Guide til Malaga
Malagas gule rådhus er med tiden blevet et af byens varetegn. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Rejseguide til Malaga (med insider-tips)

Vores guide har elsket Malaga i 15 år og har købt lejlighed i Spaniens hemmelige og undervurderede perle mod syd. Få hendes bedste tips til byen her.

9. juni 2023 af Gunnhild Bjørnsti
Kari-Annes guide til Malaga
Din guide til Malaga er Kari-Anne Holt

Kari-Anne Holt, 59 år

  • er gift og er konferencerådgiver. 
  • har en ferielejlighed øst for Malaga. 

Hvad er dit forhold til Malaga?

“Jeg er kommet her siden 2007. Min mand og jeg er så vilde med den her del af Spanien, at vi har købt en lejlighed 30 kilometer øst for Malaga. Og jeg har etableret et rådgivningsfirma, hvor jeg hjælper andre, der overvejer at købe fast ejendom i Spanien. Vi kender efterhånden selv alle faldgruberne.”

Hvad er det bedste ved Malaga?

At byen har alt! Maden alene er rejsen værd, her er masser af steder at gå ud, og er shopping et must for dig, så kommer du ikke tomhændet hjem. Der er kort afstand til alt, uanset hvor du befinder dig. Du behøver ikke engang at bevæge dig uden for byen for at gå på stranden.

Malaga er delt op i havneområdet med den livlige havnepromenade Muelle, hvor cafeer, restauranter og barer ligger side om side. Alle med havudsigt, naturligvis. Bystranden La Malagueta ligger på den anden side af havnen, øst for centrum. Fra havnen er der kort afstand til den gamle og historiske del af Malaga, hvor det også sitrer af liv på de flotte barer og tapasrestauranter. Muelle, La Malagueta og havnen bindes sammen og omkranses af små kvarterer med hver sit særpræg.

Malaga er en af de ældste byer i verden, og byens historie går tilbage til det 8. århundrede. Malaga er rig på kunst og rig i det hele taget. I de herskabelige bygninger glimter krystalkronerne i lofterne, og der er luksusbiler parkeret i garagerne.”

Stemningen i Malaga
En storby med småbycharme. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Hvad er typisk Malaga?

“Jeg plejer at kalde den en storby med småbycharme! Med sine ca. 500.000 indbyggere drukner du ikke som turist, men bliver taget godt imod og passet godt på. På strandrestauranterne, de såkaldte chirinquitos, grilles der fisk i alle fortræffelige afskygninger.”

Hvad vil overraske mig mest ved Malaga?

“Måske hvor rent her er? Særligt i den gamle bydel, hvor de smukke marmor- og stenbelagte gader bliver skrubbet om natten. Og så de korte afstande. Der behøver ikke være langt fra tanke til handling, hvis du finder på et sted, du vil hen. 

Tidligere var Malaga mest berygtet som en slidt havneby. Byen er stadig en havneby, men fiskekutterne bliver langsomt udskiftet med cruiseskibe. Malaga er i stadig og god udvikling og har store ambitioner om at komme på verdenskortet takket være de mange internationale arrangementer.”

Den gamle bydel i Malaga
Den gamle bydel i Malaga er bilfri og dermed oplagt til slentreture. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Seværdigheder i Malaga

Bilmuseet, Museo Automovilístico de Málaga, er helt fantastisk, og det uanset om du er bilinteresseret eller ej, for faktisk er museet, som åbnede i 2010 i en tidligere tobaksfabrik, et kombineret bilog modemuseum. Det ligger 20 minutters gang fra stationen og udstiller biler, som har haft enten royale eller pop-rockstjerner som ejere. Her er Beatles’ Bentley og bilen, som var med i Titanic-filmen.

Gå en tur op til fæstningen Castillo de Gibralfaro beliggende højt over centrum. Selve borgen er fra 900-tallet, den har forsvaret Malaga gennem utallige slag. Stien derop er brostensbelagt og slynger sig en kilometer op ad bjergsiden med flere smukke udsigtspunkter undervejs. 

Du finder stien bag den mauriske fæstning Alcazaba, som ligger ved ruinerne fra det romerske amfiteater. Du kan også komme ind på stien via parkanlægget ved Malagas gule rådhus og ved Plaza del General Torrijos. Tager du turen på en varm dag, så husk endelig vand!

Bilmuseum i Malaga
Bilmuseum med biler som enten har haft royale eller pop-rockstjerner som ejer.© Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Madhallen Mercado Central de Atarazanas har 265 salgsboder fordelt på 5.800 kvadratmeter. Madhallen er delt op i tre sektioner: Frugt og grøntsager, fisk og skaldyr, ost og kød. Det er her, de lokale og restauratørerne køber ind. Du kan få vakuumpakket din ost og skinke, hvis du vil have dem med hjem. 

Bor du i hotellejlighed, kan du købe færdigretter som for eksempel paella eller grillede sardiner med hjem. Og ellers så sæt dig på en af tapasbarerne midt i det hele, og sug og slug til dig.

Antigua Casa de Guardia er Malagas ældste sherry- og vinbar fra 1840 og ligger tæt på madhallen. Picasso-museet, Museo Picasso Málaga, ligger lige bag katedralen og er selvfølgelig et besøg værd. 

Kig også ind i den betagende romerskkatolske katedral med det officielle navn Nuestra Señora de la Encarnación. I folkemunde La Manquita, på dansk den enarmede, fordi kirken kun har et tårn. I havneområdet kan du shoppe og spise.

Picasso museum i Malaga.
Gå ikke glib af et besøg på museet for bysbarnet Pablo Picasso.© Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Prøv en guidet tur på segway, det er nemt og sjovt, også selv om du aldrig har prøvet det før og måske endda tænkt: Dovne turister, om dem, du har set på en.

Cerveza Victoria brygges øl året rundt. De har rundvisninger på engelsk eller spansk hver dag, det koster syv euro, og der bydes på smagsprøver til sidst. Det er en god idé at melde sig til på forhånd.” 

Malagas gamle fæstningsværk.
Det gamle fæstningsværk Alcazaba står stadig trods masser af krige og års slid. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Transport-tip!

Planlægger du ikke at skulle uden for Malaga by, så lad være med at leje bil. Det tager kun 10-15 minutter at køre med taxa fra lufthavnen, og taxaerne er rigelige og pålidelige. En tur med hestevogn fra den gamle (bilfri) bydel ned til havnen er en oplevelse.

Restauranter i Malaga

“Min favoritrestaurant er El Mesón de Cervantes, som serverer fantastiske tapasretter. Jeg anbefaler stedet til alle, og endnu er ingen blevet skuffet. Beliggenheden i den gamle bydel, nær Plaza de la Merced, er heller ikke at kimse ad. Bestil en masse forskellige tapas og en god flaske Ribera del Duero-vin til. Vil du have den store rundtur i de lokale tapas og spanske vine, så book en guidet vin-, olivenolie-, oste- og skinke-smagning på Getyourguide.com.

La Farola de Orellana er trods sin beliggenhed på C. Moreno Monroy 5 i den gamle bydel, ikke særligt kendt af turister. Maden er typisk spansk, her er enkelte barstole ved disken, og får du ikke plads, spiser du bare stående. Prøv de stegte auberginer og dagens specialitet. Jeg garanterer, at det bliver et af de Malaga-måltider, du husker. Kom tidligt! 

AC Hotel Málaga Palacio har restaurant på øverste etage, hvorfra udsigten er fabelagtig. Maden på tallerkenerne er fremtryllet af lokale råvarer i sæson af den anerkendte kok Joaquín Muñoz, som kombinerer lokale gastronomiske traditioner med nye internationale strømninger. 

Grillede fisk på stranden i Malaga.
Spis grillede fisk på stranden. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

El Pimpi i Calle Granada er en dyb, mørk og charmerende bar med høj kendisfaktor. Den er indrettet med keramikfliser, tyrefægterplakater, vintønder og billeder af kendte gæster som for eksempel en af Malagas store sønner Antonio Banderas.

I de små gader og gyder mellem katedralen og ned mod Picasso-museet og øst for Marqués de Larios er frekvensen af populære, små serveringssteder høj. 

Restaurant Kaleja fra 2019 har allerede en Michelin-stjerne. Restauranten ligger centralt på Calle Marquesa de Moya 9 og tilbyder en Gran Menú Memoria med fire snacks, ni småretter og tre desserter til 110 euro. En lidt mindre menu fås til 90 euro. Drikkevarer er ikke inkluderet.

Er du på gourmeteventyr, bliver du ikke skuffet. Malaga-provinsen har 12 restauranter med mindst en Michelin stjerne. Og priserne er generelt lavere end i Danmark.”

I Malaga kan du få fisk til alle måltider
Malaga er for fiskeelskere! Her kan du få fisk(eretter) i alle størrelser og til alle måltider. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Udflugter i kort afstand fra Malaga

Bodega Bentomiz er en skøn vingård drevet af et hollandsk par nord for Sayalonga. Spiser du altid helst mad sammen med din vin, så reservér bord, og nyd en tre-, fem- eller 10-retters menu.

 La Urraca er en herregård drevet af et norsk par kun 30 minutter nord for Malaga. 

Caminito del Rey er Andalusiens mest spektakulære tursti, 58 km fra Malaga! Den er et mekka for adrenalin-junkies og andre, som søger spænding. 

En af Malagas mest spektakulære turisti for adrenalin-junkies
Caminito del Rey er ikke for dig med højdeskræk. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Hoteller i Malaga

Gran Hotel Miramar er et underspillet femstjerners hotel i luksusklassen. På en gang klassisk og moderne, lige ved stranden og i kort afstand til centrum. Oplagt til en kæreste- eller venindetur.

AC Hotel Málaga Palacio ligger centralt i den gamle bydel og kun en rask gåtur fra havnen. Her er pool, bar og restaurant på toppen og en enestående udsigt over Malaga. 

Molina Lario ligger også helt centralt i byen, med pool på toppen og velsmagende middelhavsmad på menuen i restauranten Matiz.

Room Mate Valeria er et boutiquehotel i Malagas smarte Soho-kvarter, som er i vild udvikling og blandt andet kendt for masser af streetart.

Iloftmálaga udlejer ferielejligheder til priser langt under Malagas hotelpriser. De har flotte lejligheder på flere adresser i byen og god service.”

Flotte hoteller i Malaga
Bo som en arabisk prinsesse på Gran Hotel Miramar. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Her skal du holde pause

“Det magiske arabiske bad Hammam Al Ándalus, Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula 5, lukker dig ind til en afslappende spaoplevelse i marokkansk ånd. Her er varme og kolde bassiner, varme sten og dampbade, altsammen badet i det smukkeste lys, som strømmer ned fra ovenlyset i kuplerne.

Du skal også tage på en af Malagas strande. Sandet er fint, havet blåt, og de små barer og spisesteder med paella er mange. Solbad, havbad, nap en lur, spis et godt spansk måltid. Og gentag!”

Flotte udsigtssteder i Malaga
Søg ned til havnen, hvis du vil have udsigt til din middag.© Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images
Shoppinggade i Malaga
I Malaga hedder byens vigtigste shoppegade Calle Larios.© Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Shopping i Malaga

“Calle Larios er Malagas shoppegade! Her ligger alle de internationale mærker side om side. Vil du danne dig et overblik over, hvad spanske designere kan, så gå i stormagasinet El Corte Inglés.

I butikkerne i Malagas Muelle Unokvarter ved havnen kan du få alt til livet på stranden og på og i havet. Lej cykler og segways hos QQ Bikes.

Parfumerikæden Primor har et solidt udvalg af makeup og parfumer til priser, som sagtens matcher dem i taxfree. 

McArthur Glen Designer Outlet Malaga er et luksus-outlet nær Plaza Mayor. Her er over 130 kendte mærker inden for mode, sport og kosmetik. 

Plaza Mayor indkøbscenteret er designet som en andalusisk landsby med åbne pladser, små gader og arkitekttegnede forretninger. Her ligger Designer Outlet med dyrere mærkevarer fra Armani, Boss, Escada, Ralph Lauren, Karl Lagerfeld Calvin Klein, Prada, Ray-Ban og Birkenstock, you name it. Indkøbscenteret ligger kun to kilometer fra lufthavnen, så måske et oplagt sted at tage hen og fylde kufferten inden hjemrejsen?”

Flotte spanske kjoler
Mangler du kjolen til alle slags sommerfester?© Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Barer i Malaga

“Søg ned i det nye hippe Soho-kvarter. Jeg kommer især på baren La Fábrica, hvor der ofte er underholdning. Tagterrassen på AC Hotel Málaga Palacio er også et stort hit med en drink i hånden. 

Los Baños del Carmen, øst for Malaga og nede ved stranden, er en lille kulturel perle, som absolut er et besøg værd på en lun sommeraften. Her er Malagas tidligere badeanstalt omdannet til bar og lounge med lækker musik, der klæder havets brusen. Fra centrum er der 10 minutter med taxa herud.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i maj, 2023.

Romersk-katolsk katedral om aften i Malaga
Den romersk-katolske katedral med kælenavnet La Mangita, skiller sig ud fra lignende bygningsværker ved kun at have et tårn. © Kari-Anne Holt, Det Spanske Turistkontor, Getty images

Du vil (garanteret) også kunne lide