Istanbul-guide
Byer ved havet skal ses fra havet. Det gælder også Istanbul.© Getty Images

Rejseguide: Vi bliver aldrig færdige med Istanbul

Bosporusstrædet deler på næsten magisk vis Istanbul op i en europæisk og en asiatisk del, og derfor får du dobbelt op på det meste på byens restauranter, bazarer og museer.

30. september 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Istandbul-guide
Istanbul-ekspert og din guide i denne artikel, Deniz Bingöl. © Privat foto

Deniz Bingöl

  • Bor i Istanbul.

  • Er modedesigner, uddannet fra Parsons School of Design i New York. Designer keramikobjekter som vaser og lamper for @ potterra. 

Hvad er dit forhold til Istanbul?

“Min familie har boet i Istanbul i fem generationer. Selv har jeg boet fem for­ skellige steder, i flere forskellige kvar­terer, men mine bedste minder er, fra da vi havde en enorm have på den asia­ tiske side af byen. Her tilbragte vi sommerferier med at svømme og sejle i Marmarahavet.” 

Hvad er det bedste ved Istanbul?

“Det er uden tvivl magien ved, at byen er mødet mellem de to kontinenter Europa og Asien. I 1.600 år var Istanbul de byzantinske romere og osmannernes hovedstad, og derfor rummer Istanbul mange kulturer og religioner. Du mødes hele tiden af modsætninger i Istanbul. Du kan sidde i det ortodokse Hagia Irene­kapel i Topkapi­paladsets have og overvære en klassisk koncert og blive afbrudt af aftenbønnen fra Süley­ maniye­moskeen.

Eller du kan være på vej på en luksuriøs natklub i Ortaköy langs Bosporusstrædet og på vejen pas­ sere folk, der sidder på gaden og spiser blåmuslinger. Du kan gå på museum og se stor og international kunst og bagefter tage på stranden og sole dig. Især mødet mellem religioner, kulturer og sociale lag gør Istanbul til noget andet og mere end mange andre storbyer.” 

Hvad er bare så typisk Istanbul? 

“Hvordan mødet mellem de to kontinen­ter gennemsyrer rigtigt meget og ikke mindst maden. Du kan få mad fra alle verdenshjørner, for eksempel japansk, italiensk eller moderne kebab. Spiser du traditionel tyr­ kisk meze på et lokalt sted, vil du opleve, hvordan gadens katte smyger sig om dine ben. Der er i det hele taget mange både hunde og katte i gaderne. Med Istanbuls over 20 millioner indbyggere på to ben, er støj og trafik en del af lydbilledet, også fordi vi er et ret højlydt folkefærd, som taler i munden på hinanden. Det kan godt gøre det svært at følge med i en samtale.” 

Den Blå Moskes mosaikker må og skal opleves live, hvis du kommer til Istanbul.
Den Blå Moskes mosaikker må og skal opleves live, hvis du kommer til Istanbul.© Getty Images

Hvad vil overraske os mest ved Istanbul?

 “At der findes så mange dyre biler og boliger samt luksusbutikker her. Men også en del fattige nabolag. Endnu et eksempel på Istanbuls kontraster.” 

Hvilke er dine favoritområder?

“Uden tvivl dem langs Bosporusstrædet samt den historiske bydel Pera, som er centrum for både klassisk og moderne kultur. I samme bydel finder du Istanbuls mest fashionable butikker på og nær hovedgaden Istiklâl Caddesi.” 

Istanbul har mange nuancer af blå.
Istanbul har mange nuancer af blå.© Getty Images

Det må du ikke gå glip af

“Du må ikke gå glip af et cruise på Bosporus- strædet, hvor du får en fabelagtig fornem­ melse for og af de to sider af Istanbul – den europæiske og den asiatiske. Vil du opgradere oplevelsen, så bed dit hotel hjælpe med at booke en tur på en yacht, hvor du sejler fra Kabatas forbi moskeer, paladser og strandvillaer, der ligger ud til vandet, fra den nordlige del nær Sortehavet og ned mod syd. Oplev Istanbul og dens ikoniske landemærker som Dolmabahce Palace, fæstningerne Rumeli og Anadolu på begge sider af Bosporusstrædet samt Beylerbeyi­paladset og Ortaköy­moskeen, før du afslutter oplevelsen ved Karakoy-­mole."

"Istanbul har flotte festivaler og udstillinger året rundt, som arrangeres af nonprofit­ kulturinstitutionen Istanbul Foundation for Culture and Arts. I foråret er der filmfestival, og i juni og juli kan du deltage i jazzfestival med kunstnere fra hele verden. Istanbul Musik Festival er et andet sommerevent, ligesom festivalen for klassisk musik, der afholdes i hi­ storiske rammer forskellige steder i Istanbul. Teaterfestivalen løber over hele året. Tjek pro­ grammet på den fælles online festivalside. 

Istanbul Biennale er en kunstfestival med tyrkiske og internationale kunstnere, som afholdes fra midt i september til sidst i novem­ber. Her kan du både se udstillinger og deltage i arrangementer på Istanbuls museer og kulturhuse. 

Istanbul Contemporary Art Walk er en guidet tur med en lokal kunstkender, som viser rundt i Istanbuls mest sprudlende og kreative kvarterer, hvor mange af de unge kunstnere bor og arbejder. Første stop er Salt Galata, som huser både udstillinger og kreative værk­ steder. Du kommer også forbi kunstgalleri­erne Tophane og Karaköy. Turen varer i alt fire timer, fra du hentes på dit hotel."

© Getty Images

"Contemporary Istanbul er en tone­ angivende kunstmesse. Den afholdes nogle dage i september og er et mødested for over 600 kunstnere, 60 gallerier og kunstsamlere fra hele verden med sine over 1.500 ud­stillede samtidsværker. Det nyrenoverede Archeological Museum er faktisk to museer: Museum of Ancient Orient og Museum of Islamıc Art. Tilsammen har de en imponerende samling af tyrkiske, hellenistiske og romerske gen­ stande, hvoraf mange oprindeligt stammer fra det tidligere storrige, Det Osmanniske Rige, som strakte sig over dele af både Asien, Europa og Nordafrika." 

Besøg også Sakıp Sabancı Museet i Emirgan, en forstad på den vestlige bred af Bosporusstrædet. Her kan du især svælge i en imponerende samling af kalligrafikunst. Måske er der også en koncert på program­met, som du får lyst til at høre? Og er du ikke kun kulturelt sulten, men også helt fysisk sulten, så tag plads på stedets restau­rant, MSA, som er en af mine favoritter. En af Istanbuls flotteste historiske byg­ninger er Basilicacisternen, som ligger sydvest for moskeen Hagia Sophia. Den store underjordiske cisterne blev opført under den byzantinske kejser Justinian I (527­565, red.), og den skiller sig ud med de over 300 imponerende søjler, der rejser sig over vandet, under jorden.” 

Bestiller du en kaffe i Tyrkiet, så er det højst sandsynligt med kaffegrums på bunden af koppen – og med turkish delights til.
Bestiller du en kaffe i Tyrkiet, så er det højst sandsynligt med kaffegrums på bunden af koppen – og med turkish delights til.© Getty Images

Her spiser du fuldstændigt fantastisk

“Det er svært at vælge, hvilke spisesteder jeg skal fremhæve, så nu får I mine absolut yndlings i Istanbul. Aheste er en typisk tyrkisk­osmannisk afslappet restaurant, hvor du skal spise de tyrkiske tapas, mezes. Jeg bestiller altid calamari med tarator­ sauce, lakerda, som er røget fisk, gerne tun, med rødløg, og auberginesalat med olive­ nolie og hvidløg. 

På lige så afslappede Yeni Lokanta ser­veres traditionel tyrkisk mad med et moderne tvist i et lyst interiør. Personalet er virkeligt søde til at forklare menukortet, så det her er et oplagt sted at tage hen, hvis det er første gang, du er i Tyrkiet. Neolokal drives af den i Tyrkiet berømte kok Maksut A, som frembringer menuer af lokale råvarer og præsenterer dem så smukt. Stilen er moderne, og alene udsigten over Haliç­strædet er værd at komme for. 

Tapas, antipasti, hapsere, små retter med mange navne. På tyrkisk kaldes de meze, og dem skal du smage mange af. Rigtigt mange!
Tapas, antipasti, hapsere, små retter med mange navne. På tyrkisk kaldes de meze, og dem skal du smage mange af. Rigtigt mange!© Getty Images

"Mikla er en moderne restaurant, som efter min mening tilbyder Istanbuls bedste udsigt fra sin placering på de to øverste etager af Marmara Pera Hotel i den historiske bydel Pera. Manden bag komfuret hedder Mehmet Gürs og er kendt for sit moderne anatolske køkken. Han kreerer visionære fortolkninger af traditionelle tyrkiske retter som for eksempel: Minced meat dolma tilberedt med fars, vinblade samt squash eller peberfrugt og serveret med yoghurtsauce til. Og pilaf­risret med tomatsovs. Og sardiner, pigvar og bonito. Eller hvad med tortellini fyldt med kød eller spinat og serveret med saucer af smør, kry­ dret tomat eller yoghurt med hvidløg?"

"Restaurant Amanda Bravo er drevet af det smukke par, Melis Korkud og Inanç Baykar. Maden er skøn, og indretningen cool og uprætentiøs på samme tid. Kiyi, hvis historie går helt tilbage til 1964, er den bedste fiskerestaurant, hvis du vil have din fisk så frisk som muligt. De er også kendte for deres gode tarama, kaviar­ mix til dip. Helt passende har du udsigt over marinaen fra restauranten. Sunset Grill & Bar ligger på toppen af et bjerg ved Bosporus. Udsigten, men også maden, er udsøgt, og menuen følger års­ tiderne. Prøv deres sushi, og sørg for at få en plads i baren ved solnedgangstid.” 

På Sunset Grill & Bar skåles der i og for solnedgangen.
På Sunset Grill & Bar skåles der i og for solnedgangen.© Getty Images

En sjov aften!

“Tag et cruise langs Bosporusstrædet. De sejler hver dag og flere gange om dagen. Og der er ikke kun en slags, men noget for alle rejsebudgetter. Når skumringen sætter ind, følger brisen fra Marmarahavet med, og himlen flammer op i nuancer af orange og rosa. Det er helt magisk. Det er også om aftenen, du skal opleve Bosporus­broen med lys på. Nyd en sun­ downer på en tagbar i nærheden af Pera, som for eksempel 360 Istanbul, hvorfra du har udsigt til kanalen Det Gyldne Horn og tusindvis af hustage badet i solnedgangsfarver. 

Fortsæt på resturanten Mürver nær Karaköy, hvorfra du har udsigt til Topkapi­paladset. Jeg kan også anbefale Vogue Restaurant & Bar i Besiktas­regionen med fantastisk udsigt over havet længere mod nord. Bebek Bar ved havet og Lucca i Bebek er to hyggelige barer at møde de lokale på. Sunset Grill & Bar på en bjergside over Bosporus er et godt spot til en drink i solnedgangen.” 

Galatabroen over Bosperusstrædet kæder Istanbuls to sider sammen, og her er masser af spisesteder med god udsigt.
Galatabroen over Bosperusstrædet kæder Istanbuls to sider sammen, og her er masser af spisesteder med god udsigt.© Getty Images

Her får du hurtigt fyldt shoppingnettet

Fey er en flot butik i Çukurcum­kvarteret med tjekket design, vintagetøj og tilbehør, smykker og dekorative genstande. Aslı Gün iray Interior Design & Shop ejes af en passioneret kvinde, som har en helt unik stil. Hun sælger sit eget design, men også gamle og nye ting fra hele verden. Misela er navnet på en billedkunstner, som har skabt sit eget modemærke med inspiration fra mønsteret Cintamani, der forbindes med Det Osmanniske Rige og kaldes hjertets øje. Hun bruger mønsteret på tasker og tilbehør. Et oplagt stykke kunsthåndværk at købe som souvenir. 

Er du mest til, når al shopping er samlet under samme tag, så tjek indkøbscentrene Zorlu, Istinyepark og Galataport. Det sidste er det nyeste, det ligger ved havet i Istinye-kvarteret og har flere gode restauranter og en park. Skal stemningen være helt bazar-autentisk, og boderne fulde af guld, tæpper, krydderier og turkish delight, så skal du tage i Grand Bazaar og Spice Bazaar.” 

Pausen, du skal unde dig selv

“Du skal selvfølgelig prøve en hammambehandling på det originale Çukurcuma Hamamı fra 1831. Nyd et afslappende bad med klassisk massage og skrub i det nyrenoverede gamle hamman i den historiske del af Istanbul, som også har en høj andel af byens antikvitetsbutikker og kunstgallerier. Swissôtel har også en lækker spa og hammam i mere moderne rammer. På hotellet er både indendørs og udendørs pool, jacuzzi og saltvandspool samt tør sauna, dampbad og tropiske bade. Jeg holder også af at tage på museer og gallerier, når jeg skal holde en pause fra byens puls. Mine favoritsteder er Pera Museum, som har fokus på orientalisme i kunst fra 1800-tallet. Når jeg vil se samtidskunst, går jeg på Istanbul Modern.” 

Futuristisk hamman på Swissôtel.
Futuristisk hamman på Swissôtel.© Getty Images

Her sover du godt

“Et tidligere herskabshus fra 1800-tallet danner rammen om Stay Galata Hotel i boheme-kvarteret Çukurcuma, som vrimler med antikvitetsbutikker og designbutikker. Witt Istanbul Hotel ligger i et pulserende nabolag og er indrettet med skønne retromøbler. Stilen er moderne luksus, og udsigten er ud over Istanbuls ikoniske skyline. The Bank Hotel vidner om tidligere tiders storhed. Som navnet antyder, var det tidligere en bank, i dag er der vinkælder i den gamle bankhvælving. Udsigten fra tagterrassen til Hagia Sophia og Den Blå Moske fås ikke meget bedre. 

Ansen Hotel ligger stateligt centralt.
Ansen Hotel ligger stateligt centralt.© Getty Images

På Four Seasons Hotel i Sultanahmet vækkes dine sanser af de mange krydderurter i indergården. Her hersker fred og ro. Bygningen er i nyklassisistisk stil, og oprindeligt et fængsel, nu et luksushotel. Ansen Suites i en historisk bygning i den historiske Perabydel i Beyoglu er stedet for enhver kosmopolit. Her findes suiter i flere kategorier og med varierende design og atmosfære. Det mere budgetvenlige Cihangir Hotel ligger i området Cihangir, et hyggeligt og livligt nabolag med cafeer, restauranter og butikker. Hotellet har fine, nyrenoverede væresler og en restaurant med udsigt over Bosporusstrædet og moderate priser.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide