Midt i toscanske Siena ligger Piazza del Campo, som regnes for en af Europas mest betydningsfulde torvepladser, og som kan dateres tilbage til middelalderen. Pladsen er omgivet af de smukkeste huse fra samme tid, og midt på pladsen plasker vand fra springvandet Fonte Gaia fra 1419. Gaia betyder glad på italiensk, og du kan næsten ikke blive andet, når du står her omgivet af skønhed og i selskab med en masse medmennesker, som skønhedsramte nyder en espresso eller en is fra en af pladsens barer og restauranter.
Piazza del Campo er ikke kun en magnet for turister, men også for de lokale. Den er nemlig byens centrum for romantik. Brudepar strømmer ind i og ud af rådhuset, som er et populært sted at sige det store: “Ja”.

Hvert år 2. juli og 16. august trækker det store hestevæddeløb Palio publikum fra hele verden. Det anbefales at sætte sig godt ind i reglerne og historien for bedst at forstå udstyrsstykket, hvor rytterne, der er klædt i kostumer fra middelalderen, dyster på den jorddækkede plads. Deltagerne repræsenterer Sienas forskellige bydele i den joviale strid, der dog også tages ganske alvorligt.
Hvad skal jeg opleve?
Hvad er en ferie uden shopping? I Siena skal du sigte mod indkøbsgaderne Via Banchi di Sopra, Via Banchi di Sotto og Via di Città.
Trætte shoppeben kan du hvile på en bænk i parken Orto de’ Pecci, hvor der bor både påfugle og husdyr. Det er også her, du finder lidt tiltrængt skygge på en varm sommerdag.
La Chiesa di San Domenico, også kaldet Basilica Cateriniana, er en smuk, meget ornamenteret kirke midt i centrum. Hele kvarteret omkring domkirken daterer sig til bage til middelalderen og er absolut værd at gå på opdagelse i.

Hvor skal jeg spise?
Frokost i afslappet stil af den slags, der strækker sig over flere timer, skal du spise på Osteria Il Vinaio.
Når du bevæger dig ud i aftenbrisen for at spise med stil, så styr mod Taverna di San Giuseppe. Som gæst i Toscana er det et must at sætte tænderne i specialiteten ‘bistecca alla fiorentina’, som er grillet oksekød fra racen Chianina. Den smager naturligvis allerbedst med et glas rødvin fra Chianti til.
Byens lokale spiser gerne og ofte på Osteria da Cice, som er prisvenligt og et oplagt sted at smage ‘pici’, som er tyk spaghetti med tomat- eller kødsauce, ‘la ribolita’-suppe med bønner, grøntsager og brød eller desserten ‘panforte’, som er en solid kage med frugt og nødder.
Har du lyst til en gastronomisk udflugt, så sæt kursen mod landsbyen Castelnuovo Berardenga i Chianti, og nyd et Michelinmåltid på restauranten L’Asinello.

Hvor skal jeg bo?
Bo centralt på B&B Il Battistero, der er i den mere luksuriøse ende. Lækkert indrettet, kæmperum, god beliggenhed. Et dobbeltværelse koster fra 1.100 kroner.
Er du mere til et godt, gammeldags hotel, så tjek ind på det mondænt udseende hotel Relais degli Angeli, der dog prismæssigt er meget rimeligt. Her er himmelsenge, marmorbadeværelser og vægmalerier. Book for eksempel suiten til ca. 1.300 kroner for to.
Gå all in på italiensk kultur, og tag hotellets madlavningskursus, hvor du i løbet af fire timer lærer at fremtrylle toscanske specialiteter.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april 2021.