Rejseguide til Warszawa
Se Warszawa fra oven!© Getty Images

Rejseguide til stemningsfulde Warszawa

Gamle smukke bygninger, moderne kulturoplevelser og bæredygtigt design. Polens hovedstad overrasker. Tag en sviptur sydpå, som ikke udhuler dit feriebudget!

8. oktober 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Eksperten Karolina Laska

  • er født og opvokset i Polen, bor i Oslo.
  • er ingeniør og skriver rejsebloggen Travelizing.pl og har Instagramkontoen @travelizingpl.

Rejseguide til Warszawa
Karolina Laska er din guide til Warszawa.

Hvad er dit forhold til Warszawa?

“Jeg kommer oprindeligt fra det sydlige Polen, men flyttede til Warszawa i 2010, fordi min mand kommer derfra. I dag arbejder jeg i Norge og oplever, at jeg, når jeg kommer hjem til Warszawa, ser min by med en tilrejsendes øjne. Heldigvis kan jeg stadig rigtigt godt lide det, jeg kommer hjem til, og jeg rejser til Warszawa så ofte som muligt.”

Hvad er det bedste ved Warszawa?

“Warszawa er en dynamisk by, hvor du aldrig keder dig, og Polens hovedstad er ideel som destination for en forlænget weekend. Det er svært at pege på noget specifikt, for det er summen af lækre restauranter, fede butikker og overraskende oplevelser, der gør det for mig. Og når du skal ned i gear, er det bare at opsøge en af byens mange grønne parker. Apropos grønt, så er byen den by i Europa, som har flest veganske restauranter.”

Hvad er bare så typisk Warszawa?

“En levende og nærmest høj stemning. Og så kører Warszawa i flere tempi. Om morgenen ser du lokale, der haster på job, de samme mennesker møder du om aftenen på cafeer og restauranter, hvor de er anderledes afslappede.

Warszawa er i konstant udvikling og en oplagt alternativ destination til Berlin og andre europæiske hovedstæder.”

Hvilken del af byen er din favorit?

“Når jeg er i byen, bor jeg på flodens østbred, der også kaldes for Praska. Her er tiden gået lidt i stå, og bydelen emmer af fransk charme, som udspiller sig med gamle villaer som baggrund. I Skaryszewski Park, som er en af Warszawas største, kan du høre fuglene synge.”

Praga Polnoc i Warszawa
I det hippe kunstnerkvarter Praga Polnoc er der masser at se på og opleve.© Polens turistkontor

Det her må du se eller prøve i Warszawa

Kunstnerkvarteret Praga Polnoc er i evig udvikling, og det er her, Warszawas puls banker hurtigst. 

Det store kompleks Centrum Praskie Koneser var tidligere vodkafabrik, men rummer i dag både boliger, kontorer og kultur- og underholdningssteder. Her kan du shoppe, spise og, helt oplagt, besøge Polish Vodka Museum og Muzeum Warszawskiej Pragi, som lægger montrer til polske hverdagsgenstande.

Polakkerne er overvejende katolske, og kirker fylder en hel del. Særligt den ortodokse St. Maria Magdalena-katedral med løgkupler og St. Florian-katedralen med tvillingtårne dominerer bybilledet.

I hovedgaden Zabkowska og i de mindre sidegader vrimler det med fine restauranter og hyggelige cafeer, som for eksempel Vegan Ramen og Eden Bistro, der begge gør det i veganske retter med et asiatisk twist.

Flaming & Co er et godt sted at dumpe ind til morgenmad og frokost, indretningen er lys og lækker, og under samme tag ligger en blomsterbutik.

Hos Mod Donuts spiser du de bedste, mest fedtede og flotteste hjemmelavede donuts! 

Er du til mere amerikansk livsstil, så besøg Museum of Neon med lysreklamer fra hele østblokken.

I Selfie Museums 500 kvadratmeter store udstillingsrum ophøjes det hurtige billede til kunst, som indgår i installationer. De meget kulørte udstillingslokaler er et foto værd i sig selv.

Hop også ind i elevatoren, og tryk dig op på taget af Paladset for Kultur og Videnskab, hvorfra du har den bedste udsigt over byen. Bygningen er et af Warszawas vartegn, den er Polens højeste bygning, og så ligger den lige ved Parade-pladsen i centrum af Warszawa.

Der er noget særligt over hovedstæder med en flod, så book en bådtur på Wisla. Der er både dagture og aftenture med middag.” 

Flaming & Co restaurant i Warszawa
På Flaming & Co får du næsten lyst til at drikke bobler til morgenmad og vin til din frokost, ikke?© Polens turistkontor
Warszawa
Det er altid interessant at opsøge en bys gamle midte og få en fornemmelse for særlige kendetegn og kulturer.© Getty Images

Her får du hurtigt fyldt shoppenettet 

“En shoppetur i Warszawa er ren lykke. Dels vil du opleve, at rigtigt mange taler godt engelsk, dels er prisnivauet meget lavt sammenlignet med Danmark.

I Warszawa er de dygtige til at ‘genbruge’ deres smukke gamle bygninger. Det gamle elværk Elektrownia Powisle er i sig selv en arkitektonisk perle, men det er indkøbscentrets 70 butikker, der trækker. Tag et kig på de polske brands Elementy og Jestem Slow Concept Store

I madhallen kan dine smagsløg komme hele verden rundt. På Mari Cruz er menuen mexikansk, men du kan også spise kinesisk, amerikansk eller mad som i Tyrkiet. Niewinni Czarodzieje 2.0 er en moderne restaurant med lækkert interiør, lækker mad og gode vine.

Vil du dykke ned i cremen af, hvad polske designere kan, så besøg Mysia 3 i gaden Mokotowska. Fordelt på tre etager finder du det bedste inden for fashion, smykker og indretning, alt sammen ‘Made in Poland’. En af mine personlige favoritter er Svoi, som sælger tøj fra polske mærker, blandt andet det bæredygtige, økologiske brand Closh.

Er du på taskejagt, så sæt kursen mod Transparent Shopping Collective, og kig efter mærket Balagan. Er du ikke farveforskrækket, så tjek endelig tøjet på bøjlerne hos FemiStories i gaden Browarna.”

Shopping i Warszawa
Bag facaden her gemmer sig tre etager Made in Poland fashion til både dig og din bolig.© Polens turistkontor

Pausen, du skal unde dig selv

“Er ferie for dig noget med luksus og wellness, så gå på opdagelse i mulighederne på Na temat piekna, der er et lille spa-anlæg med den skønneste have. Her vil du føle dig som hovedpersonen, hvis du booker behandlingen Dronningen af Egypten, inspireret af Kleopatras skønhedsritualer.

I det førnævnte gamle elværk Elektrownia Powisle findes også en Beauty Hall. Her holder min favoritfrisør What the Hair til. Salonen er moderne og lækkert indrettet, og frisørerne kan deres kram til fingerspidserne.

Er du til spa og ansigtsbehandlinger, kan jeg også anbefale det lyse, luksuriøse J’adore Instytut. Er du og dine ømme muskler mere til dybde gående massage, så prøv Amari Tajski Masaz, som har mange dygtige massører fra Thailand.

Er du mere til naturterapi, så gå en helt almindelig og helt vidunderlig gåtur i Lazienki Park, som en del af Warszawas såkaldte Kongerute, der forbinder Kongeslottet i byens syd med Ujazdówslottet i byens nord.”

Spaen Na temat piekna i Warszawa
Bliv naturligt skøn eller skøn i naturen på spaen Na temat piekna i Warszawa.© Polens turistkontor
Lazienki Park i Warszawa
Går du kongeruten gennem Warszawa, kommer du også en tur i Lazienki Park.© Polens turistkontor

Her spiser du, så mundvandet løber 

“Der bliver ved med at dukke nye spisesteder op i Warszawa, og blandt dem kan jeg særligt anbefale Marcello for stedets pizzaer og et helt unikt interiør.

Zrodlo og The Eatery på den østlige Praska-side af floden Wisla er traditionelle polske retter med et interessant twist.

Café Trzy Kruki er et besøg værd alene for deres blåbærmuffins.

Am’or Eklery i Wino lokker med den himmelske kombination: Vin og saftige kager serveret i et indtagende rum.

Waszyngtona 96 ligger lidt uden for byen på Praska-siden, et dejligt sted at lande til brunch eller frokost, men husk at levne appetit til deres kager.

Elsker du asiatisk mad, så kast dig ud i det store vietnamesiske madeventyr på La Bán

Byc Moze er takket være deres brød et af mine yndlingssteder at spise morgenmad.

Fra torsdag til søndag kan du spise aftensmad udendørs og streetfoodstyle på Nocny Market.”

Vegansk Ramen i Warszawa
Warszawa er den by i Europa med flest veganerrestauranter. Her Vegan Ramen.© Polens turistkontor

En sjov aften i Warszawa!

“I Warszawa drikker vi vin, øl og vodka, når vi går ud. Browary Warszawskie er et gammelt bryggeri, der er genopstået som et populært gå ud-sted, og her er masser af liv og aktiviteter. Tjek deres opdaterede kalender online.

Står aftenen på vin eller cocktails med veninder, har jeg tre go to-steder: Wozownia Bar, som er et oplagt venindested, hvor I skal prøve deres Espresso Martini. 

Loreta Bar på Puro Hotel frister med en fantastisk udsigt over byen og et stort drinkskort.

Paloma Inn er en helt ny retrobar med sjovt interiør og kulørte drinks.”

Her bor du bare godt i Warszawa

“Det moderne Puro Hotel ligger helt centralt. Er både beliggenhed og indretning vigtig for dig, og er I måske flere veninder på tur, så ville jeg tjekke ind på Indigo Warszawa Hotel eller No.4 Residence.

Design Loft 22 er hotellejligheder i industriel newyorker-stil i Praga-bydelen. Virkeligt cool sted!”

Rejseguiden er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 23. september 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide