Nana
Gik du i skole i 1980'erne?© Scanpix

10 situationer, du kender, hvis du gik i skole i 80'erne

Retteblæk, rygeskure og hoppeelastik – vi er taget en tur tilbage til skoletiden i 1980'erne. Gik du også i skole dengang kontaktbogen og VHS-båndet fandtes? Så genkender du garanteret de her 10 situationer!

29. marts 2019 af Karen Greve

1. Den med RETTEBLÆK. Jep. Opgaver skulle afleveres i håndskreven skønskrift, og når det gik galt, måtte du tvære en klat retteblæk på og skrive oveni. Det blev aldrig rigtig pænt. Til gengæld fik du ind i mellem uklædelige hvide klatter på tøjet og måske lidt i ansigtet?

2. Den med VHS-PROBLEMER. Der findes ikke en folkeskole, der ikke havde et rullebord med et stort fjernsyn og en videomaskine, der kunne transporteres fra klasse til klasse, og når læreren skulle tænde, så virkede det aldrig med det samme. Der måtte altid liiige hentes en mere teknikkyndig lærer til at trykke på on

3. Den med CHRISTIANE F. Den ultimative skræmmekampagne blandt 80’ernes danske teenagere var filmen fra 1981 om den tyske narkopige Christiane F, der har givet en hel generation et anstrengt forhold til Bahnhof Zoo i Berlin. Om det afholdt nogen fra at ryge hash, er en anden sag!

4. Den med RYGESKURET. For der blev røget smøger i stor stil, gjorde der. Også på skolens område (hvad skulle alle de mandlige lærere med pibe i mundvigen også ellers have gjort?) For elever foregik rygning som regel i et rygeskur på legepladsen. Måske for sådan rigtig at gøre de store elever til gode eksempler for de mindre i gyngestativet lige overfor?

5. Den med STEMMESEDLER. På et tidspunkt i din skoletid (før de uendelige likes som nutidens unge dyrker) gik en seddel rundt i klassen med mulighed for at svare ja, nej eller måske til at komme sammen med en dreng med filipenser og strithår. Alternativt var sedlen en liste med alle drenge i klassen, som skulle rangsordnes efter hvor pæne, de var. På en måde er det rart at gå på arbejde i stedet for i skole. 

6. Den med SKULDERPUDER. Skuldrene fyldte firkantet op i 80’erne, nogle gange som fastsyet indmad i tøjet, andre gange i løs vægt, så de kunne flyttes rundt mellem forskellige Ball-trøjer. Lidt ærgerligt at de så også ind i mellem bevægede sig sydpå og gav din teenage-kavalergang et lidt skævt, aparte look. 

7. Den med BLÅ MASCARA. Og mens vi er i den pyntede afdeling af årtiet: Ingen pige over 13 år med respekt for sig selv gik i skole uden en bred eyeliner og en mascara i koboltblå på vipperne. Så kunne du sidde der og blinke blåt til Thomas, Morten eller Michael bagest i klassen!

8. Den med OVERHEADPROJEKTOREN. Der var ikke skyggen af hverken smartboard eller computer på din folkeskole i 80’erne. Måske tog skolens mest nørdede matematiklærer tilløb til at komme på et kursus i noget EDB, men det mest avancerede teknik, du blev udsat for, var en overheadprojektor. 

9. Den med KONTAKTBOGEN. “Mette har ikke været i skole i sidste uge, fordi hun havde mæslinger,” kunne din mor skrive. (For der var et hav af smitsomme børnesygdomme i omløb.) Eller: “Mette er kommet for sent tre dage i træk,” kunne din lærer skrive. Og på den måde var den lille bog, som fulgte dig i årevis, en fin dokumentation af dit skolelivs skyggesider.

10. Den med HOPPEELASTIK. Det hotteste du i en periode kunne foretage dig i et frikvarter, var at stå med en stor elastik om benene og sammen med en gruppe venner lave hop og indviklede mønstre, indtil en eller anden skvattede og brækkede en ankel. Men pyt, når alle senere havde skrevet en autograf på gipsen, kunne vedkommende faktisk ikke blive mere smart og populær. (Og det er med vilje, at der ikke står cool, som er sådan et millenium-ord, føj)!

Du vil (garanteret) også kunne lide