Billede med ord
Kender du alle disse ord? Så skal vi sige dig cirka, hvor ung du er!© Redaktionen

10 udtryk, der afslører din alder

For har du sagt sminke og bruncreme? Har du skrevet blækregning? Opfatter du sgu som et bandeord, og ved du, hvad en hyrdetime er? Så skal vi sige dig, hvor ung (hm hm) du er.

11. november 2021 af Karen Greve

1. Du har ejet kindrødt og bruncreme

I dag har du blush og foundation i din makeup-pung, og sminke er noget, der bruges ved udklædning, ikke i et almindelig ansigt til hverdag eller fest. Men engang i slutningen af forrige årtusind kunne du sagtens have en sminkepung med kindrødt i tasken.

2. Du har gået i cowboybukser og gummisko

I en moderne modereportage hedder det jeans og sneakers, og det kalder du det sikkert også i dag, men det har du ikke altid gjort. For der var engang, hvor du måske både ejede cowboybukser, cowboyjakke og cowboynederdel, og det gik alt sammen fint med gummisko.

3. Du udtaler penge med [e]

Ja, hvad skulle man ellers gøre, tænker du måske? Men en del yngre mennesker er begyndt at udtale penge, så det rimer på Inge, og ifølge Dansk Sprognævn gælder det også ord som tænke, engelsk, enkel og engel.

4. Du kommer til at sige sygesikringsbevis

Selv om det er mere enkelt og mundret med ordet sundhedskort, så kræver det tid at lære gamle cirkusheste nye tricks (for nu at bruge et old school mundheld) og derfor kommer du stadig ind i mellem til at tale om dit sygesikringsbevis. Bare rolig, du er ikke alene!

5. Du har afleveret dansk stil og blækregning

Prøv at spørge en skoleelev, om de har stil for? De aner ikke, hvad du snakker om. De skriver essays og læserbreve, rapporter og kommentarer. Men stil kender de ikke – og det var også en lidt mærkelig genre, som kun eksisterede i skolen og ikke ude i samfundet. Af oplagte årsager laver nutidens unge heller ikke blækregning!

6. Engang gik du til edb

Med en vag fornemmelse af at det nok var fremtiden lærte du engang i fordums tid om edb (og hvad var det nu den forkortelse stod for?) I dag forsøger du også at følge med indenfor det uoverskuelige område, som i dag bare hedder it. Det ved du heller ikke, hvad står for? Eller gør du?

7. Du ved, hvad kæphest og hyrdetime betyder

Du smider nok ikke om dig med udtryk som kæphest og hyrdetime, men du ved godt, hvad det betyder, og du kan lynhurtigt afprøve på yngre familiemedlemmer, at det ikke er en selvfølge. Eller du kan tage en test hos Sprogkontoret, hvor du skal gætte betydningen af en række ord, der måske er på vej ud af sproget.

8. Du har googlet ordet croptop

Og nå, nå, tænkte du så. Det er jo bare en form for kort undertrøje med spaghettistropper. Hvorfor blev der pludselig så stor opstandelse omkring den? Det er da ikke så længe siden, vi alle sammen badede topløse på stranden? Uden at nogen løftede et øjenbryn. 

9. Du opfatter sgu som et bandeord

Dansk Sprognævn undersøgte i 2009 vores holdning til bandeord, og blandt unge mener kun 47%, at sgu er et bandeord, mens 69% af de lidt ældre danskere mener, at sgu kvalificerer som bandeord. Gad vide, hvordan billedet ser ud med fuck?

10. Du gyser, når danske ord bliver anglificeret

For når du er på kursus, tager du hverken læring eller lærdom med hjem. Du får learnings. Og når kontoret skal indrettes, er der et look and feel-team, ikke noget med et indretningsudvalg. Du og dine kollegaer er ikke en gruppe, I er et team, og I har ikke idemøder men laver brainstorm. Og sådan kunne vi blive ved. Men det gør vi ikke, for så kommer blodtrykket alt for højt op, og det går jo ikke i vores alder, vel?

Tillykke, du er helt sikkert over 40 år, hvis du har nikket til alle 10 punkter!

Du vil (garanteret) også kunne lide