Kvinde holder tale til en fest
Det er en fed følelse, når en vigtig tale bliver godt modtaget.© Getty Images

5 råd til dig, der skal holde tale til konfirmanden

Skal du holde tale for en konfirmand, er her 5 råd fra en professionel taleskriver, der får dine ord, anekdoter, følelser og gode ønsker til at gå op i en højere enhed.

17. marts 2023 af Sophie Dam

Den gode tale er en tale, hvor du får sagt det, du gerne vil og hyldet dagens hovedperson. Ikke for langt, ikke for kort, gerne personligt men helst ikke alt for følelsesladet.

Uanset om du har holdt mange taler i dit liv eller helst undgår at slå på glasset, så kan du have glæde af en række gode råd, der får dine anekdoter om dagens konfirmand, dine følelser og dine ønsker for fremtiden til at gå op i en højere enhed.

Sophie Dam er tekstforfatter og professionel taleskriver. Hun rådgiver på ditlivtale.dk i at holde personlige taler til konfirmationer, bryllupper og fødselsdage.

Her får du hendes 5 bedste råd til en god konfirmationstale.

1. Forbered dig i god tid!

"Selv rutinerede og dygtige talere improviserer sjældent, når det virkeligt gælder. En konfirmation er for mange en følelsesladet dag, og uden forberedelse er det alt for nemt at tale sig ud af et vildspor – og så bliver det ofte lidt uelegant, når du skal tilbage på sporet igen. 

Jeg råder derfor til, at du skriver din tale ned. Hvis det virkeligt er dig imod, bør du som minimum have forberedt nogle klare talepunkter, som du holder dig til."

2. Brug et talekoncept

"Et talekoncept fungerer som en ramme for talen. Du kan for eksempel skrive talen på rim, eller den kan være bygget op om gode råd til konfirmanden, eller tage udgangspunkt i et eventyr, et computerspil eller en vittighed. Konceptet kan også være knyttet til rekvisitter, ordsprog, minder eller oplevelser. 

Konceptet kan også være, at du taler om din egen konfirmation, og om hvordan verden er anderledes nu, mens nogle ting alligevel er de samme. I en tale udgør konceptet talens ’skelet’ og indholdet er ’kødet’. Et koncept gør det meget nemmere for dig at se, om noget hører med i talen eller ej: Hvis det falder udenfor konceptet, så ud med det."

3. Det handler ikke om dig

"Det er en hyppig fejl, at folk kommer til at tale om sig selv, når de holder tale for andre. Man må jo gerne tage udgangspunkt i sig selv, men brug kun dine egne erfaringer og oplevelser som et afsæt til at folde dine anekdoter om talens hovedperson ud."

4. Undgå ’følelsesmæssige minefelter’

"Skrot den tale, der er bygget op omkring ’Den Store Eksplicitte Kærlighedserklæring’, for den er det de færreste, der kan komme igennem uden at ende i gråd. Der er ikke noget galt med at blive rørt, du må gerne knibe en tåre. Men for både taler og tilhørere er det ubehageligt, hvis taleren står og hulker ukontrolleret.  Det kommer du altså ofte til under ’Den Store Eksplicitte Kærlighedserklæring’-talen. 

Du skal hellere VISE os, hvorfor konfirmanden er så fantastisk! Show it, don’t tell it, siger man. Så frem med de konkrete anekdoter, der siger noget om det unge menneskes skønne personlighed og mange kvaliteter."

Mor og datter ved bordet til konfirmationsfest
Det er ok at knibe en tåre under en tale, men helst ikke så meget mere.© Getty Images

5. Humor og hyldest er talens trædesten

"Når du skriver talen, kan du lægge et par ’trædesten’ ind til både dig og dit publikum. Dér hvor alle lige puster ud. Ofte beskriver du jo hele livet i en tale – det, der gik godt, selvfølgelig, men nogle gange kommer du ikke uden om at berøre dengang, livet ikke var så nemt. Her er pointen, at du bør tale dig hen til det, du gerne vil hylde konfirmanden for. 

Det kan for eksempel ske sådan her: "Selvom de sidste par år har været hårde, så er du kommet i gennem – ikke mindst takket være dit gå-på-mod, din humoristiske sans og din fantastiske evne til at se muligheder, hvor andre ser begrænsninger.” 

Herefter folder du eksemplerne ud."

Huskeliste til den gode tale

  • Det virker beroligende at være velforberedt. Så gå hen et uforstyrret sted, og øv dig med krop og stemme i at holde talen – højt! 
  • Ingen kræver, at du skal kunne talen udenad, undgå direkte at læse den op. Kend din tale så godt, at du kun skal bruge papiret til at støtte dig til.
  • Kig op fra talen og ud på hovedpersonen og gæsterne.
  • Træk vejret roligt og ned i maven.
  • Tal i dit normale taletempo – ikke hurtigere eller langsommere.
  • Brug pauserne til dramatisk effekt.

Portræt af taleskriver Sophie Dam
Sophie Dam er tekstforfatter og taleskriver.© Thomas Dahl

Sophie Dam

  • er taleskriver og aktuel med bogen Toastmaster: Den uundværlige guide til at føre et selskab godt igennem enhver fest.
  • er desuden indehaver af Dit livs tale. Her skriver hun taler til livets store fester, og tilbyder en serie online kurser, som handler om taleskrivning.
  • kurset ’Konfirmandens tale: Talen fra konfirmanden’ ligger gratis til alle konfirmander her. 

Du vil (garanteret) også kunne lide