Et juleeventyr fra Nørrebro Teater og udstilling på Holmegaard Værk
Var det noget med en tur i teater? Eller på museum?© Nørrebro Teater | museerne.dk

8 fede juleoplevelser, du kan glæde dig med i december

Julemarkeder er det af gode corona-grunde småt med i år. Men det betyder ikke, at der ikke er 1.000 ting, du kan kaste dig ud i i julen!

1. december 2020 af Louise Thorsted

Louises juleliste

Louise holder fingeren på kulturpulsen og guider dig denne måned til 8 fede 40+ oplevelser, du kan plotte ind på ‘mig-tid’- pladserne i din (jule-)kalender!

1. Er du nysgerrig?

Ikke alle oplevelser behøver at gå udad. Med forfatter Stine Bujes samtalekort skal du mere kigge indad eller i øjnene på den, du vælger at stille de 75 spørgsmål om det vigtige i livet. Spørgsmål som: “Hvornår føler du dig allermest som dig selv?”. Og: “Hvad kan gøre dig vred?”.

Æsken med de fine kort skal ligge på mit spisebord, så jeg kan stille mig og dem, der gider være med, et spørgsmål om dagen i julen.

Samtalekortene koster 249 kroner for 75 stk.

Hvornår? Hele året!

Samtalekort fra Stine Buje
Stine Bujes samtalekort kan sætte dybde samtaler i gang.© Stine Buje

2. På gensyn

Du kender sikkert Royal Copenhagen for porcelænet og Kähler for keramikken, men ved du, at vi også har et glasværk, vi kan være virkeligt stolte af? Det næsten 200 år gamle Holmegaard Værk ved Næstved er genåbnet som Nordens museum for glas, keramik og design med over 40.000 stykker glasdesign og en Kählersamling, som tæller flere end 6.000 genstande.

Hvornår? Hele året! 

Holmegaard museum
Er du vokset op i et hjem med Holmegaard?© museerne.dk

3. Hvis du har et horn i siden på julen

Julen er fuld af traditioner, og Nørrebro Teater i København er ved at gøre opsætningen af Charles Dickens’ Et juleventyr til en ny en af slagsen. Med Mette Horn i rollen som den absolut ikke jule-elskende Scrooge er der dækket op til gode julegrin og -gys.

Hvornår? Fra 19. november til 20. december.

Et juleeventyr med Mette Horn som Scrooge
Damen med de blå tænder aka Mette Horn er den perfekte juleskurk.© Büro Jantzen

4. En ny ven

Er din sociale boble svær at fylde ud, så klik ind på Boblberg, og opret en efterlysning, eller læs de opslag igennem, der allerede er der. Platformen har modtaget Fællesskabsprisen for “at have skabt et virtuelt rum til fremme for sammenhold, relationer og fællesskaber”. Det lyder måske meget digitalt, men det er helt i øjenhøjde, og du kan møde over 300.000 af dine medmennesker her.

Hvornår? Hele året!

Find digitale venner på Boblberg
Hop ud af ensomhedsboblen.© Boblberg.dk

5. Gør det selv-jul

Du skal yde, før du kan nyde … er jo egentlig en lidt kedelig regel, men når nu det gælder fremstilling af egen julepynt, og ovenikøbet af den strikkede slags (som undertegnede elsker), så kan selve processen jo også være sjov.

Find garnresterne frem, og skab pynt, der potentielt kommer til at gå i arv i flere generationer. Find for eksempel opskrifterne i gør det selv-bogen Strikket julepynt af Thea Rytter fra forlaget Turbine.

Hvornår? Hele året! 

Strikket julepynt
Strikket julepynt er det nye! © Turbine

6. Bingo, banko!

Julen er også bankoens højtid, og den skønne tradition er efterhånden begyndt at dukke op mange steder og i mange forklædninger. I Folkehuset Absalon på Vesterbro i København kan du hver torsdag spille banko med temaer som for eksempel Drag og Bornholm, og om lørdagen, hvor temaet er musikgenrer – som for eksempel boybands og disco.

Hvornår? Hele året! 

Banko i Folkehuset Absalon
Banko er jo for sjovt. © Folkehuset Absalon

7. Den ender tragikomisk ...

... synger Sebastian i sin fine fortolkning af Romeo og Julie. “Åh, for tolkning hidsig kærlighed og kærligt had” lyder det i den danske oversættelse af Shakespeares kærlighedsdrama fra 1595, som Vendsyssel Teater udfordrer den glade jul med.

Men frygt ej! Jazzmusiker og komponist Benjamin Koppel har sat musik til alle følelserne, som det på mange måder er nemmere at forstå som 40+, ik?

Hvornår? Fra 12. december til 12. januar 2021.

Romeo og Julie vendsyssel teater
Åh, de unge, smukke elskende. Romeo og Julie fra Vendsyssel.© Jonas Lyngdam | Vendsyssel teater

8. En digital anbefaling

Instagramprofilen @Instabydomi får mit julehjerte til at banke, hver gang hun lægger fotos op af sin sirligt kreerede julepynt. Heldigvis sælger hun også ud af sine nørklerier, men du skal være hurtig!

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 12. november 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide