Familien Cosby fra The Cosby Show
Engang ville man virkelig gerne have Bill Cosby som far ... i dag not so much!© Ritzau/Scanpix

6 oplevelser fra din politisk ukorrekte barndom

Der var børnebøger med hottentotter, slikposer med slikcigaretter, og så var der The Cosby Show, der viste sig at være et andet show, end vi gik og troede.

30. juni 2022 af Karen Greve

Vise vers uden samtykke

“Din mund siger nej, nej, men dine øjne siger ja.” Sådan lød det let og lystigt fra radioen i din barndom på velartikuleret dansk. Og det fortsatte: “Når jeg ser dig, og be’r dig, giv mig det, jeg helst vil ha’, du sku’ lære at være min kære en dag.” Altså! Her er vi vist dekader før #MeToo.

The Cosby Show

Dengang i 80’erne var Bill Cosby og hans smukke kone og sjove, velklædte børn en perfekt familie med perfekt nærvær i samtalekøkkenet. Senere blev far beskyldt for at bedøve og voldtage godt og vel 60 kvinder, og pludselig skabte titlen The Cosby Show helt nye, væmmelige associationer.

Sorte Sambo og alle de andre

Vi læste bøger om hottentotter og negerkonger, der altid gik i bare tæer og boede i lerhytter eller talte ubehjælpsomt gebrokkent. Måske spiste vi eskimo-is og lakridspiber imens. Heldigvis er vi ikke blevet storrygende racister af den grund. Vel? 

De varme lande er noget lort

Michael Bundesen kunne slippe af sted med meget. Men det var vel ikke hans skyld, at publikum til Shu-bi-dua- koncerter rigtigt ofte sang ekstra højt med på linjen “De varme lande er noget lort” i Danmark-sangen? Det syntes vi bare selv var skægt. Engang.

TV2 after dark

I 1988 kom TV2 ind i vores liv som et frisk pust med kække værter og helt nye tv-formater. Men diverse værter var vist nok også lidt rigeligt kække, når kameraet var slukket, og pludselig er vi nogen, der er glade for, at vi dengang ikke blev opdaget og optageti TV2-familien. 

Opfør dig ordentligt, ellers ...

Spørge-Jørgen fik smæk og blev lagt i seng. Emil fra Lønneberg blev låst inde i værkstedet. Børneopdragelse i børnelitteraturen var ikke altid for børn. Og så har vi endda ikke talt om antallet af sadistiske stedmødre i eventyr eller om faren i Hans & Grete ... 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 29. juni, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide