Molly Ringvald i filmen The Breakfast Club
Filmen The Breakfast Club er indbegrebet af Generation X. © Getty Images

6 ting, der kendetegner generation X

Hvis du er født fra cirka sidst i 60'erne til starten af 80'erne, så tilhører du generation X, og så er du med os på disse seks punkter.

28. april 2023 af Karen Greve

1. Minder fra vugger’, børner’ og frit’

Som den første generation nogensinde røg vi i institution lynhurtigt, fordi vores 68’er-mødre skulle arbejde og/eller realisere sig selv. Ingen andre generationer er så gode til kartoffeltryk, perleplader, papmaché og noget i ler som os.

2. Fra brun barndom til pink ungdom

Vi blev klædt i en kassebuks i brunt fløjl og klippet i grydehår i 70’erne, og er der så noget at sige til, at vi tilbragte næste årti med en permanent, der gik til månen, og aldrig forlod huset uden noget i pink på? 

3. Doing it our way

Vi lægger afstand til vores kollektivglade hippieforældre ved at gå mere individuelt til værks. Vi er den generation med flest iværksættere, fordi vi helst vil skabe vores egen fortælling, og vi vælter os i engelske udtryk undervejs, fordi det har været vores sprog, siden MTV gik i øregangene på os. 
Fjernsyn med skærmbillede af MTV-logo
For Video killed the radio star – og det gik stærkt i 80'erne ...© Getty Images

4. Angsten for Aids

Hvis du stadig gyser stille ved tanken om HIV-kampagner og får en klump i halsen ved tanken om Freddy Mercury, så ved du, at du er en af os, der voksede op med AIDS som en trussel, som mennesker faktisk døde af. Mange mennesker.

5. Fra frikadelle til falafel

Det danske hverdagskøkken har under- gået en lille revolution med os. For vi er vokset op på frikadeller og krebinet- ter, men serverer en del mere eksotisk krydret mad for vores egne unger (og dog stadig frikadeller).

6. Vi er ønskebørn – og vi får ønskebørn

Da aborten blev fri i 1973, blev vi alle ønskebørn. Vi får også selv ønskebørn – og de er et projekt, som begynder med et unikt navn. For i generation X kan vi ikke få mainstreambørn, der hedder Mette og Morten. Kan det føles som et pres for vores unger, mon? 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i maj, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide