De her gutter! Sikke en fest de sørgede for!
De her gutter! Sikke en fest de sørgede for!© Getty Images

6 datoer, hvor du ved, hvor du var

Der er nogle helt bestemte datoer fra de sidste 30 år, som er en del af vores fælles hukommelse. Husker du, hvor du var på disse 6 dage, som vores journalist ser tilbage på?

24. november 2022 af Karen Greve

31. august 1997

Åh, Diana. Det var så sørgeligt og uforståeligt, og det er også allerede så længe siden, at jeg læste nyheden om bilulykken i Paris en tidlig morgen på tekst-tv (datidens nyhedssite) ! I én gruopvækkende kort sætning uden fotos og mellem en masse andet: “Prinsesse Diana er død”.

22. juli 2011

Jeg stod i klipklapper og skyllede salat til en gæstemiddag på en varm sommerdag, hvor 69 børn og helt unge mennesker mistede livet på øen Utøya i Norge. Pludselig kom ekstremisme og terror og uforståelig ondskab meget tæt på. Alt, alt for tæt på.

9. november 1989

Jeg så verdenshistorien ske på et gammelt tv i kælderen på mit gymnasium, hvor al almindelig undervisning blev aflyst. Muren faldt mirakuløst i Berlin, og den knude i maven, der hed koldkrigsangst, blev på forunderlig vis opløst, og vi trådte ind i 1990’erne med en sympatisk tro på, at det gode måske alligevel kunne vinde over det onde. 

11. september 2001

Lige indtil det stod helt klart, at ondskaben altid findes et sted, for pludselig sank to tårne i New York i grus, og fem fly styrtede ned, og jeg hørte nyheden på vej op ad bagtrappen til min lejlighed på Østerbro med min etårige søn på den ene arm og
en pakke bleer under den anden. 

26. juni 1992

Ganske vist var der også noget fodboldfeber i sommeren 2021, men alle os, der så John Faxe ramme den lige i røven på Ullevi Stadion i Sverige, vi ved bare, at den sommeraften i 1992 aldrig rigtigt kan overgås. Min fest varede hele natten, og da Faxe scorede krammede jeg et par svenske fyre, jeg stod ved siden af. De var nærmest, og de jublede for vildt!

11. marts 2020

Hvem knugede du i hånden, mens du så det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned? Det er kun knap to år siden, men jeg ved, at jeg vil huske den følelse af målløs afmagt, jeg blev ramt af lige der, til mine dages ende. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide