort set udvidende om den andens velbefindende. Det er en virkelig godt fortalt podcast, hvor der er skruet op for følelserne og vandrelaterede lydeffekter og ned for sensationen.

Til dig, der … tør. For en kapring er grove løjer både for gidslerne og deres pårørende. Men det er også en historie om stor kærlighed.  

Kvinde på pink baggrund
Sara Bro er vært på podcasten Hjerteflimmer for voksne© Hjerteflimmer for vokne/ DR

Hjerteflimmer for voksne

Podcastvært: Sara Bro

Udgivet af: DR

Handling: Hvis det knaser i parforholdet, så er det ikke altid hos partneren, dig selv eller vennerne, du får den bedste hjælp. Men så lytter du til DR-podcasten Hjerteflimmer for voksne.

Opskriften er den samme hver gang: Med Sara Bro som vært og parterapeut Jytte Vikkelsø som fast ekspert, vender de to gæster, oftest en mand og en kvinde, som du kender fra offentligheden, et kærlighedsspørgsmål fra deres eget liv. Brænder du også med et spørgsmål, kan du skrive ind til panelet.

Begynd her: Lige hvor du har lyst til! Alt efter om du vil blive klogere på noget, du selv tumler med, et kærlighedsspørgsmål du er voyer-nysgerrig på, eller om du lige har en særlig interesse for afsnittets to kendis-gæster, der dog kun “sælges” med deres fornavn i programteksten. Tror dog ikke, der er mange, der hedder Wafande i Danmark …

Magasinet Liv mener: Podcasten emmer af omsorg og ærlighed, og der er heldigvis masser af tid til at emnerne følges helt til dørs, så hovedpersonerne og måske også dig, faktisk bliver klogere på sig selv.

Til dig, der … trænger til at opleve en kærlig tilgang til et konfliktfyldt emne. 

Line Baun Danielsen er vært på podcasten Det er bare en overgang.
Line Baun Danielsen holder dig i hånden i sin podcast om overgangsalderen. © Det er bare en overgang/ Bauer Media

Det er bare en overgang

Podcastvært: Line Baun Danielsen

Udgivet af: Bauer Media for Femarelle

Handling: Line Baun Danielsen, som selv er i overgangsalderen, taler i denne podcast med tre kvinder, der har følt overgangen og favner den på hver sin måde. Formen minder mest om en god snak i venindekredsen, en udveksling er erfaringer og “sjove”, varme oplevelser. De gode, helt konkrete råd til at komme vel igennem skal du finde andre steder.

Begynd her: Podcastserien består kun af tre afsnit, så tag dem kronologisk. Måske lige i rap? Er du ikke selv i overgangsalderen endnu, så får du en idé om, hvad der venter dig. Er du der allerede, vil du helt sikkert kunne spejle dig i nogle i historierne.

Magasinet Liv mener: Har du allerede fulgt og læst journalist Annamette Fuhrmanns overgangsalderklummer i Magasinet Liv, så vil du sikkert nyde at høre hendes stemme, når hun i hvert afsnit af podcasten med stor humor og selvironi fortæller om at være den første i omgangskredsen, der sveder meget mere end normalt.

Til dig, der … sveder bedst i godt (overgangsalder) selskab. 

Anne Sofie Allarp er vært på podcasten Skyggekvinder
Få et indblik i livet som elskerinde i podcasten Skyggekvinder med Anne Sofie Allarp© Skyggekvinder/Podimo

Skyggekvinder med Anne Sofie Allarp

Podcastvært: Anne Sofie Allarp

Udgivet af: Podimo

Handling: En podcastserie dedikeret kvinderne i skyggen. Elskerinderne, den anden kvinde, og både dem, der håber, at den allerede optagede mand, går fra sin kone, og dem der godt ved, det kun er en affære. I hvert afsnit fortæller en skyggekvinde om sit forhold, og skyggekvindens historie sættes i perspektiv af en til afsnittet særligt udvalgt ekspert. Du kan blandt andet møde en præst, en antropolog, en sociolog, en psykolog og en ekspert i løgn.

Begynd her: Med det første afsnit Hvad er en skyggekvinde?, hvor præst Ulla Morre Bidstrup forklarer begrebet. Og blandt andet fortæller en rørende historie om, hvor elskerinden står, når manden dør. Som i alle de følgende afsnit hører du også en personlig historie.

Magasinet Liv mener: Respekt til Anne Sofie Allarp for at tage emnet utroskab op og for at lade de frygtede og hadede elskerinder komme til orde med alle deres overvejelser, fortrydelser, sorger og forklaringer. Det kunne være superspændende at høre en podcastserie om samme emne, men fra mændenes synspunkt.

Til dig, der … er skyggekvinden, har været tæt på at blive hende, eller frygter, at der findes en skyggekvinde i dit forhold. 

Rikke Hertz lever af at være spirituel
Tror du på mere mellem himmel og jord, så lyt til Spirituel med Rikke Hertz © Spirituel/Podimo

Spirituel med Rikke Hertz

Podcastvært: Rikke Romme

Udgivet af: Podimo

Handling: Rikke Hertz er spirituel erhvervsrådgiver. Hun definerer spiritualitet som en tro på noget, der er større end os selv og en viden om, at alt er energi.Hun er clairvoyant medie eller kanal for energierne, hvor hun finder de løsninger, som hendes klienter og gæsterne i programmerne søger eller har brug for. Lyt for eksempel til det om selvværd og selvtillid, om konflikter eller om sorg.

Begynd her: Med det allerførste afsnit i 1. sæson, hvor du bliver præsenteret for Rikke Hertz og hendes egen vilde historie om overleve at blive dumpet ved en skraldespand i Korea, over til adoption af et dansk par, til første gang et spirituel forudsiger, at hun vil komme til at beskæftige sig med den usædvanlige kombination: Spiritualiet i erhvervslivet, til hendes første oplevelse med (ufrivilligt) at være et medie.

Magasinet Liv mener: Rikke Hertz formår at gøre det spirituelle jordnært. Hvert afsnit har et tema ofte med udgangspunkt i en mail fra en lytter. Et tema Rikke folder ud med stor viden, indlevelse og varme og konkrete oplevelser fra sit eget liv. Uanset hvor tungt temaet er, så vil du føle dig i tryg i Rikkes selskab. Og måske også klogere bagefter?

Til dig der … er nysgerrig på dig selv og har lyst til at se nærmere på, hvem du er blevet, og hvem du gerne vil være. 

Tegning af tre venner der ser tv
Savner du også dine tv-serie venner? Så lyt til podcasten Rigtige venner.© Rigtige venner/Podimo

Rigtige venner

Podcastvært: Rikke Collin

Udgivet af: Podimo

Handling: Med afsæt i en tv-serie taler værten og to særligt til lejligheden inviterede gæster om venskaber og relationer mellem seriens hoved- og bipersoner. Og om hvad serien og dens mennesker har betydet for værterne og gæsterne. Hver gæst har valgt et favoritafsnit, som de taler ud fra, ja nærmest dissekerer, og det er naturligvis mest interessant, hvis du også har set serien og elsker dens personer af samme store hjerte som gæsterne.

Begynd her: Find et afsnit om de serievenner, du har savnet allermest. Uanset om det er dem fra Friends, Seinfeld, Sex & the city, eller fra Beverly Hills 90210 eller Klovn. Podcasten kører på sin anden sæson, så der er mange at vælge imellem – også nye serier som Stranger Things og Skam. Jeg begyndte med et dejligt genhør med og om min 40+ serieveninde fra HBO-serien Better Things. Har du ikke allerede set den, så er det her en dobbeltanbefaling.

Derfor skal du lytte til podcasten, Rigtige venner: Det er skønt at genopleve og genoplive personer, der vist nok kun eksisterer på skærmen, men helt ærligt også lidt under min hud, fordi jeg har suget deres ord, mimik og oplevelser til mig. Du er i godt selskab med nørder (sagt i al kærlighed), der elsker de samme mennesker som dig.

Saks, garn, pinde og tre strikkedamer
Lyt med når Ditte Hansen, Trine Gadeberg og Christiane Gjellerup Koch strikker.© Mens vi strikker/Podimo

Mens vi strikker

Podcastværter: Ditte Hansen, Trine Gadeberg, Christiane Kjellerup Koch

Udgivet af: Podimo

Handling: Podcasten handler selvfølgelig om strik, men også om alt det, vi kan tale om, mens vi har strikketøjet i hænderne, og der både opstår magi på pindene og i det intime rum, der er, når kvinder laver noget sammen. Formatet på podcasten er skarpt og byder hver gang på faste elementer som: Hvad strikker vi, hvad drikker vi? Dagens jingle. Runden, en ærlig, personlig brainstorm på et emne. Dagens tema, som en ekspert gør klogere på, det kan for eksempel være angst, moderskab og afslutninger, det strikkehistoriske indslag og Strikkekassen, som dykker ned i et teknisk strikkespørgsmål.

Begynd her: Tag med tilbage til værternes barndomsland i podcastafsnittet: En Vestegnstøs, en Holtepige og en bonderøv. Og hop derefter ind i det afsnit, der passer til din dagsform og podcastbehov. Skal det være let, så lyt til: Om ung i 1980'erne og benvarmere. Vil du grine, så dyk ned i Sex og strik … og mere sex. Er du alene, så giv episoden Afslutninger også de italienske, al din opmærksomhed. Der advares om risiko for tårer. 

Derfor skal du lytte til podcasten, Mens vi strikkerDet er den fineste, sjoveste, mest omsorgsfulde favn, eller strikkeskur, du træder ind i, når du trykker play på et af de over 50 afsnit af podcasten, der allerede ligger på Podimo. Jeg tudede af grin, da flokken skulle smage Underberg og græd bare, da Ditte Hansen fortalte om at møde sine biologiske mostre.Og så er jeg takket være det historiske indslag blevet klogere på alt fra fagforeninger til begravelser og sex i romerrriget. Og afhængig af podcasts. 

Sitter podcast med Iben Hjejle og Signe Lindkvist
Lyt til den gode podcast Sitter med Iben Hjejle og Signe Lindkvist, hvis der er for lidt tyl i din hverdag.© Sitter Podcast

Hjejle og Lindkvist på slap 40+ line

Sitter podcast

Podcastværter: Signe Lindkvist og Iben Hjejle

Handling: Podcasten tager udgangspunkt i en dosmerseddel, der kan indeholde så forskellige ord som parkering, Tove og barnlige voksne. Eller først er der faktisk en del snak, som der er, når kvinder nyder hinandens selskab, indtil Iben Hjejle og Signe Lindkvist kaster et blik på dagens dosmerseddel, som så lidt bliver den røde tråd for programmet, der stadig nemt stikker i alle mulige andre, sjove, retninger.

Begynd her: Spejl dig i Iben Hjejles tanker om at fylde 50, tre dage før dagen, i afsnit 120(!) - 50 års tanker. Hendes største ønske er den ultimative krops/livs-scanning, som kan fortælle hende, at alt er godt, eller pege på, hvad hun måske skal til at rette op på. Et råd herfra vil være at spise færre vingummier, mest fordi man bliver så lækkersulten af at lytte til, når hun gør det on-air.

Derfor skal du lytte til Sitter: Signe Lindkvist og Iben Hjejle er to damer af den slags, man godt gider ende på et plejehjem med, for hold nu k… de har mange anekdoter at fortælle. De er indehavere af krøllede hjerner, der husker malende detaljer fra syrede situationer, der genfortælles med løftede øjenbryn (ja dem kan man faktisk nærmest høre) og skønne grin. Du kan ikke undgå at blive smittet, og sad du ved siden af dem på en café, ville du forsøge dig med at bestille det samme som dem, i håb om at komme i samme humør.  

Det sker på Sitter podcast.

Madanmelder Lærke Kløvedal
Lærke Kløvedal er den bedste værtinde ved sine gæsters sidste måltid. © Radio 4

Tanker om et liv – over det sidste måltid

Det sidste måltid

Podcastvært: Lærke Kløvedal

Udgivet af: Radio4.dk

Handling: I denne gode podcast er du inviteret med på en lytter til en tre-retters-middag, det sidste måltid, tilberedt efter ønske fra ugens kendte gæst. Og det er ikke det eneste, der er det sidste, for over den ofte mundvandspirrende middag får gæsten læst sin nekrolog op af den nærværende, men ikke overskyggende, skarpe vært Lærke Kløvedal, som også er madanmelder på Politiken. Både måltidet og den velresearchede nekrolog lægger op til et kig tilbage på et ofte usædvanligt liv, som alligevel rummer mange følelser og refleksioner, der sikkert vil være genkendelige.

Begynd her: Claes Bang er intens, når han fortæller om ikke at have nået at få et ordentlig forhold til sin far og om stadig være ked af ikke at have set betydningen af at have det i tide. Og så er Claes Bang meget ærlig, når han indvier os i, hvorfor han var nødt til at gå tidligt hjem fra sit livs fest.

Derfor skal du lytte til Det sidste måltid: Podcasten er et superfint set-up med et fast format, hvor du ved, hvad du kan forvente, men ikke altid hvordan du får det serveret. Præcis som i livet, og når vi går ud og spiser. Gæsterne tager virkelig rollen som “afdød” på sig, når de reflekterer over det liv, der var. Det er ikke bare en sludder for en sladder, men et på alle måder velkomponeret måltid og podcast af den slags, du vil huske og få lyst til at lytte til igen og igen.

Lyt til Det sidste måltid her.

Svend Brinkmann hopper over briks i pink rum
Psykolog Svend Brinkmann udlåner sin briks til dagens emne i denne gode podcast.© Danmarks Radio /DR podcast

Svend Brinkmann holder dig i hånden 

Brinkmanns briks

Podcastvært: Svend Brinkmann

Udgivet på: P1

Handling: Hvorfor gør vi, som vi gør? Det spørger Stå fast-psykologen Svend Brinkmann sine gæster om, i DR podcasten som er en kombination af spørgsmål fra lytterne og redaktøren, og input fra eksperter og erfaringspersoner, der har været der selv. Emnerne spænder over alt fra forbrug, der får hjertet til at banke og skilsmisser, der får det til at briste til travle bedsteforældre og pinlige bussemænd.

Begynd her: Vil du lære Kender du typen-ekspert Flemming Møldrup endnu bedre at kende, så lyt til podcastafsnittet om skilsmisse Skilsmisselandet, hvor han sammen med moren til sin datter, fortæller om, hvordan de er blevet gode deleforældre. I studiet er også psykolog og forfatter til Bliv skilt - uden at gå i stykker, Jan Kaa Kristensen.

Derfor skal du hoppe op på Brinkmanns briks: Forvent ikke endelige svar, forkromede løsninger eller belysning fra alle vinkler, men se podcasten som et fornuftigt indspark til udfordringer, de fleste af os kender til. Du vil muligvis blive så inspireret, at du kommer til at referere til podcasten, eller citerer Svend Brinkmann, næste gang du ser veninderne eller forsøger at tale girafsprog med kæresten. Hver episode slutter med en upolitisk korrekt top 3 over, hvordan du er sikker på at smadre det hele indenfor dagens tema. I denne episode således 3 gode råd til at ødelægge dit parforhold ...

Lyt til Svend Brinkmann i DR podcasten Brinkmanns briks.

Smuk herrebarber i skjorte og butterfly
Vær en flue på væggen hos herrebarber og podcastvært Jonas Shiran Larsen.© Podtail

Mød bløde og hår(d)e mænd hos frisøren

Samtaler fra en herrebarber

Podcastvært: Jonas Shiran Larsen

Udgivet af: Heartbeats

Handling: Podcastens gæster er et udvalg af dem, der allerede kommer hos Barberen i Vognmagergade i København, og derfor handler det en del om udseende, når dagens mand i barber- og interviewstolen betragter sig selv i et spejl. Bag ham står ejer Jonas Shiran Larsen, der som enhver god frisør ved alt om sin kundes lavpunkter og høje tind(ing)er, og derfor sporer samtalen hen, hvor det er interessant.

Begynd her: Har du set Thomas Vinterbergs Oscarvinder Druk, kender du Magnus Millang. Skuespilleren står på tærsklen til de 40 år, og værten spørger, om det er en 4-0 sejr eller et 4-0 nederlag? Han svarer heldigvis “Sejr!”. Også selv om han kalder sin kælder med flere guitarer end Metallica på tour for en “dundrende 40-årskrise”.

Derfor skal du med til frisøren: Denne podcast er god, fordi du du muligheden for at være fluen på væggen et sted, du ellers ikke kommer som kvinde: En oldschool herrebarber hvor de ansatte er i hvide skjorter og sorte butterflys. Og hvor alle gæsterne mænd, og dem gider man jo altid at blive klogere på, ikke?

Lyt til Samtaler fra en herrebarber.

Fire gode podcasts til dig, der går op i sundhed

Sundhedsredaktør Gitte Høj fandt fidusen med podcast, da hun skulle have tiden til at gå under opvarmningen på den obligatoriske crosstrainer i fitnesscenteret. 25 minutter suser væsentligt hurtigere afsted med samtaleradio i ørerne.

“Det er det vildeste trick for mig, at jeg kan blive opdateret på nyheder, valgkamp, sundhedsdebatter eller underholdt af spændende samtaler og portrætter, mens jeg lige får klaret en ofte dødkedelig opvarmning.”

Ung mand på travl gade
Podcastvært Jens Hjorth-Larsen er nysgerrig på det sunde, meningsfulde liv.© Heartbeats

Opskriften på det meningsfulde liv

Hvordan går det?

Podcastvært: Jens Hjorth-Larsen

Udgivet af: Heartbeats

Handling: Denne podcast zoomer ind på det paradoks, der ligger i, at vi aldrig har haft bedre forudsætninger for at have det godt, samtidig med at flere og flere af os bliver ramt af stress, depression, ensomhed og angst. Vi er rigere og friere, og alligevel er der mange, som kæmper med at finde det meningsfulde liv.

Begynd her: Læg ud med interviewet med psykolog og forfatter Pia Callesen, frontløber for den metakognitive terapi og dermed for, at vi skubber både bekymringer og negative tanker ud i et hjørne, indtil vi beslutter os for at kigge på det. En god podcast til dig, der vil udfordre dine tankemønstre. 

Derfor skal du høre Hvordan går det?: Det er både spændende og relevant at spørge sig selv om, hvorvidt vi er for meget oppe i vores hoved. Mange af os tænker nemlig for meget! Lader os styre af vores tanker og gransker over både det, der er sket og det, der ligger længere fremme, som kan ske. Derfor er løsningen at lade sine tanker være og bruge tiden på noget andet. Det handler om at lære og vælge at vende opmærksomheden udad i stedet for indad. Har du mon tænkt på, at din eventuelle mentale nedtur kan være et overtænkningsproblem, eller at du måske sjældent går af vejen for en god bekymring? Løsningen er, at vi hopper ud af hovedet og ind i livet. Skøn peptalk i podcastformat.

Bliv klogere her på Hvordan går det?

Ramt af livet udgivet af Sundheds.tv
Sundheds.tv laver også gode podcasts.© Sundhedstv.dk

Fordi sundhed ikke kun er krop, men også psyke 

Ramt af livet

Podcastvært: Susanne Ziba Asmussen

Udgivet af: Sundhedstv.dk

Handling: Fokus i denne nye gode podcast er på de psykologiske konsekvenser af, når kroppen forandrer sig, er umulig eller syg og på de svære følelser, der følger med. Hver podcast tager et nyt emne op.

Begynd her: Lyt til episoden Ramt af overgangsalderen, hvor en 54-årig kvinde sætter ord på, hvordan det usexede ved en overgangsalder gør den til et tabu. Og forklarer og fortæller om, hvordan hun har manglet åbenhed om overgangsalderen – selv blandt veninder. Hun fortæller ærligt om, hvordan hun har haft svært ved at kende sig selv psykisk og sin krop fysisk.

Derfor skal du lytte til podcasten Ramt af livet: Det er skønt og befriende med en psykologisk vinkel på sundhedsstoffet, og bevægende med personlige historier fortalt af mennesker af kød og blod. Det skaber genkendelighed, ikke mindst i afsnittet om overgangsalder, hvor gæsten inviterer os ind i sine udfordringer med at blive lidt fremmed for sig selv, og ind i sin søgen efter løsningen i både den alternative og konventionelle behandlingsverden. Det fine er, at hun også har øje for nogle af fordelene ved denne periode i livet, fordi den også er en mulighed for et lavere tempo og en større ærlighed omkring sig selv og sine behov. Undervejs i fortællingen sætter en psykolog og en læge emnet i perspektiv.

Lyt med her Ramt af livet.

Podcast Detox din hjerne
Detox din hjerne med en podcast i ørerne.© Morten Elsøe

Lug ud i usandheder om sundhed

Detox din hjerne

Podcastværter: Morten Elsøe & Anne Gaardmand

Handling: Kongstanken er, at det ikke er din krop, der skal renses. Dit sind skal derimod renses for diverse usunde usandheder om sundhed. Det handler om at punktere myter om ernæring, træning og vægttab. Myter, som kan stå i vejen for det sunde liv, du måske går og ønsker dig. Alle afsnit giver dig mulighed for at læse mere i shownotes, hvor der er links til forskning, studier og bøger. Smart.

Begynd her: Episoden Hvad så når jeg har tabt mig? rammer spot on de udfordringer, som mange kvinder oplever, når de har opnået et vægttab. Nemlig, at frygten for at tage på igen overskygger glæden over endelig at have sluppet nogle kilo.

Derfor skal du detoxe din hjerne: Så genkendeligt at tage fat i den omstilling fra vægttab til almindelig hverdag, hvor det kan være svært at finde nye vaner, hvor maden ikke skal fylde så meget. Det kniber med at tro på, at vi godt bare kan holde vægten uden kontrol over det, vi spiser. Finten er så at indsamle erfaringer, der overskriver gamle erfaringer om, at vægten løber ud af kontrol og kræver restriktioner. Eksempelvis kan du øve dig i at acceptere, at alt er okay at spise og konsekvent at spise mindre portioner. Super inspirerende.

Start din detox her Detox din hjerne.

Kvinde i kittel DR podcast
Maja Thiele er vært på DR podcasten Sygt nok.© Danmarks Radio P1 / DR podcast

Sundhedstabuer og tendenser

Sygt nok

Podcastvært: Maja Thiele

Udgivet på: DR

Handling: Læge Maja Thiele undersøger trends, tendenser, forskning og gennembrud i denne DR podcast. Alt sammen indenfor sundhed. Hvad vil det sige at være sund eller syg? Emnerne spænder vidt fra presset på fødegangene til den folkesygdom, du måske selv er udfordret af – ondt i ryggen.

Begynd her: Jeg har flere favoritter, men begynd med episoden: Slip fisen fri! Derfor er det sundt at prutte. Det handler om den sunde proces, det også er at prutte. Skøn vinkel på tarmens bakterier, som jo er meget i vælten i disse år.

Derfor skal du lytte med: En bøvs er en gasart a la prutter bare i den anden ende. Det er svovlforbindelser, der får prutter til at lugte – en helt naturlig, sund biologisk proces. Alligevel kender vi alle fornemmelsen af, at det er svært at slippe fisen fri. Du bliver både klogere og underholdt omkring de gasser, der bevæger sig fra tarmen og over i blodet og retur. Om de bakterier der fordøjer maden og sætter en fermentering i gang, der laver mere gas. Befriende og letfordøjelig. 

Sandt eller falsk, få svaret i DR podcasten Sygt nok.

Fire gode podcasts til dig, der er en læsehest

Magasinet Livs boganmelder Caroline Rutter lytter til podcasts, når hun laver aftensmad, når hun står i kø til coronatest, og når en anden træls ventesituation i stedet kan blive til en hyggelig mig-stund med input.

“Jeg veksler mellem kloge nyhedsanalyser, fjollede sladderprogrammer, tænksomme bogpodcasts og cool personligheder med deres egne sjove snakkepodcasts. Når jeg har hørt én slags, skal jeg have noget andet bagefter – man skal have nogle lakridser, når man har spist en håndfuld vingummier, ikke?”

Kvinde stikker hovedet ud mellem bøger på en reol
Nanna Mogensen er vært på DR podcasten Skønlitteratur på P1.© DR Lyd

Skøn podcast om skønlitteratur

Skønlitteratur på P1

Podcastvært: Nanna Mogensen

Udgivet af: DR

Handling: Dette er ikke enkeltinterviews med en forfatter, som mange andre podcasts om bøger er det. I denne DR podcast er omdrejningspunktet flere aktuelle bøger, som enten har noget tilfælles, eller som sparker en debat igang om noget i samfundet.

Begynd her: The queens are back! Anne-Lise Marstrand Jørgensen taler om sin bog om Margrethe den 1., som både er historisk korrekt, og som gætter på, hvordan Danmarks første regerende dronning tænkte og følte. Forfatteren fortæller både om, hvordan det er at få dronningen til at tænke og føle, og hvorfor hun kun skriver om kvinder. Derefter tales der om digte, når ‘dronningen af middelalderdigte’ Sappho tages under behandling af en begejstret poesifan.

Det får du ud af at høre DR podcasten Skønlitteratur på P1: En sjov og anderledes podcast, der giver masser af stof til eftertanke, både når den behandler en bog, der finder sted på landet, og vært og forfatter derefter diskuterer fremtiden for landbruget, eller når den kredser om flere bøger, der med lidt godt vilje hører under samme emne. Tankefuldt og tankevækkende.

Øreguf for læseheste på Skønlitteratur på P1.

Grafiske bøger i opstilling
Det er altid tid til en god podcast om gode bøger.© Poltikens forlag

Forfattermøder – når du vil have mere ud af bogen

Tid til bøger

Podcastvært: Janus Camara

Udgivet af: Politikens Forlag

Handling: Værten i denne podcast interviewer forfattere, der giver et indblik bag om processen i det at skrive en bog. Du finder ikke alle forfattere, for serien holder sig til dem, der udgives på Politikens Forlag, men dem er der heldigvis også mange af.

Begynd her: Episoden med Sissel-Jo Gazan. Forfatteren tager værten med i en tatoveringsbiks, hvor hun fortæller om sit eget forhold til den slags etablissementer, som hun også beskriver i romanen Hvide blomster. Hun taler også fint om, hvorfor forfattere er lidt som skuespillere, og at man altid dypper pennen lidt i sit eget hjerteblod, når man skriver en roman, også selv om den handler om noget, man ikke selv har oplevet. Et rigtig fint afsnit med en forfatter, der har gjort sig mange tanker om skriveprocessen.

Derfor skal du prioritere Tid til bøger: Serien kan vække appetitten på en bog, men den kan også tilføje lige det ekstra til en bog, du allerede har læst, men på ingen måde er færdig med.

Lyt til, hvad du skal læse på Tid til bøger.

Cecilie Frøkjær er altid godt selskab
Cecilie Frøkjær er vært i podcasten Mellem ørerne.© Mofibo

Find ud af, hvad der står mellem linjerne 

Mellem ørerne

Podcastvært: Cecilie Frøkjær

Udgivet af: Mofibo

Handling: Podcastudbyderen Mofibos ‘ansigt’ Cecilie Frøkjær interviewer forfattere, der har skrevet bøger, du kan finde på Mofibo. Der er også episoder med temaer, der behandles.

Begynd her: Cecilie Frøkjær møder den ultraseje jurist, direktør og debattør Malene Lei Raben. Sidstnævnte har skrevet bogen Fruen om det ekstremt svære forhold, hun, fra hun blev teenager, havde til sin mor. Et forhold, der fuldstændig ændrede sig i månederne op til moderens død. Lei Raben graver dybt ind i et meget personligt og følsomt emne, og både hun og Cecilie Frøkjær ender med at være så bevægede af samtalen, at du også vil blive det.

Derfor skal du få mere mellem ørerne: Cecilie Frøkjær er en fin og indfølende interviewer, der giver plads, men også er en fin samtalepartner med den udvalgte forfatter. Selv om podcasten egentlig er en reklame for Mofibo, så er det ikke noget, der gøres et stort nummer ud af. Interviewene giver lyst til at læse eller høre bøgerne og er perfekte som som appetitvækker, før du tænder e-bogslæseren eller tager hørebøfferne på.

Tid til en bog, så bliv inspireret af Cecilies Frøkjærs Mellem ørerne.

En stabel bøger
DR podcast giver dig en genvej til klassisk litteratur.© DR Lyd

Få klassisk litterær dannelse på 1,2,3

Klassikere genfortalt I, II og III

Podcastvært: Anne Termansen

Udgivet af: DR

Handling: I denne  podcast genfortæller nogle af Danmarks største forfattere en klassisk bog, de selv elsker. De læser bidder op og fortæller, hvorfor den er så fed. Det hele varer en halv times tid.

Begynd her: Knud Romer fortæller passioneret, vidunderligt Knudromersk og eksploderende af glæde om Halfdans ABC. Dy Plambeck genfortæller loyalt og detaljeret Den store Gatsby, og så er der Bo Tao Michaëlis’ genfortælling af det efterhånden glemte Karin Michaëlis’ monumentale fembindsværk Træet på godt og ondt. Bo Tao er en begejstret formidler og en kæmpe litteraturelsker og breder den over 1.400 sider lange fortælling om en piges vej ind i voksenlivet ud til at blive en fortælling om livet, samfundet og kvinders seksualitet, hvoraf det sidste var meget radikalt og revolutionerende for tiden omkring 1930.

Derfor skal du kende DRs podcast om klassikere: En fantastisk DR podcast for dig, der ikke orker at læse Moby Dick eller gerne vil vide, hvorfor Alexandria-kvartetten eller Bølgerne er al den tid værd, de tager at læse. En genial serie for alle der elsker litteratur. Der er 20 forskellige klassikere indtil videre.

Skyd en genvej med DR podcasten Klassikere genfortalt

Fire gode podcasts til dig, der holder af kriminalhistorier

Journalist Johanne Luise Boesdal har altid lyttet meget til podcast, men forbruget er blevet sat endnu mere i vejret, efter hun har fået hund.

“Jeg elsker de store omsiggribende fortællinger, hvor tingene udvikler sig undervejs i spændende og overraskende retninger. Derfor hører jeg en del true crime, men også historiske podcasts, hvis de er godt fortalt.”

Øje fotograferet tæt på
God podcast om overlevelse, held og skæbne.© Podimo

Ansigt til ansigt med døden

Jeg overlevede

Podcastvært: Bo Aagaard Lange

Udgivet af: Podimo

Handling: Hvad gør det ved os at stå ansigt til ansigt med døden? Jeg overlevede er en podcast, hvor vi kommer tæt på mennesker, der på mirakuløs vis stadig er i live i dag. De fortæller selv om deres møde med døden, og de fortæller det godt – hjulpet på vej af en dygtig iscenesættelse og sans for suspense. Seriens historier adskiller sig markant fra hinanden, og vi hører om mødet med farlige dyr, dødbringende sygdomme, krige, naturkatastrofer og ulykker.

Begynd her: Jeg overlevede et elefantangreb. Hvor tit møder du et menneske, der er blevet jagtet af en elefant igennem junglen? Nej vel. Livet er fuld af overraskelser, der gør hver dag til en vigtig dag. Og da elefanten er tre meter bag ham og løfter sin store snabel for at … måtte jeg lægge kartoffelskrælleren og holde vejret.

Derfor skal du lytte til overleverne: Den ene skæbnefortælling tager den næste. Få steder bliver iscenesættelsen en tand for dramatisk til de virkelige fortællinger, men podcasten er stadig fremragende underholdning af den slags, hvor du lader dig opsluge, selv om det er sørgeligt og gør ondt at høre om. Som lægen, der overlevede togulykken i Sorø i 1998, men mistede sin ven og kollega, der tilfældigvis sad i vogn 13 den morgen. Eller den unge undervandsfotograf, der måtte kæmpe for sit liv med halvdelen af sin arm i gabet på en haj.

Hold vejret, og lyt til Jeg overlevede her.

Sort/hvide fotos af britiske seriemordere
Vil du kunne genkende en morder? © Mofibo

Når virkelighedens gru overgår fiktionens

Britiske seriemordere

Podcastvært: Lone Theils

Udgivet af: Mofibo

Handling: Hvad gør mennesker i stand til at slå ihjel? Journalist og krimiforfatter Lone Theils giver os i denne podcast et indblik i nogle af Englands største og mest uhyggelige mordsager, hvor virkeligheden i den grad overgår fiktionen.

Begynd her: Du kan begynde, hvor du vil, da podcasten består af selvstændige fortællinger. Er du en erfaren og hærdet krimilæser, så hør første episode om seriemorderne Ian Brady og Myra Hindley, der har en økse gemt under sofaen, da den unge elektriker bliver inviteret hjem til en øl i deres stue …

Derfor er det også for sarte sjæle: Lone Theils er en virkelig god fortæller, der i grufulde detaljer sætter os ind i omstændighederne op til mordene – og opklaringsarbejdet efter. Elsker du krimier? Så er det her den helt rigtige podcast for dig. Lone Theils mordhistorier er velresearchede og dokumenterende i sin stil – uden at det fornægter sig, at hun også er krimiforfatter og dygtig til at bygge en spændingshistorie op.

Gys med Lone Thiels Britiske seriemordere.

Sort/hvid tegning af en kuffert
Danske Third Ears podcast er altid et øre værd.© Third Ear

Dyk ned i en kvindes tunge bagage 

Kvinden med den tunge kuffert

Podcastvært: Krister Moltzen

Udgivet af: Third Ear for Politiken

Handling: Podcasten er historien om en norsk kvinde, der ikke er den, hun udgiver sig for at være. Hun er taget til Danmark, og vi følger i hendes efterladte spor som klostergæst rundt i landet. Her har hun fortalt den ene løgn efter den anden og trukket på folks medlidenhed og umiddelbare tillid til de mennesker, vi møder.

Begynd her: Det er en sammenhængende fortælling i 7 afsnit, hvor det er tvingende nødvendigt at lytte kronologisk. Du starter derfor på Ørslev Kloster, hvor en norsk kvinde med en tung kuffert netop er flyttet ind, hvorefter ting begynder at forsvinde. Brød, vin, penge …

Derfor skal du følge efter Kvinden med den tunge kuffert: Selv om podcasten er fra 2016, er det stadig noget af det bedste indenfor genren. Raffineret og fængende afdækker Third Ear historien om en kvinde, der har løjet så længe om sin egen identitet, at hun må rejse til et andet land, hvor hun så fortsætter løgnene. Som lytter kommer vi tættere og tættere på at opklare mysteriet om kvinden … helt indtil vi sidder i bus 5A på vej til lufthavnen to sæder fra hende. Hvad sker der, hvis vi står af, når hun står af og konfronterer hende med de mange løgne?

Pak dine hørebøffer og tag med Kvinden med den tunge kuffert.

Sorte mænd med hatte på solnedgangsbaggrund
En podcast om dengang København var wonderful for koldkrigsspioner.© Third Ear

Kold krig i København

Kold København

Podcastvært: Krister Moltzen

Udgiver: Third Ear for Podimo

Handling: Podcasten begynder i en pornobutik på Istedgade i København i 1968, hvor Jørgen (der ikke rigtigt hedder Jørgen) træder ind med et noget andet formål, end at kigge på nøgne kvinder i magasinerne. Den Kolde Krig var i fuld gang under overfladen, og Københavns små butikker og stræder var tilsyneladende hotspot for internationale spioner fra efterretningstjenester som KGB, Stasi og CIA.

Begynd her: Podcasten er i fire afsnit, og du er nødt til at følge dem kronologisk og starte med begyndelsen: Jagten på en bestemt udgave af det homoerotiske magasin COQ, hvor hemmeligheder fra den Kolde Krig stod trykt side om side med nøgne cowboys.

Derfor skal du dykke ned i København under den kolde krig: En podcast, der på bedste vis udnytter mediets mange muligheder. Den er podcastens svar på en pageturner, og som lytter fastholdes du i den fængslende fortælling om den internationale spionage, der gik den danske efterretningstjeneste PET forbi. En fortælling fra dengang København var det ideelle sted at udveksle hemmelig information. 

Se din hovedstad med nye øjne, når du lytter til Kold København.

Du vil (garanteret) også kunne lide