Teenager i 80'erne
© iStock

10 lugte, du kan huske fra din ungdom i 80’erne

Kan du huske, hvordan en stinkbombe lugter? Mindes du kokosduften fra sololie på varm sommerhud? Tag med tilbage til duften af en barndom og ungdom i 80’erne

12. juli 2017 af Karen Greve

1. Stinkbombe på gangen

Æggefims i en virkelig rådden udgave. Det skete garanteret mere end én gang i din skoletid, at en gruppe kemi-nørder sneg sig ned i fysiklokalet for at fremstille en stinker og smide den på gangen. I dag kan man godt spekulere på, om nogen af dem eventuelt tjener kassen i medicinalindustrien?

2. Jod på blod

Når man fik en grim hudafskrabning, skulle der jod på. Den praksis er overstået. Dermed har vi 80’er-børn udstået ekstra smerte og jod-blod-lugt i en skrøbelig tilstand. Æv.

3. Madpakke i tasken

Kan du fremkalde lugten af en leverpostejmad, der har ligget tre timer i tasken? Det er ikke et rigtigt lykkeligt minde, vel? Men så længe det ikke var en æggemad...

4. Sololie med kokos

Frygten for et højt UV-indeks fandtes ikke rigtigt. I hvert fald var det populært at smøre sin solstegte hud ind i olie med en lidt vammel duft af kokos med den effekt, at man blev endnu mere brun (og anlagde en ærgerlig grobund for tidlige rynker) lynhurtigt.

5. Et pift af Anais Anais

Parfumen fra Cacharel eller måske Trésor fra Lancome fandtes på ethvert pigeværelse i 80’erne. Og mange af os drømte om at komme til at ligne skønheden Isabella Rosselini bare en lille smule. Og helt ærligt, det ville stadig være fuldstændig ok!

6. Sure tæer i Kawasaki

Hvide Kawasaki (og senere Converse – også med gummisål) kom man ikke udenom. Heller ikke i solskin og rigtig dejligt vejr. Hellere svede for skønheden med sure tæer end hoppe over i en mindre hip fodbeklædning.

7. Lak i håret

Håret var højt i 80’erne og det lod sig gøre ved hjælp af store mængder hårlak. Åh, at komme ud på pigetoilettet til en fest i 80’erne! Det lugtede syntetisk og tågede sært omkring spejlet.

8. Tyggegummibobler

De hed Jenka og Shake og man kunne lave kæmpe tyggegummibobler med dem. Så store at alle kunne lugte, når nogen havde sneget sig over til slikmutter i spisepausen og købt for en hel femkrone.

9. Cigaretrøg

Der blev røget tæt. På caféer, skoler, i biler og på hospitaler! Måske havde du en lærer, der lagde piben på katederet som en lille stinkende satan til glæde for første række af elever? I hvert fald mødte man røg noget oftere og i noget større mængder end nu.

10. Filterkaffe 

Det var ikke mere fancy end kogende vand, en pakke Merrild og et filter i kaffemaskinen, som bryggede med en slubrende lyd, og så duftede køkkenet af helt, helt almindelig sort kaffe. Uden rismælk, vanilledrys eller nogen former for skum. Og det var egentlig helt okay!

Du vil (garanteret) også kunne lide