Skotlandshovedstad Edinburgh
Den skotske hovedstad er fantastisk smuk. © Getty Images

Rejseguide: Vi bliver aldrig færdige med Edinburgh

Stolte traditioner, imponerende bygninger og forkælelse af alle sanser er indbegrebet af den skotske hovedstad, hvor J.K. Rowling skrev Harry Potter, og hvor minimalismen ikke er slået igennem. Heldigvis.

10. maj 2023 af Gunnhild Bjørnsti

Drømmer du om en tur til Skotlands smukke højland og vidunderlige Edinburgh? Vores guide ved alt om byens bedste steder, både når det gælder om at spise godt, sove godt og opleve en masse. Se herunder, hvad du skal planlægge til et visit i Edinburgh.

Mød din guide til Edinburgh

Seværdigheder i Edinburgh

Restauranter i Edinburgh

Barer i Edinburgh

Shopping i Edinburgh

Hoteller i Edinburgh

Ann Askim (50)

  • Har en kæreste og er mor til Emma på 10 og Savanna på 7 år.
  • Arbejder med marketing og er tidligere turist- chef for Visitbritain. 
Ann Askims guide om Edinburgh
Ann Askim er din guide til Edinburgh i denne artikel.© Visit Britain, Getty Images

Hvad er bare så typisk Edinburgh? 

“Venlighed, kulturrigdom, masser af historie og korte afstande. Edinburgh er en utroligt smuk by, og det uanset om du er i Old Town, New Town eller oppe i højderne ved slottet, Edinburgh Castle. Forfatteren Sir Walter Scott kaldte Edinburgh ‘den mest romantiske by’, og forfatter Robert Louis Stevenson omtalte Edinburgh som ‘den svævende by på klippen’." 

Hvad er det bedste ved Edinburgh?

“Jeg bliver aldrig færdig med Edinburgh! Og det er der flere gode grunde til. Jeg holder af, at byen er relativt lille og tro mod sin historie, men at den alligevel bliver med ved at forny sig. Stemningen i Edinburgh er nærmest lidt teatralsk, og byens historie er både makaber og kulørt. 

Det var her, Stevenson blev inspireret til at skrive Dr. Jekyll og Mr. Hyde, og jeg kan tydeligt genkalde mig stemningen fra bogen, når jeg slentrer i de brostensbelagte gader. Det føles lidt, som om jeg er med i en film, for bygningerne er så specielle, at de kunne være kulisser. Flere nulevende krimiforfattere bruger også Edinburgh som udgangspunkt for deres historier. En af de mest kendte er nok Ian Rankin.” 

Saint Andrew Square i Edinburgh
En bys grønne åndehuller siger meget om byen, og Saint Andrew Square udstråler totalt overskud.© Visit Britain, Getty Images

Hvad vil tage mig med storm?

“De lokale! Skotterne har en utrolig evne til at inkludere alle, også folk, de ikke kender. Når du går ud, vil du hurtigt føle dig hjemme og som en af dem. Folk er høflige, og alle taler med alle, du er altid velkommen, og det kan man ikke andet end at blive glad af. Teater, kultur og film fylder meget i byen, og her bor mange kreative mennesker, som kaster et kunstnerisk skær over byen. Her er ingen høje i hatten.” 

Hvilken del af byen er din favorit?

“Jeg elsker New Town, som faktisk er rimeligt gammel. Bydelen opstod fra midt i 1700-tallet til midt i 1800-tallet og kan derfor fremvise masser af eksempler på georgiansk arkitektur. Området er et tydeligt billede på, hvor velstående Edinburgh var dengang. 

Bemærk i det hele taget Edinburghs mange historiske bygninger. Flere af dem husede tidligere banker, men er i dag indtaget af lækre butikker, barer og restauranter. Jeg vender altid tilbage til George Street, som byder på alt det bedste, Edinburgh kan diske op med: Shopping, historie og restauranter. En slentretur ned gennem gaden taler til alle sanser. De eksklusive tøjbutikker er ofte så fulde af imponerende blomsterbuketter, at duften hænger i luften. 

Stormagasinerne John Lewis og Harvey Nichols er også faste stop på min rute. Især omkring udsalgstid er der mulighed for at gøre kup. Jeg er især vild med det britiske mærke Coast, som er mit faste to go to-mærke, når jeg skal have en ny kjole til en særlig lejlighed. De klassiske skotske mærker Pringles og Harris Tweed kan klæde dig varmt på til enhver lejlighed.” 

Byvandring i Edinburgh
Prøv en byvandring - de lokale guider er gode til at fortælle om byens historie.© Visit Britain, Getty Images

Seværdigheder i Edinburgh

“Begynd dit besøg med en guidet byvandring. De lokale guider er virkeligt dygtige og rigtigt gode til at formidle byens historie. Er du interesseret i eller ligefrem nørdet, hvad angår skotsk litteratur, så findes der deciderede litterære ture. Det var i Edinburgh, at J.K. Rowling skrev meget af Harry Potter og de vises sten på en café. Cafeen hedder i dag Spoon og ligger i Nicolson Street. 

Du kan ikke undgå at bemærke Edinburgh Castle, som hæver sig over byen. Jeg bliver lige imponeret, hver gang jeg ser det. Slottet i sig selv, såvel som de rå klipper og omgivelserne, udstråler en helt særlig mystik og ægthed. Det er også på slottet, du kan beundre de skotske perle-, diamant- og rubinbesatte kronjuveler, som kan dateres tilbage til 1500-tallet. Er du til rustninger, ridderudstyr og sværd, så nyd, at det er den ægte vare, du ser her. I slottets oprindelige fængselsbygninger kan man, næsten alt for levende, forestille sig stemningen, som understreges af lyd og effekter."

 Ann ser på ridderrustning
Der er ikke noget at sige til, at det kræver en væbner at komme i sådan en rustning!© Privat foto

"For kunstinteresserede er The Scottish National Gallery et eldorado med mesterværker udført af blandt andre Botticelli, Raphael, Tizian, El Greco, Velázquez, Rembrandt, Vermeer, Tiepolo og Turner. Og de skotske malere Ramsay, Raeburn og Wilkie. 

Edinburgh er rig på kulturfestivaler, og på tre hektiske sommermåneder kan du vælge mellem hele syv. Min favorit er Royal Edinburgh Military Tattoo i august. Et kæmpe arrangement i Edinburgh Castles forgård, hvor du kan forvente parader, magisk stemning og underholdning af højeste karat. 

Fejrer du nytår i det skotske, så er fejringen af Hogmanay, som nytårsaftensdag kaldes lokalt, slet ikke til at komme uden om. Når du skal planlægge din rejse, så tjek kalenderen på Whats’ons hjemmeside. Her omtales alt fra popkoncerter og musicals til komedier og sportsarrangementer. Har du større tillid til personlige anbefalinger, så spørg de lokale, hvor du møder dem – i butikkerne og på pubben. De er venlige og fortæller gladeligt om Edinburgh og deres favoritsteder."

"Spiller du golf? Hop på en taxa med destination Braids Hill Golf Course, lej et damesæt, og spil 18 huller, mens du nyder udsigten over Edinburgh. Spredt ud over og omkring byen ligger golfklubber og -baner til alle niveuaer og budgetter. Og baner med masser af historie. På Musselburgh Links’ bane kan du gå i Mary Queen of Scots fodspor fra 1567!” 

The Scottish National Gallery i Edinburgh
Er du til stor malerkunst, er der ingen vej uden om The Scottish National Gallery.© Visit Britain, Getty Images

Pausen, du skal unde dig selv

“Flere af Edinburghs hoteller lokker med lækre spaafdelinger med pools og skønheds- behandlinger. Måske sidste stoppested, inden turen går hjemad igen? 

Min favorit er One Spa, som har hydropool og swimmingpool på øverste etage, hvorfra du også har en fabelagtig udsigt over byen. 

The Balmoral Spa på hotellet af samme navn har en stor pool samt dampbad og tør-sauna. De tilbyder spapakker med massage og frokost eller afternoon tea med champagne. 

Guerlain Spa på Waldorf Astoria Hotel er smukt indrettet og behandler udelukkende med produkter fra det eksklusive franske mærke Guerlain. 

Royal Botanic Garden Edinburgh er en oase, hvis ultimativ afslapning for dig er at være omgivet af blomster og træer. Sæt dig på en bænk, luk øjnene, og lyt og duft til de nye omgivelser.” 

Botanisk have i Edinburgh
Hvil øjnene på alt det grønne i Royal Botanic Garden© Visit Britain, Getty Images

Restauranter i Edinburgh

“Hvis du har været i Edinburgh før, kender du måske Centotre, som nu hedder Contini, fordi resturanten er overtaget af næste generation. Her spiser du autentisk italiensk mad med de helt rigtige vine til. Stemningen er uforlignelig og så gennemført, at der afspilles italienske sproglektioner på toilettet. Lokalet har tidligere huset en bank, så her er højt til loftet, og det udnytter de flot med overdådige blomsterdekorationer. Her skal jeg altid hen. Helst både til frokost og til aften. 

The Dome var også engang en bank – dem har der åbenbart været mange af i Edinburgh. I dag er det en finere restaurant og bar, hvor de også sætter en ære i at pynte op med friske blomster. Jeg får nærmest følelsen af at træde ind i et kirkerum, når jeg kommer her, for som navnet antyder, er det komplet med kuppelloft, marmorsøljer og mosaikker. Maden er moderne, uden for mange mærkelige afstikkere, og drinkene serveres, lige som du vil have dem. Stedet er helt forståeligt meget populært, så bestil bord i god tid."

"Skal det være lidt mindre højtravende, har The Dome sin helt egen street food frokostcafé og gin garden, Rose Street Garden, i baghaven. Her afrunder jeg gerne min shoppingtur med et glas champagne. 

Tigerlily er et boutiquehotel i et gammelt townhouse, og på samme adresse er der også en fancy restaurant, bar, lounge og natklub fordelt over husets mange stuer og værelser. Det er så gennemført, at du har lyst til bare at tjekke ind og bevæge dig fra rum til rum i ro og mag, styret af sult og tørst. Tigerlily er en oplagt destination, hvis du rejser med veninder. Book på forhånd og i god tid."  

"The Scran & Scallie er en af Edinburghs førende gastropubber, bistro om du vil, og på Michelins BIB Gourmand-liste. Her serverer to tidligere Michelinkokke skotsk mad i uformelle rammer. 

Witchery by the Castle ligger ved siden af slottet, hævet over byen, og ligner mest af alt noget fra en film eller et teaterstykke. Musical-mesteren Andrew Lloyd Webber har da også udtalt, at restauranten er den fineste, han nogensinde har besøgt. Indretningen betegnes nok bedst som gotisk dekadent. Maden tager udgangspunkt i lokale råvarer og traditioner. Forvent fisk og skaldyr, lam, oksekød og den legendariske Angus beef-tatar.”

Spisesteder i Edinburgh
The Scran & Scallie© Visit Britain, Getty Images

Barer i Edinburgh

“Uanset hvilken bar du ender på, må du ikke forlade Edinburgh uden at have smagt en Raspberry Mule! Som er den lokale variant af cocktailen Moscow Mule, og som består af vodka, lime, ingefærøl, mynte og hindbær. 

Lady Libertine, for enden af George Street, serverer både kaffe og vin på glas på førstesalen over restauranten. Jeg har ikke været der endnu, men min veninde har anbefalet det med ordene: ‘Stilet, overdådigt og virkeligt cool med vilde visuelle overraskelser’. Jeg glæder mig til at opleve det ved selvsyn. 

The Register Club er en cocktailbar på toppen af det luksuriøse lejlighedshotel Cheval Edinburgh Grand. Her er der også overskud på alle parametre, og det begynder allerede ved den brede vindeltrappe, som bare tager pusten fra dig. 

Nor’ Loft er det perfekte sted at sippe champagne endda med udsigt over hele byen. Det ligger i Market Street neden for slottet. De har en vild champagneliste, så har du noget at fejre, så er det her, du skal lade propperne springe!” 

Edinburgh om aften
Smuk om dagen, smuk om natten. Edinburgh skal opleves på alle tider af døgnet.© Visit Britain, Getty Images

Shopping i Edinburgh

“Som tidligere nævnt er det George Street, jeg – og alle andre – styrer mod, når der skal shoppes. Og når der skal spises og drikkes cocktails. Det er i denne gade, alle de kendte designerbrands og flotte boutiques har adresse. 

Er du mere til genbrug i vintagegenren, skal du, næsten helt logisk, tage til Old Town. I Princess Street ligger kædebutikkerne som for eksempel Mango, Zara, H&M, River Island, Top Shop og en gigantisk Primark. 

Er du en læsehest, vil du kunne bruge flere timer i den store Waterstone-boghandel i Princess Street. St James Quarter er et stort, imponerende indkøbscenter, hvor du ikke må gå glip af fjerdesalens foodhall, Bonnie & Wild Scottish Marketplace, hvor du kan smage på alt det bedste fra flere skotske mad- og drikkevare-producenter.” 

Shoppingsteder i Edinburgh
Ingen storby uden performance-art i gadebilledet.© Visit Britain, Getty Images

Hoteller i Edinburgh

“The Witchery by the Castle ligger på vejen op til Edinburgh Castle. Magasinet Cosmopolitan har udråbt det til hotelverdenens syvende underværk. Stilen er dekadent og gotisk og lidt som at komme ind i en eventyrverden. 

Tigerlily holder niveauet efter flere år på banen. Stedet startede egentlig som natklub, bar og restaurant, men udvidede sidenhen med skønne værelser, flere af dem med et rosa tema. Jeg har været her mange gange og bliver ved at vende tilbage, for de opdaterer hele tiden både indretningen og menuen, og det vil jeg gerne følge med i. 

Malmaison Hotel i Saint Andrew Square var en af de første boutique-hotelkæder og har nu aflæggere over hele Storbritannien. Hvis I er en gruppe veninder på tur, er det her, I skal bo."

Hoteller i Edinburgh
Boutiquehotellet Tigerlily ligner noget taget ud af Alice i Eventyrland.© Visit Britain, Getty Images

"The Bonham er også et af mine favoritsteder. Hotellet ligger centralt i New Town og gennemgik den helt store renovering for nogle år siden. Hvis du har været på farten hele dagen, så synk trygt ned i en stol i restauranten, og fortsæt i hotelbaren, hvor cocktailene er gode. Til trods for den centrale placering ligger selve hotellet på en stille gade med store løvtræer og udsigt til grønne haver fra de fleste værelser. Stedet for dig, der sætter pris på luksus og ro. 

Le Monde Hotel har flere år på bagen end de andre hoteller, men har fulgt godt med. Arkitekturen i sig selv er et ophold værd, og jeg kommer for den gennemførte stil. Og så er beliggenheden lige i smørhullet af George Streets cocktailbarer ikke bedre, hvis du har planlagt at skulle i byen. 

Cheval Edinburgh Grand lokker med tagterrasse, udsigt og udsøgt indrettede lejligheder. Men her er vi virkelig også oppe i det højere prisleje.”

 Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober, 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide