New York

Rejseguide: Turen går til fantastiske New York

Intime restauranter, grandiose monumenter og drop in-neglesaloner. Få de bedste tips fra en 40+ newyorker til USA’s største by, som er storslået, gavmild og hele tiden NY!

3. april 2018 af Gunnhild Bjørnsti


Michelle Edelman (56) er gift med en tredjegenerations newyorker og mor til en dreng på 18 år. Hun har boet i New York i 30 år og ejer bureauet Traffic, Inc., hvor hun repræsenterer fotografer, grafikere, skribenter og andre kreative talenter. Traffic-nyc.com

“New York har ingen begrænsninger. Det er bare jo vildere, jo bedre!”


Hvorfor bor du i New York? 

“Fordi uanset hvem du er, og hvor du kommer fra, så er du velkommen her. Her føler jeg mig fri og inkluderet, for alle, som bor her, kaldes newyorkere! Og så er det byen, hvor du kan lave lige det, du sætter dig for. Uanset hvad det er. De eneste begrænsninger, du møder her, er dem, du pålægger dig selv.”


Hvad er det bedste ved at bo i din by? 

“At jeg aldrig har en god undskyldning for at kede mig. Uanset hvad du interesserer dig for, kan du udleve eller opleve den passion et eller andet sted i byen. Her findes det bedste inden for alt, om det så er mode, mad eller kunst. Drøm det, og det findes her. Er du i festhumør, kan du nemt nå to-tre arrangementer eller fester på samme aften. Det er et luksusproblem, men af og til kan livsstilen slide lidt, fordi mulighederne er uendelige.”

Hvad er bare så typisk New York?

 “Du behøver ikke en anledning for at dresse up, men kan gå hvor som helst hen også i smoking eller din lange kjole. Det her er byen, hvor du kan udleve din individualitet og dit særpræg. New York har ingen begrænsninger. Det er bare jo vildere, jo bedre!”

Hvad vil overraske mig ved byen? 

“Newyorkerne er de venligste mennesker, du kan forestille dig. Her hjælper vi hinanden hele tiden. Hvis du ser en på gaden, som har brug for hjælp, så er der altid en, som træder til. Mister du din pung, vil du med stor sandsynlig få den tilbage med alle penge og kort i behold. Det har jeg selv oplevet flere gange.”


Hvilken del af byen er din favorit? 

“Jeg stortrives især i de kvarterer, der ikke har forandret sig så meget, og elsker at udforske East Village. Her ligner de gamle polske slagterbutikker sig selv og sætter en stor ære i stadig selv at ryge deres skinke og bacon. Jeg holder også af at slentre rundt i Lower East Sides mange gader og fortsætte til sjove West Village, som er mit nye sted at gå på opdagelse i min søgen efter nye steder at spise, shoppe, drikke kaffe eller bare blive overrasket. New York er fuld af skjulte perler, og der kommer hele tiden nye til, som bare venter på at blive opdaget af mig. Og dig!”

Det her må du se eller prøve

“Jeg lufter vores hunde i Central Park og drikker en kop kaffe på Le Pain Quotidien hos Boathouse. Derefter slentrer jeg forbi Alice in Wonderland-skulpturen og fortsætter nordover til Metropolitan Museum. 

Hver årstid sin skønhed, men altid med byens skyline som vidne og bagtæppe. 

Byens nedlagte højbane, High Line, svæver over Chelsea og byder på en original vinkel at se byen fra. Kombinér det med en dag på bydelens gallerier og Whitney Museum med nyere amerikansk kunst. 

Tag subwayen til Brooklyn, og udforsk kvartererne Fort Green og Clinton Hill og deres cool cafeer, små butikker og lokale loppemarkeder. 

Spis på autentiske Locanda Vini e Olii, der er indrettet i et gammelt apotek og drives af to brødre fra Firenze. Maden er italiensk, naturligvis, og alle vinene kommer fra toscanske vingårde. 

Besøg Ground Zero, og se 911 Memorial og den ekstraordinære nye arkitektur, som langsomt skyder op her, hvor World Trade Center stod indtil 2001.

Trænger du til luftforandring, så hop på et tog, og tag ud til de aldrig overfyldte strande på charmerende Long Island. Min favoritby er Amagansett.

Tilbage på Manhattan skal du også forbi Armory på Park Avenue. De store haller huser de mest utrolige udstillinger og forestillinger.”

Pausen du skal unde dig selv

“Newyorkerne passer godt på sig selv og dropper jævnligt ind til manicure eller pedicure og dyrker yoga og meditation. Alle gader i byen har mindst to koreanske neglesaloner. Min erfaring er, at de er gode alle sammen. 

Inscape er en af de bedste yoga- og wellnesskæder, som har centre over hele byen. Her er helt bogstaveligt højt til loftet i meditationskuplerne, hvor du bare kan droppe ind, betale og sætte dig i et rum og slappe af. En fin og helt unik oplevelse. 

Exhale Spa er rigtigt god, hvis du trænger til en omgang massage. Måske efter en yogatime samme sted? 

Aire Ancient Baths er helt enestående med det smukkeste bassin og mulighed for både massage og yoga. 

Trænger jeg blot til at lave yogastræk, tager jeg en time på et af mine favoritsteder: Golden Bridge Yoga eller Integral Yoga Institute.”

New York
© iStock

Her får du hurtigt fyldt shoppenettet

“Mit favoritsted er ABC Carpet & Home, som er et helt stormagasin med ønsketing fra alle verdenshjørner præsenteret på en virkeligt skøn måde. De har også tre restauranter, og stedet har helt fortjent udviklet sig til et in-sted over årene. 

Jeg er helt vild med det japanske tøjmærke Uniqlo, som har flere varehuse i byen. Deres kollektioner er enkle og af høj kvalitet, men til rimelige priser. Hidtil har de især været kendt for deres cashmerestrik, men nu er det deres dunveste, som newyorkerne har taget til sig. 

For high end-shopping er Bergdorf Goodman det oplagte sted. Her oplever du det gamle, fashionable New York. Snyd ikke dig selv for en lækker frokost i deres restaurant. Barneys har en meget velassorteret skoafdeling. 

Foretrækker du de enkelte mærkers flagship stores frem for stormagasiner, så er det Soho, du skal opsøge. Jo længere østpå du bevæger dig i kvarteret, jo mere hipt og skævt bliver det. 

Gør kup i Century 21, som er en slags outlet for mange forskellige mærker. Jeg kan anbefale den lige ved Ground Zero.”

En sjov aften

“New York er restauranternes by. Mine favoritter til ‘a fun night out’ er: 

Gramercy Tavern, som ejes af Graydon Carter, redaktøren af det ikoniske magasin Vanity Fair. 

Indochine, som på 25. år stadig er et af byens hippeste steder. 

The Standard Grill, restauranten på The Standard Hotel, hvor du kan tilbringe en hel aften og nat, hvis du fortsætter på natklubben Boom Boom på øverste etage. 

The Restaurant på The Mark Hotel er det perfekte sted at kigge på mennesker. 

Skal det være lidt mere afslappet, kan en sjov aften i byen også begynde på en af Greenwich Villages mange thairestauranter.”

Cocktail står på træbord
© iStock

Her bor du virkelig godt

“Dit budget er selvfølgelig afgørende, men undgå de mest kommercielle hoteller på 42nd Street. 

Er der ingen smalle steder, er det det suveræne The Carlyle, du skal bo på. Dobbeltværelser fra 2.800 kr. pr. nat. The Lowell og The Mark Hotel er charmerende og underholdende steder at bo, men til priser fra 3.000 kr. pr. nat. 

Vil du bo centralt i downtown, så tjek ind på bohemede The Bowery Hotel i East Village. Et tidligere noget nedslidt kvarter, der i dag er garant for sjove oplevelser og skønne spisesteder og de allerbedste forudsætninger for min yndlingsbeskæftigelse, ‘people watching’. Priser fra 2.200 kr. pr. nat. 

På vestsiden af Manhattan ligger The Standard Hotel High Line, der er glam, som det kun kan være det i New York. Vil du drikke drinks og danse med udsigt over byen, behøver du kun søge op på taget. Priser fra 1.700 kr. 

Har du is i maven, så bestil først et par uger før, du skal af sted. Så er priserne en del lavere på for eksempel Booking.com.” 

Her spiser du fuldstændig fantastisk

“De bedste restauranter, ofte drevet af unge kokke, skal du til East Village, Lower East Side og Brooklyn for at opleve. Køb restaurantguiden Zagat, og lad dig forføre og føre af de dygtige madanmelderes anbefalinger, og kom ud i små gader og nye kvarterer, som du ellers ikke lige havde planlagt at skulle forbi. 

Mit favoritsted er Degustation. En lille perle med kun 16 siddepladser skabt af et hold af unge madelskere – heriblandt en svensk kok – og med et skarpt koncept, hvor retterne tilberedes lige foran næsen på dig, og aftenen byder på gode snakke om ingredienser og de vine, som passer til maden. Ikke sjældent er der et par kokke blandt gæsterne. Det er i det hele taget et sted, hvor du falder i snak. 

Den spanske tapasrestaurant Mono er meget populær, og det er nødvendigt at reservere i god tid i forvejen. Kommer du forbi til frokost, kan du være heldig at få et bord. 

Graffiti er måltidet en totaloplevelse for alle sanser. Her er kun plads til 18, atmosfæren er uformel, og maden vil virkelig overraske dig.”

Så bliver det bare ikke mere New York

“Hvor skal jeg begynde? Den billige: Bagels med flødeost og røget laks. Den dyre: Fredagsopera på The Met. Og de gratis: Kunstudstillinger i Chelsea og den store galleritur på Lower East Side om søndagen. 

Eller gør som rigtig mange af de lokale, og tilbring din weekend slentrende på Central Parks stier eller liggende på et tæppe midt i parken, hvor du bare lader byen komme til dig. I det hele taget skal New York opleves til fods. Det er på gaden, du bedst indånder byens sjæl. 

Brooklyn Academy of Music er en lokal skattekiste. Her kan du opleve lidt af hvert inden for scenekunst, og uanset genre går jeg altid beriget og inspireret herfra.

Er du modeinteresseret, så land i New York under New York Fashion Week hvert år i februar. Det er sjovt at kigge på fashionistaerne.

Er du eller rejser du med en sportsinteresseret, så tag til basketballkamp med det lokale hold, The Knicks, i Madison Square Garden.

Det allermest typiske New York er bare at leve det gode liv, shoppe, spise, gå ud og opleve kunst i alle stilarter, og det er jo ikke så svært at efterleve som gæst, vel?”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 3.

New York street food
© iStock

Du vil (garanteret) også kunne lide