Før vi fik smartphone
© iStock

13 ting, vi gjorde, FØR vi fik smartphone

Alverdens nye former for teknologi gør vores hverdag nemmere – men måske også lidt for nem? Vi ser tilbage på, hvordan vores hverdag var, før vi fik smartphone

19. oktober 2016 af Amalie Caroline Møller Bonde

1. Aftalte en bestemt tid

Når man havde en aftale kl. 19, så var man der kl. 19. Med smartphonen er der obligatorisk fulgt en “jeg-bliver-lige-10-minutter-forsinket”-besked med.

2. Telefonboksen

Hvornår har du sidst set en telefonboks? Tænk lige over det. En fuldstændigt unødvendig ting i dag, men nej, hvor er der mange minder i den lille (og dengang yderst gavnlige) boks, når man skulle ringe hjem til sin mor eller flirt fra parallelklassen.

3. Tekst-tv

Hvad kommer der i aften? Ét klik på telefonen og vupti, så har du hele tv-programmet uden at skulle huske nummeret på tekst-tv. Hvis vi altså ikke har abonnement på diverse streamingtjenester, så vi kan se det hele, lige når det passer os.

Kan du i øvrigt huske, alt det vi så i TV i 80'erne? 

4. GPS

Den smarte opfindelse GPS’en er også lige så stille ved at blive overhalet af telefonen. Og lige pludselig føltes det som meget lang tid siden, at Krak-kortet var fast inventar i handskerummet. Nu kan vi med Google Maps på vores smartphone indtaste, om vi skal gå, cykle, køre i bil eller med offentlig transport og samtidig få en beregnet tid på, hvor lang tid det vil tage at nå frem.

5. Sendte breve

Et er, at prisen på et frimærke er steget til hele 27 kr. (hvis du gerne vil have dit brev frem næste dag), men noget andet er, at vi så let som ingenting kan sende en mail eller en besked via vores smartphone. Tænk på dengang, hvor vi kunne huske, hvornår postmanden kom og tømte de røde postkasser.

6. Girokort

Ja, det havde vi engang – inden vi fik Mobilepay eller netbank som app på vores smartphone.

7. Billigst efter 19.30

Når vi skulle på internettet, så var det bedst (eller i hvert fald billigst) at gøre det efter kl. 19.30. Hvad der var knapt så smart, var at der ikke var nogen, der kunne komme igennem på fastnettelefonen (endnu en race, der er ved at uddø).

8. På shopping i "rigtige" butikker

Et tryk på din smartphone og vupti, så har du hele sortimentet fra din yndlingsbutik foran dig – og dine varer i postkassen et par dage efter. Ja, det er både nemt og smart, men det var nu også meget rart dengang vi kunne prøve det i butikken, inden vi købte og tog det med hjem. Hvis et internetkøb skal sendes tilbage, er det jo en større opstandelse.

9. Hørte musik på vores Walkman

Nu har vi hele molevitten samlet på vores telefon – tænk på al den plads, vi har sparet, nu hvor vi ikke skal have kassettebånd, CD'er og ikke mindst LP'erne stående. 

10. Dengang vi havde et fotografiapparat …

med film i, som skulle fremkaldes. Nu lager vi vores familieminder på vores smartphone og kan nemt dele dem på Facebook, så hele familien også kan se med.

11. Vi brugte en “rigtig” lommeregner

En ting, der er indbygget i alle smartphones i dag.

12. Ligesom lommelygten

Kan du ikke finde lommelygten, når strømmen går, behøver du absolut ikke at gå i panik. Din smartphone er med garanti ikke langt væk, og den kan du selvfølgelig også bruge som lommelygte. Enten bare ved at bruge lyset fra skærmen eller lommelygte-funktion, som der også er i telefonen “nu om dage”.

13. Slog op i en fysisk telefonbog

Der var engang, hvor den lokale telefonbog svarede til et sladderblad. For hvem er det nu liiige, at “hende der” er gift med, og hvor bor de henne, hvis de overhovedet stadig er gift? Et enkelt tryk på Facebook, og du kan se ALT, hvad der sker i naboens liv.

Dengang kunne vi også huske alle de vigtigste telefonnumre i hovedet. Hvorfor bruge hjernekapacitet på det i dag? Vi kan jo ringe (gratis) til hinanden på både Facebook, Skype og Facetime – og endda se hinanden samtidig.

Du vil (garanteret) også kunne lide