© NRK, Spelling Television

6 grunde til, at SKAM i virkeligheden er det nye Beverly Hills 90210

Får du en følelse af genkendelse, når du ser SKAM? Den norske successerie minder faktisk mere om Beverly Hills 90210, end du tror. Læs selv med her

20. december 2016 af Karen Greve

Hvis du får en følelse af genkendelse (og en smule afhængighed?), når du ser SKAM, så er det måske ikke kun, fordi du engang selv var 16 år. For selv om serien er årets mest hypede og prist som noget spritnyt, så minder den da også lidt om Beverly Hills 90210, ikke?

1. Bad boy 

William fra Skam er en direkte forlængelse af Dylan fra 90210. Stenrig og forladt af sine forældre. Cool og vild på den intense måde (dog med pandehår i stedet for solbriller) og glad for at køre piger rundt i sin sorte sportsvogn.

2. Nørden 

Isak begynder som det lidt nørdede sidekick, men han vokser sig højere, bredere og mere interessant og er ligefrem hovedperson i tredje sæson af Skam. Lidt ligesom gode gamle David Silver, der endte med en fremtrædende rolle til sidst i 90210.

3. Modellen

Alle ungdomsserier skal have en platinblond model. Kelly Taylor er muligvis ikke liiige Nooras forbillede, men de gør sig begge knaldgodt i rød læbestift. Måske skal Noora på et tidspunkt også have en kæk korthårsfrisure (som et statement, når hun er kommet over William)?

4. Moralen 

I 90210 fik vi serveret en morale af en forældrene, af ejeren af The Peach Pit eller muligvis snusfornuftige Brandon, der forklarede hvordan alkohol, sex og karakterræs skulle tackles. Men Skam kan også. Sana belærer os om religion og Magnus forklarer i tredje sæson Isak, at man ikke er hjernedød, fordi man er bipolar. Så er det ligesom sat på plads, ikke?

5. Skabene 

Både de norske teenagere og de amerikanske stjerner fra 90’erne mødes ustandseligt foran skabene på gangen i deres High School/Gymnasium, og der foregår mange sigende blikke og vigtige samtaler omkring de skabe. Tænk, hvad det kunne være blevet til, hvis man selv havde gået et sted med sådan nogle skabe …

6. Love, love, love 

Selvfølgelig løber der tråde om spiseforstyrrelser, stoffer og alle mulige andre ungdomsrelevante emner, men til syvende og sidst handler begge serier om kærlighed – og det er det, de gør bedst – og derfor man sniger sig til at se med, også som 40+. Man bliver aldrig for gammel til en klassisk lovestory, selv om man muligvis har indset, at det ikke betaler sig i det lange løb at satse på William-Dylan-typer ...

Hvis du slet ikke kan få nok af SKAM, kan du jo eventuelt (gen)se Beverly Hills 90210 og lægge mærke til referencerne eller se denne hylemorsomme SKAM-reunion.

Du vil (garanteret) også kunne lide