Saint Martin i Caribien
Hvem der bare svømmede rundt lige her!© Getty Images

Rejseguide til Saint Martin i Caribien

Det franske flag vajer i vinden. Duften af nybagte croissanter fylder gaderne tidligt om morgenen. Alle snakker fransk, og dog befinder vi os ikke i Europa, men på en af de vestindiske øer i Caribien.

8. februar 2023 af Helle Øder Valebrokk

Saint Martin - den franske del

fiskemarkedet i Marigot vejes levende hummer. Fisk i alle regnbuens farver ligger på is. Det er lørdag. Markedet holder åbent to dage om ugen. Så kommer folk for at købe krydderier, kød fra slagteren, seafood fra havet og frisk frugt. Marigot er hovedstaden på Saint Martin, som er den franske og nordlige del af den vestindiske ø.

Den anden del af øen hedder Sint Maarten, er hollandsk, ligger i syd og har en hovedstad, som hedder Philipsburg. Øen Saint Martin /Sint Maarten, som ofte beskrives som Caribiens kulinariske centrum, har over 100 nationaliteter, og der findes flere end 300 restauranter.

Marigot Market

På Marigot Market kan man spise godt og lokalt. Små kreolske hytter ligger side om side og tilbyder traditionelle retter lavet med lokale og ferske råvarer. Et af stederne er Rosemary’s, som for nylig vandt en tredjeplads for øens bedste dessert på Saint Martins årlige madfestival Festival de la Gastronomie. Stedet er stopfyldt, og Rosemary selv bærer den ene lækre ret efter
den anden ud fra køkkenet. Grillede spareribs, helgrillet fisk og klassiske kreolske retter som
lambi (konkyliestuvning) er nogle af lækkerierne.

Rosemary’s blev internationalt kendt, efter at den legendariske og nu afdøde amerikanske madskribent Anthony Bourdain havde besøgt det i 2004, og siden har bordene været fuldt bookede i den lille restaurant ved vandkanten i Marigot. 

På Marigot Market kan man også købe friske kokosnødder med sugerør eller få en blodpølse (en boudin noir) stukket i hånden. Flasker med hjemmelaget “middel mod alt” lavet på lokal bark sælges til turister. Det hjælper efter sigende på potensen og er godt for fordøjelse, slankning og skønhed. Ja, egentlig for præcis det, der plager dig.

Kvinden Rosemary bag stedet Rosemary’s, som for nylig vandt en tredjeplads for Saint Martins bedste dessert.
Kvinden Rosemary bag stedet Rosemary’s, som for nylig vandt en tredjeplads for Saint Martins bedste dessert.© Getty Images

Sådan er vejret på Saint Martin/Sint Maarten

 • SXM, forkortelsen som øen ofte går under, er en tropisk ø med behagelige tempera-
  turer året rundt. September og oktober er orkansæson, og det er måneder, det er
  smart at vælge fra, hvis du vil have stabilt vejr. Når det regner, kommer der meget
  vand på én gang, og du må regne med et regnskyl i ny og næ.

 • Myggene er aktive, og myggespray er et must at have ved både solopgang og solned-
  gang. De kan tilmed komme midt på dagen i stærk vind, så vær beredt.

 • Brug solcreme med høj faktor og solhat, for solen er stærk så tæt på ækvator.

Kreolske krydderier

Tricoloren vajer fra Fort Louis – borgen, som i 1789 blev bygget for at værne om de mange varehuse, der indeholdt dyre varer som sukkerrør, rom, kaffe og salt, som skulle eksporteres fra Saint Martin til udlandet. Dette er varer, som ikke længere produceres på øen. Fra Fort Louis har du en 360-graders udsigt ud over Marigot og de nærliggende bugter samt britiske Anguilla i det fjerne.

Saint Martin er en smeltedigel af kreolsk og fransk kultur, og det ses specielt i maden. Der bruges mange krydderier, men på en rund måde. Maden er aromatisk, men ikke stærk. Scotch bonnet er den mest benyttede chilifrugt.

En af Marigots mest farverige kvinder er Marian Célestine, som driver det lille krydderiudsalg Spicymilo. Her kan du købe krydderier i løs vægt, som for eksempel jerkkrydderier, Island Mix og ikke mindst Magic Mix, der indeholder en hemmelighed, men som siges at passe perfekt til kylling.

Der er hot sauce på hylderne i det lille krydderiudsalg Spicymilo.
Der er hot sauce på hylderne i det lille krydderiudsalg Spicymilo.© Getty Images

Mini-Paris

Marigot er en hyggelig lille by med et godt udvalg af internationale og nationale butikker med kendte mærkevarer. Ved Marina Port Royal ligger små boutiques samt eksklusive parfumerier og smykkebutikker. Franske Yann driver Ici Paris. Han importerer chik mode fra Frankrig og Italien. Det er let at bruge store dele af feriebudgettet i hans boutique. Duften af camembert slår dig, når du træder ind i Le comptoir des fromages, som importerer oste fra Frankrig. Og som
også afholder ostekurser.

Ved Gare Maritim – havnen, hvor færgerne til Anguilla og St. Bart sejler til og fra, finder du Bacchus – stedet for kvalitetsvin, brændevin og franske specialiteter. Deres konditori, L’express Bakery, laver det mest delikate, franske bagværk som eclair med kaffecreme og æbletærte.

Så er vi i Frankrig på L’express Bakery på Saint Martin.
Så er vi i Frankrig på L’express Bakery på Saint Martin.© Getty Images

Sådan kommer du til Saint Martin/Sint Maarten

 • KLM og Air France flyver til Princess Juliana International Airport. 
 • Du kan også flyve fra Paris til Grand Case-Espérance Airport på den franske side af øen.

Street art på Saint Martin

Når du rejser rundt på Saint Martin, kan du ikke undgå at se flotte vægmalerier eller andre kunstprojekter. Du kan tilmed se kunst i haven på Hommage Hotel & Residences, som ligger ved Simpson Bay Lagoon. Smut ind forbi, og tag et kig på vej til stranden Baie Rouge – et af Saint Martins mest fotograferede steder. Kunstneren Nico Espa står bag portalen ved Baie Rouge.

Art by ESPA startede som en pop-up, nu er det en permanent butik og workshop. Kunstneren bruger citater fra menuer og skilte og laver T-shirts, postkort og eksklusive kasketter, men han er mest kendt for at male monumenter og vægge over hele den franske del af øen. Det er en del af St. Martin Wall Art Associations arbejde med at gøre facader og ruiner pænere, efter at orkanen Irma raserede øen i 2017. Download We Are SXM App for at se beliggenheden på øens flotte vægmalerier.

Rainbow Café er netop det: Fyldt med farver og en regnbue af mad og mennesker.
Rainbow Café er netop det: Fyldt med farver og en regnbue af mad og mennesker.© Getty Images

Ibiza-stemning i Grand Case

Et af de allerhyggeligste steder på den franske del af øen er den lille stribe af strand og restauranter, som du finder i Grand Case. Blandt hippie chik-butikker med cool kluns ligger lækre spisesteder i kreolsk og europæisk stil, strandbarer, boutiquehoteller, gourmetrestauranter og ikke mindst de berømte enkle grillsteder, kaldet lolo. På rad og række ud mod vandet ligger
loloerne. Det dufter af grill, og det dufter godt. Ribs, kylling, hele fisk og hummer er de mest populære retter, som tilberedes over gløderne.

Loloen Au Goin Nes Amis anbefales af de lokale. Ejeren Olivier tripper smilende rundt og serverer i sin sorte kokkehat. Aladin Clement står koncentreret ved grillen og vender kyllingelår. Sammen har de arbejdet i over 30 år på denne lolo. Caribiske ribs serveret med ris, bønner og deres hjemmelavede sauce chien er et must at prøve.

I Grand Case kan du også få komplet Ibiza-stemning på hippe Rainbow Café med internationale og Instagram-venlige retter som shakshuka, pandekager, bowls og æg på alle mulige måder. 

Loterie Farm er et privat naturreservat med ziplines, cabanas og luksus midt i regnskoven.
Loterie Farm er et privat naturreservat med ziplines, cabanas og luksus midt i regnskoven.© Getty Images

På den flotte veranda kan du nyde en dugfrisk rompunch eller helsejuice, mens du skuer ud over det turkise vand. Du kan tilmed shoppe smart tøj på vejen ud af cafeen. Sunset Café i den anden ende af hovedgaden er også et eftertragtet spisested, hvor du kan se solnedgang og leje solseng.

Strandene i Grand Case er populære. Ikke kun fordi sandet er finkornet, men fordi her er alt, hvad du behøver: God mad, god shopping, dejlige drikke og fine solnedgange. Der findes tilmed et sted, hvor du kan kreere din egen parfume. Jason Thomas er romeksperten på The

Part des Anges, rombaren, som ligger ved siden af gourmetrestauranten Le Pressoir (kåret til Caribiens bedste restaurant i 2021). På hylderne står 180 forskellige slags caribisk rom (!).

Saint Martin dyrker ikke selv sukkerrør længere, så rommen laves med sukker fra andre øer, som for eksempel Guadalope. På gourmetrestauranten kan du nyde en tastingmenu med forskellig rom til. For eksempel kan du smage rom med salt til seafood, mens røget rom
serveres til røget fugl.

De bedste hoteller

 • La Playa Orient Bay er et enkelt mellemklasse-hotel med god service og ligger på øens længste strand. Se hotellet her.
 • Le Temps des Cerises Hotel Beach er et boho’et boutiquehotel på stranden i Grand Case. Se mere her. 
 • Belmond La Samanna er et luksushotel, hvor du måske kan møde Oprah Winfrey. Se hotellet her. 

De bedste restauranter

Saint Martin har mange gode spisesteder, som specialiserer sig i fransk kogekunst med lokale råvarer. Villa Hibiscus er kåret til øens bedste restaurant for andet år i træk. Belgiske Bastian Schenk, som har arbejdet på flere stjernerestauranter i Europa, er køkkenchef.

De har også en af øens allerbedste bartendere, som mikser vidunderlige cocktails på lokale ingredienser som guavaberry og hibiscus. Maden er formidabel. Kylling røget i bananskræl er en fryd for ganen. Og du må selvsagt prøve deres baba au rhum til dessert, selv om mængden af rom, den er lavet med, gør det uforsvarligt at køre bil bagefter.

String Beach ligger smukt på stranden på østkysten. Denne restaurant blev kåret til øens bedste strandrestaurant under Festival de la Gastronomie i 2022. En af signaturretterne er torsk med plantainmos og citronsauce.

Når du spiser godt, lever du godt, og du spiser godt på både Saint Martin og Sint Maarten.
Når du spiser godt, lever du godt, og du spiser godt på både Saint Martin og Sint Maarten.© Getty Images

Ø-hopping

Det er ingen tvivl om, at Saint Martin har flotte strande, og du finder hurtigt din favorit. Men vil du have den ultimative strandoplevelse, skal du tage turen til Île de Pinel, en lille ø uden for Cul-de-Sac. Du kan nå øen med en lillebitte færge, som går hver halve time. En færgebillet tur/retur koster 12 euro.

Det er også populært at rejse dertil med motorbåd, som tager dig på dagsudflugt, eller med katamaran, så du kan snorkle og se øen fra søsiden. På Île de Pinel er der to restauranter, som
begge udlejer solsenge og parasoller. Husk at bestille plads på forhånd. 

Yellow Beach sælger levende hummer. På en god dag sælger de 25. Tjeneren går til et af burene i havet og henter sprællevende hummer, som så bliver tilberedt. En specialitet er hummerpizza. Og du kan få serveret din mad på et bord i vandet. Det er sjovt at spise seafood i turkis vand til livet.

Der bor ingen mennesker på Île de Pinel, men den er beboet af flere skildpadder og nysgerrige iguaner, som titter frem i solen.

På Yellow Beach kan du udvælge dig din helt egen levende hummer.
På Yellow Beach kan du udvælge dig din helt egen levende hummer.© Getty Images

Kreolske specialiteter

 • Spis Johnny cakes med saltet fisk til frokost på Les Délices Créoles i Marigot. Bestil en kop Bush tea (lavet af ingefær, mynte, basilikum og citrongræs) til.
 • Prøv den lokale specialitet crab farci – fyldt krabbe – på Villa Royal i Grand Case.
 • Bed om sauce chien til grillmaden på Au Goin Nes Amis.
 • Prøv gavaberry-likør i en cocktail, eller besøg butikken Guavaberry Colombier Tradition for hele udvalget af aromatiseret rom.

Øens ildsjæle

Midt på øen er der regnskov. Loterie Farm (grundlagt i 1721) er et privat naturreservat. Dette var tidligere en sukkerrørs-plantage, hvor slaver arbejdede. Slaver blev fragtet fra Afrika, og i lasten tilbage på slaveskibene blev der fragtet tømmer fra regnskoven på øen. På den franske del af Saint Martin blev slaveri afskaffet i 1857.

På den hollandske del blev slaveri først afskaffet 15 år senere. Amerikaneren William Welch købte Loterie Farm i 1990’erne. Millionæren var kendt for at sælge surfudstyr på vestkysten af USA og Caribien, da han opdagede den forladte gård på Saint Martin, og der, hvor der tidligere var sukkerrørsplantage, kan man nu gå en tur til blandt andet Pic Paradis, Saint Martins højeste punkt, tage en af de tre ziplines eller leje en cabana. Men man kan også tage en tur til Jungle Room Restaurant. Tag naturen ind, mens du bogstaveligt talt bader i luksus.

På rastafari-gården i Bellevue møder du en anden ildsjæl. Touzah Jah-Bash er 64 år. Som rastafari blev man før i tiden udstødt og anset som klasseløs (rastafari-bevægelsen har sit udspring i Jamaica og bygger på drømmen om at vende tilbage til Afrika). Derfor boede Touzah Jah-Bash syv år i en grotte i et bjerg, før han flyttede til Bellevue.

Hans ønske var at skabe en økologisk have, som kunne bruges til at lære børn, hvad der vokser på øen, og området har sit eget økosystem med vand filtreret via vulkanske bjerge og gode vækstforhold for planter. Projektet blev godkendt af præsident og regering, og arbejdet gik i gang med at dyrke medicinske planter, frugttræer og urter, så befolkningen kan komme og se og lære. De lokale kommer også til ham for healing.

Mød Touzah Jah-Bash på rastafari-gården i Bellevue.
Mød Touzah Jah-Bash på rastafari-gården i Bellevue.© Getty Images

Sint Maarten - Den hollandske del

Øen Saint Martin / Sint Maarten er delt i to på midten. I nord er du praktisk talt i Frankrig med lave huse med maks. to etager, euro og “roam like home”. I syd i den hollandske del bør du slå mobildata fra for ikke at få et økonomisk smæk. Det er også her, du betaler med den gamle møntenhed gylden, som Holland havde før euroen.


Langs hovedgaden Fort Street løber diamant- og taxfree-butikkerne. Der er ingen regler for, hvor høje husene må være, og her finder du kasinoer, natklubber, cruisebåde og cubanske cigarer. Det er som at komme til en helt anden verden. Øen er i alt 13,4 kilometer lang og 15,8 kilometer bred. Tænk selv, hvor sjovt det er at finde to helt forskellige nationer på så lidt plads.

Philipsburg er hovedstaden på den hollandske del af øen, Sint Maarten.
Philipsburg er hovedstaden på den hollandske del af øen, Sint Maarten.© Getty Images

Den mest berømte strand

Også på den hollandske side af øen findes der fantastiske strande. Den mest berømte, men måske ikke den, man vælger at lægge sig på, er Maho Beach.

Her kan du stå næsten lige under jumbojetterne, som ankommer til Princess Julianalufthavenen, og mærke jetmotorerne blæse dig i ansigtet. Det er en attraktion, som tiltrækker masser af turister hvert år. Nogle cruiseturister har kun dette på agendaen, når de ankommer til øen.

Cruisebådene kan kun lægge til i syd på den hollandske del. I nord er vandet for lavt til, at store både kan lægge til. Nogle er vældigt glade for dette, mens mange fra den franske del gerne ville have haft en bid af den kage.

Yellow Beach set fra søsiden. Seriøst, paradis!
Yellow Beach set fra søsiden. Seriøst, paradis! © Getty Images

Et måltid, du husker

Et sted, du bør besøge i Philipsburg, er Original Fat Boy Jimmy’s. Du kan høre Francois Grahams latter flere gader væk, og hans søster Alicia Olivacce laver øens bedste Johnny cakes.
Eller Jimmy cakes, som de hedder her i huset, fordi manden bag alle opskrifterne er Jimmy Graham.

I 55 år har han drevet restauranten langs den trafikerede vej. Ged i karry med ris og ærter og BBQ er deres bestsellere, og franskmændene fra den anden side af grænsen kommer for at købe maden med hjem.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide