Frodigt blomsterbed i august
Heldigvis er der mange timer i haven tilbage i august og september.© Getty Images

10 tips til din sensommerhave

Er du klar med forårsløg, beskæresaks og græsfrø? Vi guider dig til hyggelige opgaver i sensommerhaven, så du har forberedt næste sæson bedst muligt.

20. juli 2021 af Nanna Louise Teckemeier

1. Del stauder

Stauder, som du gerne vil have flere af, som har bare pletter i midten, eller som simpelthen er blevet for store, kan deles nu. Grav planten op, og del den i 3-4 dele ved at trække rodklumpen fra hinanden med hænderne eller hugge den igennem med en spade. Plant delene hver for sig i samme dybde som planten stod, da du gravede den op. 

2. Læg forårsløg nu

Narcisser, krokus, vibeæg og andre forårsløg, som blomstrer tidligt, har godt af at komme i jorden allerede i september. Tulipaner vil hellere vente til oktober. 

3. Beskær frugttræer

Vidste du, at frugttræer faktisk har bedst af beskæring i sensommeren frem for om vinteren? Træet heler hurtigere, der er mindre risiko for sygdom, og så er det knap så koldt for dig! Har du æbler, pærer, kirsebær, ferskner, blommer eller andet i haven, så beskær dem, når du har høstet frugterne. 

4. Så græsplænefrø

Har græsplænen bare pletter, er september et godt tidspunkt at så dem til med nye græsfrø. Jorden er stadig lun, så frøene spirer villigt, og vejret er typisk mere fugtigt end om foråret, så de små græsplanter ikke tørrer ud. 

Kasse med æbler i sensommerlys
Så snart du har høstet æbler og pærer, skal dine frugttræer beskæres. © Getty Images

5. Snyd dig til blomsterpragt

Nåede du ikke at lægge georgineknolde i foråret, så køb dem i potter, som allerede blomstrer, og plant dem ud i haven. Knoldene kan du gemme til næste år på et tørt, frostfrit, men ikke for varmt sted. Så kan de spire og blomstre igen. 

6. Hiv toppen af kartoflerne

Det er meget almindeligt, at kartoffelplanter får meldug sidst på sæsonen, når luftfugtigheden stiger. Undgå, at det spreder sig til knoldene ved at hive toppen af kartoflerne. Stil dig med et ben på hver side af kartoffelplanten, og træk simpelthen toppen af med hænderne. Kartoflerne kan du lade ligge i jorden og grave op, efterhånden som du skal bruge dem. Der kan de holde sig, indtil frosten kommer.

7. Gå på sneglejagt

Tag forskud på næste års dræbersnegle-bekæmpelse ved at gå på jagt efter dens æg om efteråret. Tjek undersiden af træstykker, brædder, kompostbunken og indersiden af dit højbed, hvor jorden møder træsiden. Her opstår der tit et lille hulrum, som er perfekt til snegleæg. Æggene er 3-4 mm store, let ovale og mælkehvide til gullige i farven. Æg, som ikke passer til den beskrivelse, tilhører andre typer snegle. Lad dem ligge, så de kan give dræbersneglene lidt sund konkurrence.

8. Saml frø

Det er nemt og gratis at indsamle dine egne frø. I blomsterhaven kan du nemt tage frø fra valmuer, gyldenlak, tagetes og tallerkensmækker. Du kan også tage frø fra grøntsager som chili, ruccola og salat, hvis den er gået i stok. Vil du selv lave tomater, så tvær en tomat ud på et stykke køkkenrulle, og lad frøene tørre. Gem din frøhøst i kaffefiltre på et tørt sted. 

9. Så vinterafgrøder

Kan du ikke få nok af køkkenhaven, kan du stadig så vinterafgrøder som asiatisk bladgrønt, hvidkål til overvintring og spinat. Hvidløg kan du sætte i oktober. 

10. Bliv dus med dyrene

Lav små kvasbunker, og lad de visne staudetoppe sidde frem for at klippe dem ned før vinteren. Så har pindsvin og nyttige insekter et sted at overvintre. Du kan også lave et decideret insekt-hotel, hvis du kan lide det, for at hjælpe vores vingede venner godt på vej.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 24. juni 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide