Camilla med sin bil i 1992 og en kvinde der ryger, mens hun kører bil
Det var dengang, der blev røget i bilen, og din første bil havde en masse skavanker. © Getty Images | Privatfoto

6 (uafrystelige) minder fra dit 40+ trafik-liv

Tag med os tilbage til en tid med røg i bilen, et bagsæde uden seler, et Krak-kort i handskerummet og minder om din første bils skavanker.

6. marts 2021 af Karen Greve

1. Seleløs på bagsædet 

Som barn sad du ligesom alle andre unger i løs vægt på bagsædet, hvor der hverken var autostol eller sele. Til gengæld var der fri udsigt gennem bagruden, når du sad på knæ og talte gule biler – i det omfang du altså kunne se dem gennem cigarettågerne fra forsædet.

2. Støttehjul og cykelpynt

Din første cykel havde støttehjul, og den var pyntet med forskelligt lir på eger og styr. Helst noget i pastelfarver, som også larmede lidt, når du kørte rundt med håret frit blafrende i vinden, længe inden cykelhjelme var noget, man gik op i.

Kvinde ryger mens hun kører i bil
“Kan du ikke lige åbne vinduet, mor?”© Getty Images

3. En krak-kort-hjerne

De første gange, du skulle finde vej gennem København eller over Storebælt, havde du et Krak-kort liggende opslået i bilen og havde samtidig memoreret de vigtigste afkørsler og sving. Imponerende, så mange ‘højre, venstre, højre, højre’ man kan huske, når man skal!

4. Dit liv i biler

Først har du haft en bil med en eller anden skavank. Måske kunne bagdøren ikke åbne, eller også virkede tredje gear ikke. Pyt, du kom frem! I dag har du til gengæld en øse med fuld kasko og 10 funktioner i panelet, du aldrig bruger. Du har selv valgt den, men det er ikke dig, der skifter vinterdæk og kører den til service (siger statistikken og bilforhandlerne!).

Camilla med sin bil
Magasinet Livs art director, Camilla Rasmussen, foran sin første bil – som hendes mor kaldte centrifugen, fordi den lå ned i svingene.© Privatfoto

5. I rute-færge-fart

Jeps, der var engang, hvor færgefart var en nødvendighed på ture mellem Danmark øst og Danmark vest. Inklusive en halv times ventetid før sejlturen og lunkne røde pølser under overfarten.

6. Certificeret udstyr 

Mens du selv er vokset op uden sikkerhed (se tidligere punkt), er der til gengæld ingen grænser for de certificeringer, Tænk-test og forbrugerundersøgelser, du har studeret om autostole i alle vægtklasser og om cykelstole og cykelhjelme til dit eget barn. Fagre nye livrem og seler-verden!

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 7. januar 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide