fire børn på bagsædet af en bil i 80'erne.
Ferie foregik i bil, uden seler og uden air condition!© Getty Images

25 sommeroplevelser, du husker fra 80'erne

Ghettoblastere på stranden, nul solcreme og hede nattog. Karneval i København og is for en 5’er. Her er 25 ting, du husker fra din ungdoms somre i 80’erne.

1. maj 2023 af Karen Greve

1. Topløs sommer

Alle badede topløse i 80'erne. Eller næsten alle. For alt andet var nærmest en lille smule snerpet, og desuden gav det jo hvide striber på den hud, der helst skulle være bronzefarvet. 

2. Rigeligt med røg

Til havefester og fødselsdage, på stranden og på gaden – der var cigaretrøg alle vegne. Og skulle man lave en duften-af-firserne-liste, ville nikotinlugten helt sikkert dominere.

3. Sailor-look

Alt maritimt var fedt. Sejlersko, sejlerjakke, sømandsstriber, sømandskraver, brede marineblå sømandsbukser og en kæk halsklud.

4. Nul solcreme

Måske havde du en Nivea solcreme med faktor 4 til en ferie sydpå, men ellers gjaldt det i 80’erne om at blive meget brun meget hurtigt. Også selv om det indebar lidt (ok: meget) skoldede skuldre og fødder i begyndelsen af sommeren.

Kvinde fra ryggen på strand
Lidt skoldet på skulderen? Pyt med det. I 80'erne gjaldt det om at få farve i en fart!© Getty Images

5. Karneval i København

Sambarytmer på Strøget og festglade mennesker i pailletter, fjer og frynser, plus lidt ekstra fadøl og tis i gaderne. Karneval var en folkefest i firserne, og hvis du skal forklare det til unge i dag, så sig: Distortion med udklædning!

6. Fodboldfeber

Åh, Søren Lerby uden benskinner. Endelig vandt vi ind i mellem noget. Så skide være med den klaphat-mode, der greb om sig i kølvandet på fodboldfeberen!

7. Grøn koncert

Natten var sort som guld, og vi havde alle et godt Tub’år! Grøn koncert handlede om øl og dansk musik og sidstnævnte var inde i en guldalder (ved vi nu) med Gnags, Thomas Helmig, Sneakers, Nanna, TV2 og One Two.

8. Tunmousse og kinakål til sommerfest

Opskriften med tunmousse fra Karolines Kogebog. Med en hel pakke smør i. Den var nu god. Kinakål kunne til gengæld være en tør, syrlig omgang. Der var for lidt oliedressing i firserne, og sådan en Thousand Island kunne altså ikke redde kålen.

9. Ghettoblaster på stranden

Der var et mylder af ghettoblastere en sommerdag på stranden. Transporteret på skulderen og med Shout, shout, let it all out skruet så højt op, det nu kunne lade sig gøre på et kassettebånd.

Karneval i København
Pinsekarneval, en lille smule Brasilen i Danmark, der startede sommerstemningen i 80'erne.© Scanpix

10. Pastel-look

Inspirationen kom fra Miami Vice eller noget andet amerikansk. I hvert fald var alle pasteller pæne. På puderne i skibsbriksen, på brede skuldre (med puder under) og på de benvarmere, som du ikke kun brugte til jazzdance!

11. Pisang Ambon

Det var grønt. Det var eksotisk. Det smagte ikke godt. Kort sagt: Perfekt til en ungdomsfest. 

12. Sommerhittet

Africa. It' raining men. Eye of the tiger. Fame. Venus. I wanna dance with somebody. Der er et hit, som er sommer for dig, og når du hører det nu, er du tilbage med det samme. Ikke?

13. Det’ cool at ha’ pool

En pool i haven var den smarteste feature i firserne, og så var der mulighed for at lege Sabrina, der kommer op af poolen i den legendariske video til Boys (1987) eller måske bare Mylius i Eldorado (alt efter din alder dengang).

14. Drømmen om Den blå lagune

Aldrig har et laset lændeklæde været så romantisk som på Brooke Shields og Christopher Atkins (hvad blev der egentlig af dem?) på den palmestrand. Pludselig var der mere til en øde ø-oplevelse end Robinson Crusoe.

Kvinde i træningstøj 80'er-look
Høj trusse (kyllingelår) og seriøse ål i aerobicstrømpen, så blev det ikke federe i 80'erne.© Getty Images

15. Is for en 5’er

Sådan et iskort fra Frisko med Champagnebrus, Filur, Københavnerstang, Kæmpe Eskimo og Cornetto til under en ti’er for de fleste. Det var altså smagen af sommer i firserne.

16. Kyllingelår i bikinitrussen

Høje lår. Meget høje lår. Og meget lille trusse. I alle aldre. Og så siger vi ikke mere om det!

17. Dianas sommerbryllup

Åh, hvor sad vi mange piger og sukkede foran fjerneren en juli-dag, hvor eventyrprinsessen genert gik op ad kirkegulvet. Vi forstod bare allerede dengang ikke helt, hvad hun så i prinsen, der havde for bobbet hår, for lang næse og bare generelt så ud som om, nogen havde taget hans sukkermad!

18. Firserflæser

Kraven på skjorten var flæset og i det hele taget var et romantisk bondepigelook in som aldrig før (tænk på tidens konfirmationskjoler, der aldrig hverken før eller siden har lignet små brudekjoler så meget)!

19. Bilferie (uden AC og seler)

Flybilletter var dyre, så med mindre dine forældre havde sparet sammen eller virkelig var ved muffen, foregik ferier sydpå i bil. Uden air condition. Som regel også uden seler. Hele børneflokken kunne sidde omvendt på bagsædet og tælle biler. 

Par der jogger i 80'erne
Vi joggede i nystrøget polotrøje og pandebånd, gjorde vi (og røg masser af smøger bagefter)!© Getty Images

20. Kurvemøbler alle vegne

En kurvestol i kombination med en bregne, så blev det ikke mere sommerlounge-agtigt i 80'erne.

21. Solarie-opvarmning

Før du kunne vise dig på stranden eller i din yndlingsnederdel i pink (se næste punkt) måtte du en tur i solariet for at opnå en vis teint. For nogle stak det lidt af med den opvarmningsfarve!

22. Neon-look og pandebånd

Neonpink, neongrøn, neongul. Firserne var farverigdom og farveglæde. Minimalistisk afdæmpet nordisk stil havde ingen gang på jord!

23. Interrail

Du havde en rygsæk, der var tung som et hus. Du kørte med nattog, aftentog og morgentog og du ventede på færgen til de græske øer i Brindisi. Du så flere banegårde end seværdigheder, men alligevel var det helt vildt vidunderligt!

24. Pengekat med rejsechecks

Hvis du var ude at rejse i firserne, havde du rejsechecks i en såkaldt pengekat på maven. Super varmt og super uklædeligt. Men sikkert! Hvordan skulle du også ellers have transporteret alle de italienske lire, franske franc og spanske pesetas på en komprimeret måde?

25. Solskin

Vi ved det alle sammen. Solen skinnede bare mere dengang i 80’erne. Sommeren begyndte tidligere og sluttede senere. Hvordan skulle vi ellers have kunnet nå alt det ovenstående?

Du vil (garanteret) også kunne lide