Piazza del Campo Siena Italy
Pittoreske Piazza del Campo i Siena.© Getty Images

Derfor skal du besøge smukke Siena i Italien

Siena er en elegant middelalderby med stolte traditioner. Byen er oplagt som udgangspunkt for udflugter til vinområdet Chianti og Toscana i det hele taget. Se her, hvad du skal opleve, og hvor du skal bo og spise.

21. maj 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Midt i toscanske Siena ligger Piazza del Campo, som regnes for en af Europas mest betydningsfulde torvepladser, og som kan dateres tilbage til middelalderen. Pladsen er omgivet af de smukkeste huse fra samme tid, og midt på pladsen plasker vand fra spring­vandet Fonte Gaia fra 1419. Gaia betyder glad på italiensk, og du kan næsten ikke blive andet, når du står her omgivet af skønhed og i selskab med en masse medmennesker, som skønhedsramte nyder en espresso eller en is fra en af pladsens barer og restauranter.

Piazza del Campo er ikke kun en magnet for turister, men også for de lokale. Den er nemlig byens centrum for romantik. Brudepar strømmer ind i og ud af rådhuset, som er et populært sted at sige det store: “Ja”. 

Hestevæddeløb Palio i Siena Italien
Sienas spektakulære rådhusplads er ramme om flere af byens traditioner.© Getty Images

Hvert år 2. juli og 16. august trækker det store hestevæddeløb Palio publikum fra hele verden. Det anbefales at sætte sig godt ind i reglerne og historien for bedst at forstå udstyrsstykket, hvor rytterne, der er klædt i kostumer fra middelalderen, dyster på den jorddækkede plads. Deltagerne repræsenterer Sienas forskellige bydele i den joviale strid, der dog også tages ganske alvorligt. 

Hvad skal jeg opleve?

Hvad er en ferie uden shopping? I Siena skal du sigte mod indkøbsgaderne Via Banchi di Sopra, Via Banchi di Sotto og Via di Città.

Trætte shoppeben kan du hvile på en bænk i parken Orto de’ Pecci, hvor der bor både påfugle og husdyr. Det er også her, du finder lidt tiltrængt skygge på en varm sommerdag.

La Chiesa di San Domenico, også kaldet Basilica Cateriniana, er en smuk, meget ornamenteret kirke midt i centrum. Hele kvarteret omkring domkirken daterer sig til­ bage til middelalderen og er absolut værd at gå på opdagelse i. 

smal gade i Siena Italien
Kan du mærke varmen og fornemme eftermiddagsstilheden?© Getty Images

Hvor skal jeg spise?

Frokost i afslappet stil af den slags, der strækker sig over flere timer, skal du spise på Osteria Il Vinaio.

Når du bevæger dig ud i aftenbrisen for at spise med stil, så styr mod Taverna di San Giuseppe. Som gæst i Toscana er det et must at sætte tænderne i specialiteten ‘bistecca alla fiorentina’, som er grillet okse­kød fra racen Chianina. Den smager natur­ligvis allerbedst med et glas rødvin fra Chianti til.

Byens lokale spiser gerne og ofte på Osteria da Cice, som er prisvenligt og et oplagt sted at smage ‘pici’, som er tyk spa­ghetti med tomat­- eller kødsauce, ‘la ribolita’­-suppe med bønner, grøntsager og brød eller desserten ‘panforte’, som er en solid kage med frugt og nødder.

Har du lyst til en gastronomisk udflugt, så sæt kursen mod landsbyen Castelnuovo Berardenga i Chianti, og nyd et Michelin­måltid på restauranten L’Asinello. 

Fortovscafe i Siena Italien
Hvem sagde Lady og Vagabonden? Nu er det nat, en vidunderlig nat ...© Getty Images

Hvor skal jeg bo?

Bo centralt på B&B Il Battistero, der er i den mere luksuriøse ende. Lækkert indrettet, kæmperum, god beliggenhed. Et dobbelt­værelse koster fra 1.100 kroner.

Er du mere til et godt, gammeldags hotel, så tjek ind på det mondænt udseende hotel Relais degli Angeli, der dog prismæssigt er meget rimeligt. Her er himmelsenge, mar­morbadeværelser og vægmalerier. Book for eksempel suiten til ca. 1.300 kroner for to.

Gå all in på italiensk kultur, og tag hotellets madlavningskursus, hvor du i løbet af fire timer lærer at fremtrylle toscanske specialiteter. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide