DR's serie Carmen Curlers har Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster i to bærende roller.
DR's serie Carmen Curlers har Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster i to bærende roller. © Tine Harden/DR

Carmen Curlers – en hyldest til boomerne

I den nye tv-serie Carmen Curlers på DR vil manuskriptforfatter Mette Heeno gerne give boomerne lidt oprejsning.

21. september 2022 af Karen Greve

Mette Heeno er manuskriptforfatter på DR's nye tv-serie Carmen Curlers, som får premiere sidst i denne uge med en række stærke kvinder i de bærende roller. 

Her svarer hun på fem spørgsmål om tv-seriens tilblivelse.


Hvad handler Carmen Curlers om?

"Først og fremmest handler serien om en mand, der får en idé og fører den ud i livet. Og mere overordnet er serien et tidsbillede på de rastløse 1960’erne, hvor kvinder i stor stil kom ud på arbejdsmarkedet. Jeg vil gerne vise nogle eksempler på, hvad der sker, når kvinder begynder at tjene deres egne penge. Det er en fortælling om frigørelse," siger manuskriptforfatter Mette Heeno. 


Hvordan fik du ideen til tv-serien?

"En af mine veninder kom med en bog med interviews med mennesker, der havde arbejdet med Carmen Curlers i 1960’erne. Jeg vidste ikke, at det var en dansk opfindelse, og jeg blev fascineret af, at så lille en ting kunne få så stor en betydning for så mange kvinder. 

Idémanden bag curlerne (spillet af Morten Hee Andersen, red.) er en entreprenant type med en meget moderne ledelsesstil, men historien handler lige så meget om kvinderne omkring ham og hans projekt," siger Mette Heeno.

Skuespiller Maria Rossing i rollen som Birthe i Carmen Curlers.
Skuespiller Maria Rossing i rollen som Birthe i Carmen Curlers. © Tine Harden/DR

Hvem er de tre stærke kvindelige hovedpersoner?

"Der er Birthe, bondekonen, som spilles af Maria Rossing. Hun er en handlekraftig husmandskone, som altid har ansvar for alt, men aldrig får anerkendelse for noget. Totalt ærlig. Hun er sej og finder sig ikke i noget pis, men men der er nogle strukturer i tiden, hun ligger under for. 

Tove er Axel Byvangs kone, spillet af Rosalinde Mynster. Hun går hjemme og keder sig. Hun har en spændende mand, som laver meget, men han er ikke helt klar til at involvere hende. Tove er både kreativ og har æstetisk sans. Hun kunne godt være en af de kvinder, som brænder bh’en 10 år senere. 

Og så er der Vita, spillet af Mille Lehfeldt. Hun er et helt andet segment, den perfekte husmor med de traditionelle dyder og en alt for tæt symbiose med sin datter. Jeg lover, at hun kommer gennem vridemaskinen," siger Mette Heeno. 

Kan du sætte nogle ord på Carmen Curlers’ fortælleform?

"1960’erne var en tid, hvor alt blev smadret og bygget op igen på en ny måde. Den stemning ville vi gerne føre videre i formsproget, som vi har gjort lidt legende og håndholdt. Vi har bevidst valgt at udfordre publikums forventninger rent visuelt. Det anarkistiske og sprudlende moderne i tiden skal med i historiefortællingen, og det synes jeg, er lykkedes ret godt," siger Mette Heeno. 


Hvorfor er historien vigtig i dag?

"Fordi vi kvinder står på skuldrene af de seje kvinder, der kom før os og kom ud på arbejdsmarkedet dengang. Det kan være svært i dag at forstå, hvor meget de gik igennem. 

Det er på en måde en hyldest til boomer-generationen, som jeg lige nu føler, bliver lidt latterliggjort. Jeg synes, at boomerne fortjener et klap på skulderen,” fortæller manuskriptforfatter Mette Heeno.

Carmen Curlers

  • Carmen Curlers har premiere på DRTV 30. september og på DR1 2. oktober 2022.
  • Tv-serien er inspireret af virkelige hændelser og bygger på historien om entreprenøren Axel Byvang, der med hjælp fra den handlekraftige husmor Birthe Windfeld skaber verdens hurtigst ekspanderende virksomhed i 1960’erne med den elektriske papillot.

Mette Heeno er manuskriptforfatter på den nye DR-serie Carmen Curlers.
Mette Heeno er manuskriptforfatter på den nye DR-serie Carmen Curlers.© DR

Du vil (garanteret) også kunne lide