Plads med bygning i Madrid
Mageløse Madrid.© PR

Rejseguide: Vi bliver aldrig færdige med Madrid

Den spanske hovedstad er elegant arkitektur og indbyggere, som nyder livet med tapas og vermouth på byens fortovscafeer og tagterrasser. Her får du de bedste tips til Madrid fra to søstre, som bor i byen.

29. april 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Søstre på café i Madrid
Caroline Bremar og Stine Bremar er dine Madrid-eksperter. © PR

Hvad vil overraske mig mest ved Madrid?

“Maden og det gastronomiske udbud og niveau i det hele taget: Mange bliver virkeligt overraskede over al den gode mad, som findes her. Få byer i verden har så bredt et udvalg som Madrid, når det gælder kulinariske oplevelser. Alt fra traditiononsrig tapas til spændende, innovative og moderne restauranter på michelinhøjt niveau og restauranter, som også er internationalt kendte.”

Hvilken del af Madrid er jeres favorit?

“Barrio Salamanca, kendt som den vel­ havende og aristokratiske bydel. Sala­ mancakvarterets imponerende bygninger med overdådige facader er fra midt i 1800­tallet. I dag er bydelen også kendt for sine eksklusive modeforret­ninger, restauranter og udelivet.”

Hvorfor bor I i Madrid?

“Vi flyttede til Madrid for at studere og faldt pladask for byen. Vi følte os straks hjemme, og det blev hurtigt klart for os begge, at her ville vi gerne bo
på sigt.”

Hvad er bare så typisk Madrid?

"Den klare blå himmel og livet i gaderne. Typisk for livet i Madrid er også, at vi, der bor i byen, går meget ud. Vi hænger ud på restauranter, tapasbarer og i byens overraskende mange grønne områder fordelt over de forskellige bydele, som hver har sin charme, sine butikker og sine kendetegn."

Hvad er det bedste ved Madrid?

“Alt det fantastiske, som Madrid alle­rede har at byde på, og alt det, der kommer til. Og så er her bare utroligt smukt. Såvel byens arkitektur som indbyggerne udstråler elegance og skønhed. Men fremfor alt elsker vi stemningen i Madrid. Til trods for størrelsen, så er Madrid stadig meget tilbagelænet spansk, og lige under den hektiske storbystemning ånder der fred og ro. Vi elsker at gå ud med venner og familie efter arbejde, shoppe i weeken­derne, slentre i parkerne og bare nyde livet. De lokale siger ofte: ‘De Madrid al cielo’, som betyder, at kun himlen topper Madrid.”

Muslinger og vin på et bord.
På Patio de Leones får du serveret smagen af Spanien.© PR
Shoppinggade med butikker.
Calle Serrano er gaden, hvor det kan blive dyrt at shoppe. © PR

Seværdigheder i Madrid

“Du må ikke besøge Madrid uden at prøve at stå på Plaza Mayor og næsten fare vild i de smalle gader, der løber rundt om og bag om den iko­niske plads. Plaza Mayor ligger i hjertet af den charmerende gamle bydel Habsburg Madrid. Pladsen blev grundlagt, da Kong Filip II flyt­tede landets domstol til Madrid og ind i byg­ningerne på den tidligere Plaza del Arrabal. 

Selv om flere af bygningerne på pladsen har været brændt ned, er de altid blevet bygget op igen, og kunne de tale, ville de fortælle historier om både tyrefægtninger, religiøse ceremonier og henret­telser. At træde ind på pladsen er lidt som at komme tilbage i tiden, for heldigvis har plad­sens restauranter og cafeer beholdt deres oprindelige charme.

Byens populære madmarked El Mercado de San Miguel ligger lige bag Plaza Mayor. Her myldrer det med mennesker fra morgen til aften. Det er her, du skal drikke et glas – vin, vermouth eller cava – og nyde en ‘pincho’, som er en bid mad. Vil du blive klogere på landets vine, så deltag i en vinsmagning i gourmetbutikken La Mantequería.

Palacio Real, det kongelige slot, må du ikke gå glip af. Med sine 200 værelser er slottet det største i Europa. 

Den gyldne kunsttrekant kaldes de tre museer Prado, Reina Sofía og Thyssen-Bornemiza, som tilsammen lokker med kunst­ værker udført af Goya, Velázquez og Picasso. Lidt mindre kendt er Palacio de Liria, den 19. hertug af Albas tidligere hjem. Bygningsværket er et arkitektonisk pragteksemplar og rummer en af verdens mest værdifulde private kunstsamlinger.

Kvinde, der slapper af i liggestol på tagterrasse.
Fra maj til oktober er Madrids gennemsnitstemperatur over 20 grader!© PR

Madrid er fuld af hemmelige steder, som det kræver insiderviden at finde. På klosteret Monasterio del Corpus Christi las Carboneras på Plaza del Conde de Miranda kan du købe nonnernes hjemmebagte småkager. Når du har fundet klosteret, så gå til døren med skiltet ‘Venta de Dulces’. Salg af søde sager, løst oversat. Her er sædvanligvis åbent fra 9.30-13.00 og 16.30-18.15. Tryk på dørklokken, hvor der står ‘Monjas’, og spørg: ‘Tiene dulces hoy?’ Regn ikke med at møde nonnerne, de har aflagt ed på aldrig at forlade klosteret og ej heller blive set af personer uden for klosteret.”

Kvinde, der går ved Palacio Real.
Madrids svar på Amalienborg hedder Palacio Real.© PR

Shopping i Madrid

“Sæt tid af til shopping i Madrid. Begynd i Gran Vías high street-butikker, som blandt andet rummer den næststørste Primark i verden, som med sine fem etager fordelt på 12.400 kvadratmeter mest af alt minder om et kæmpe stormagasin. 

Malasaña er nok Madrids hippeste kvarter. Kvarterets mange små gader er en guldgrube af vintagebutikker og unge, lokale designeres værksteder. Drop ind på en af de afslappede barer eller fortovscafeer, når der skal tankes op. 

Er du på jagt efter dit næste par jeans eller sneakers, så sæt kurs mod gågaden. Er du til eksklusiv vinduesshopping, spektakulære butiksindretninger og imponerende flagshipstores, så spadsér ned ad den kilometerlange Calle Serrano

Foretrækker du nichebutikker og butikker med alt til din indretning, så bliv inspireret i de smukke gader Claudio Cuello, Lagasca, Ayala, Hermosilla og Castelló, hvor du også kan få stillet et eventuelt behov for tasker og børnetøj til rimelige penge.

Det kendte stormagasin El Corte Inglés er for dig, der er til mærkevarer. Landets største ligger i storcenteret Castellana. Det er nyrenoveret og minder om Londons Harrods og Galerie Lafayette i Paris. Er du på decideret shoppetur i Madrid, så overvej at afsætte en halv dag til shopping i outlettet Las Rozas Village, hvor du blandt andet kan købe Burberry, Polo Ralph Lauren, Armani, Hugo Boss. Der afgår busser fra centrum.”

Gade med biler og smalle bygninger.
Husk at kigge op, når du er på shoppingtur, her på Gran Vía.© PR

Pausen i Madrid

Retiro-parken er Madrids åndehul for både lokale og turister. Det er en af verdens største byparker, hvor du kan tilbringe timer på de forskellige cafeer eller i en robåd på den kunstige sø. Parken har over 15.000 træer, og blandt dem dukker skulpturer op, som vidner om byens forhistorie. Det er også her, du kan se den eneste skulptur i verden, som er dedikeret djævelen, understreget af sin placering 666 – djævlens tal – meter over havet. Er du kunstinteresseret, så tjek op på de aktuelle udstillinger i Palacio de Velázquez og Palacio de Cristal. Begge steder ligger i parken.

Florida Park, også i parken, har flere cafeer og restauranter, og sågar en natklub under sit tag. Slapper du bedst af, når du har det store overblik, så stik til vejrs på et af de mange steder med tagterrasse og dertilhørende panoramaudsigt. Sky Bar 360°Hotel Riu Plaza España er et af dem. På Círculo de Bellas Artes kan du slå flere fluer med et smæk. Alt efter programmet og spanskkundskaber kan du deltage i kulturinstitutionens workshops, høre et foredrag, bladre i bibliotekets bøger eller bare drikke kaffe på terrassen.”

Ældre bygning ned til vandet med robåde.
Retiro-parken rummer både vild og tæmmet natur, en kunstig sø, kiosker og cafeer.© PR

Restauranter i Madrid

“I den gamle bydel og særligt i gaden Calle Cava Baja ligger tapasbarerne side om side. Vil du have det så traditionelt som muligt, så kig efter Casa Lucio, Casa Ciriaco eller El Sobrino de Botín. Sidstnævnte er ikke kun den ældste restaurant i verden, den kan også prale af at have haft forfatter Ernest Hemingway som stamgæst og maleren Goya som opvasker.

I gaden Jorge Juan er der dømt udeservering og garanti for god – nogle gange ligefrem høj – stemning på gadens mange restauranter. En af de mest kendte og eksotiske af slagsen er Amazónico. Det unikke interiør skal gerne henføre dig til regnskoven, og menuen byder på både tropiske og latinamerikanske retter med asiatiske strejf. I Spanien spiser man sent, så der er rift om de sene seatings på restauranterne, hvor desserten ofte afløses af drinks. Fanático, Sal­vaje og Ramses er alle så populære, at det er nødvendigt at bestille bord i forvejen. 

Fællesnævneren for stederne er, at kvaliteten er høj, menuerne innovative og interiøret ekstravagant, og at det hele spilles sammen af et soundtrack, som fuldender oplevelsen. Selv hvis du ikke får bord, så prøv alligevel at kigge forbi og se, om der er plads i baren. Vil du spise mere traditionelt og gerne tapas, så gør det på Patio de Leones’ terrasse, hvor stemningen altid er dejligt tilbagelænet. Lige for tiden er den smukke, lyse og organisk indrettede restaurant Aarde vores favorit.”

Gade med parasoller og spisesteder.
Er du sulten, går du ikke forgæves i gaden Jorge Juan.© PR

En sjov aften i Madrid!

“Mange af Madrids in-restauranter er også gå ud-steder med enten livemusik eller dj’s. Her skeles der ikke til alder, men mere til, om du er trukket i dit pæneste og festligste tøj. På Amazónicos Jungle Jazz Club og Aarde fester både 20- og 80-årige. Vi fortsætter også gerne aftenen på steder som Ramses, Patio de Leones, Salvaje og Tatel, hvoraf flere af dem er blandt vores restaurantanbefalinger. Ramses er et populært mødested for både lokale og turister. Her er champagnefaktoren og dermed også stemningen høj, og uanset smagsløg finder du med stor sandsynlighed en menu, der matcher dine. Deres søndagsbrunch er værd at stå op for. I køkkenet står køkkenchef Sergi Sanz, som tidligere har regeret i den michelinstjerne dekorerede London-restaurant Ametsa.

Natklubben Fortuny holder fortsat fanen højt og frekventeres af de nu voksne, der engang kom her som unge. Du vil i det hele taget opleve, at nattelivet i Madrid ikke kun er ungt. Foretrækker du at give den som natteravn på en bar, så opsøg bydelene La Latina, Huertas og Malasaña.”

Gammel søjlebygning i Madrid.
Puerta de Alcalá vidner om dengang, Madrid var omringet af bymure.© PR

Hoteller i Madrid

Me Madrid Reina Victoria har den skønneste beliggenhed i centrum ved Plaza Santa Ana, som er stedet at mødes i frokostpausen eller efter arbejde. Som turist i Madrid får man næsten det indtryk, at spanierne ikke bestiller andet end lige at mødes til en kop kaffe eller et glas vin. Det gør de også på hotellets tagterrasse, hvor du kan overnatte for fra 1.100 kroner i moderne værelser.

H10 Puerta de Alcalá ligger tæt på Buen Retiro-parken i kvarteret Barrio Salamanca. Hotellet blev renoveret for nogle år siden i en moderne, men afslappet stil og har en tagterrasse, der er svær at forlade. Her bor du fra knap 1.000 kroner. Skal det være luksus og centralt, så tjek in på Bless Madrid, der har udnyttet alle etager, så der er terrasse på taget og party(!)bowling i kælderen. Et sjovt sted at tage hen med veninder.”

Morgenmadsbord på tagterrasse med udsigt udover storby.
Hotel H10 Pueta de Alcalá har selvfølgelig også en tagterrasse. Fordi vejret i Madrid bare er til udendørsliv.© PR

Bare så typisk Madrid

“At dømme ud fra den brune væske i de lokales glas tror du måske, at de lokale drikker virkeligt meget cola. Men tag ikke fejl, indholdet er vermouth, og den krydrede hedvin er nærmest en livsstil i Madrid, hvor de opererer med ‘La Hora del Vermut’, en slags vermouth happyhour.

Er du til genbrug og antikviteter, så gå ikke glip af markedet El Rastro med over 1.000 boder, søndage fra klokken 9 til 15. Vil du kombinere vermouth med lopper og smide tapas oveni, så gøres det allerbedst i det sjove, smukke La Latina-kvarter, som virkeligt summer om søndagen. Tilbring søndagen i gaderne, mens du dovent bevæger dig fra fortovscafé til fortovscafé og spiser tapas og friturestegte churros, der minder lidt om æbleskiver og blandt andet spises til morgenmad. De fås ikke bedre end på Chocolatería San Ginés, hvor der næsten altid er kø, selv om de holder døgnåbent.”

Du vil (garanteret) også kunne lide