Den svenske skærgård
Solnedgange i nord kan sagtens konkurrere med dem på en sydlandsk strand.

Drømmer du om at besøge den svenske skærgård? Her er 7 favoritter, du skal kende

Østers og bobler på den gamle havneknejpe. Muslinger direkte fra havet og hjemmebag fra skærgårdens små bagerier. Her får du 7 saltvandsstænkede favoritter fra den svenske skærgård i både øst og vest.

13. juli 2022 af Cecilia Lübeck

Østkysten:

1. Högmarsö 

VELSMAG PÅ VARVET

Restaurant Varvet leger de “weekend hele sommeren” og lokker med, at hverdagene er mindst lige så sjove som fridagene. Restauranten, der ligger på øen Högmarsö nordøst for Stockholm, drives af den tidligere årets kok Tomas Diederichsen og sommelier Klara Möller Norén.

Nogle af ugedagene er dedikeret bestemte temaer, som for eksempel østers-onsdag og steak-søndag. Andre dage er der pop up-vinbar eller -ginbar, udendørsbiograf og levende musik. Uanset hvilken ugedag du går i land på Högmarsö, leverer køkkenet velsmag. 

På menuen er ukompliceret svensk sommermad med inspiration fra Italien og Frankrig, som for eksempel røgede rejer eller grillet ibericogris med kantareller. 

Indretningen og omgivelserne nær vandet og den livlige havn matcher den afslappede stemning. På varme aftener er der rift om bordene udenfor. Fordriv ventetiden i baren med et glas vin og et fad charcuterie.

Læs mere om restauranten her.

Kajak i den svenske skærgård
Har du gode arme, så er kajak en af måderne at komme fra ø til ø på.

2. I byen Öregrund 

NYGAMMEL KLASSIKER

Skærgårdsbyen Öregrund på fastlandet, nordøst for Uppsala, er med sine rustikke huse og charmerende små gader et udflugtsmål i sig selv. Når maven begynder at knurre, så find det hyggelige spisested Hummelgrund. Det minder mest af alt om et fransk brasserie, på svensk kalder de det en krog, vi kunne også kalde det en pub, men det må så være af den hipster-agtige slags. 

Hummelgrund fik sidste år en saltvandsindsprøjtning i form af den nye ejer Alva Skallus, som blandt andre har hevet den Michelin-hædrede kok Peter Kappen med. Han har af og til held med at lokke sin stjernekokke-bror Ulf Kappen med i køkkenet. Menuen skabes med udgangspunkt i sæsonens lokale råvarer, som trylles om til klassiske retter, heriblandt den svenske ret (!) Skagen-toast, som er rejemad med Skagensalat lavet af mayonnaise, creme fraiche, sennep, stenbiderrogn, dild og citronsaft. 

Er du sulten, så bestil Wallenberger, den svenske form for krebinetter, som er panerede kalvekødsbøffer serveret med kartoffelmos. 

Til dessert skal du smage nyponsuppen, lavet af hyben. Hummelgrund har udeservering med udsigt over Öregrunds havn og til deres bar Terrassen, som emmer af italiensk tilbagelænethed.

Læs mere om restauranten her

Öregrund havn
Öregrund ligger på fastlandet, men fra havnen kan du sejle ud i skærgården.

3. På øen Fejan 

HVORDAN VIL DU SOVE?

Øen Fejan er populær blandt sejlere, kajakpadlere og børnefamilier og skal besøges, ikke mindst for øens spændende fortid som koleraø. Både det gamle sygehus og den flotte lægebolig fra 1800-tallet, som oprindeligt stod klar til at blive sendt til Congo som missionsstation, står stadig, nu som vandrehjem med enkle, fine værelser.

Er I mere til camping, kan I bo i glamping-telt på Frejan Outdoor. Ved roret for både spisestedet og overnatning på øen står entreprenøren Pelle Lydmar, og det skulle være lig med garanti for sans for alle detaljer: God service, imponerende vinkort og høj cigarføring i køkkenet. Hvordan lyder koreansk tatar eller bagt ørred med hollandaise serveret på traktørstedets store trædæk med en øl frisk fra fad? Du skal dog lige med færgen fra Räfsnäs først.

Læs mere om Frejan Outdoor her

Vandrehjemmet på Fejan
Vandrehjemmet på Fejan var oprindelig klar til at blive sendt til Congo som missionsstation. I stedet blev det hjem for koleraramte.

4. På øen Utö 

NYRØGET OG NYBAGT

Afsæt en hel dag til pæne Utö syd for Stockholm, som tilbyder ren skærgårdsidyl med bugtende grusstier, sandstrande og ikke mindst: Mere god mad. 

Lej en cykel i havnen, og tramp i pedalerne, til I lander længst ude på øen i Ålö på den simple restaurant Båtshaket. Her skal I smovse i nyrøgede og grillede delikatesser fra havet, som serveres med udsigt til det store blå.

Vel tilbage i havnen tanker I op på wienerbrød, surdejsbrød og sandwich fra Utö Bakgård. Overnatter I på øen, og sidder I længe oppe i de lyse weekendnætter, så holder bageren en natlåge åben fra klokken 2 til 4 for dem, der hungrer efter natmad.

Læs mere om restaurant Båtshaket her.

Læs mere om Utö Bakgård her

Båtshaket på Utö
Båtshaket på Utö er garant for lækker mad og gode drinks.

Vestkysten:

5. Badebyen Lyckorna 

BÆREDYGTIGE BLÅMUSLINGER

Blåmuslinger spiller hovedrollen på Musselbaren i den idylliske badeby Lyckorna uden for Ljungskile nord for Göteborg. Restauranten er rykket ind i det tidligere gamle klokketårn, en smuk hvid bygning med grønt tag. Muslingerne tilberedes i vin med chili og krydderurter, lige til at blive sulten af. Nyd dem på terrassen med sprøde pommes frites og dipbuffet til.

Musselbaren arrangerer også ture ud med fiskebåden M/S Märta, hvor du kan følge med i, hvordan muslingerne høstes, og høre mere om det miljøvenlige skaldyr. Musselbaren har også restauranter i Smögen og i Lysekil.

Læs mere om Musselbaren her

Havn i den svenske skærgård
Hytte på hytte på hytte. Der er rift om udsigten i de små havne.

6. På øen Smögen 

STJERNEKOKKEN PÅ HAVNEN

Tidligere årets kok og vinder af Kokkekampen i Sverige, Thomas Sjögren, er en driftig mand. Hans nyeste skud på stammen i familien af Grano-restauranter ligger på det gamle torv i byen Smögen på øen Smögen, der har broforbindelse til fastlandet.

Grano Smögens menu er hapseretter med inspiration fra Italien og Sverige, friskfangede fisk og skaldyr, fantasifulde cocktails og de knassprøde pizzaer, som Grano er landskendte for. Eller hvad med en cacio e pepe-pasta med friskreven trøffel til din kølige hvidvin? Og en pizza med nutella til dessert? Restauranten lægger også lokaler til Skärets krog og bageri.

Læs mere om Grano Smögens her

Læs mere om bageriet her

Smögen
Havnefronten på Smögen er fuld af små kulørte træhuse, der er som taget ud af en svensk børnebog.

7. På øen Åstol 

DER HVOR HAVET SLÅR IND

Åstol er en lille ø nord for Marstrand nordvest for Göteborg med under 200 fastboende. Takket være den unikke beliggenhed og natur tiltrækker øen så mange turister, at her er både købmand, café og restauranten Åstols Rökeri, hvor menukortet primært er spækket med fisk og skaldyr. Gullans fiskesuppe er berømt, men smag også røgeriets specialiteter og bohuslänsk æggeost efter en hemmelig opskrift. 

Hen over sommeren optræder forskellige musikere. Øen er helt afskåret fra fastlandet, men med færgen fra Rönnäng tager det kun 10 minutter. Den afgår ca. hver time. Om sommeren går der i perioder også færge til Åstol fra Marstrand.

Læs mere om restauranten Åstols Rökeri her

Du vil (garanteret) også kunne lide