Rejseguide til Gascogne
At være i Gascogne er som at slentre gennem et postkort. © Nora Farah/Larroucau

Rejseguide til storblomstrende Gascogne

Bølgende lavendel- og solsikkemarker, bløde sandstrande, rustikt smukke slotte og skaldyr og hvidvin. Gascogne ved den sydlige franske Atlanterhavskyst bugner af den mest velsignede ro og skønhed.

14. juli 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Eksperten

Nora Farah er designer og kunstner, har et galleri i Lavardens i Gascogne og bor delvist i Norge og delvist i Gascogne i Frankrig.

Nora Farah guider til oplevelser i Gascogne
Din Gascogne-guide: Nora Farah. © Nora Farah/Larroucau

Hvad er særligt ved Gascogne? 

“Gascogne er et smukt naturområde i den sydvestlige del af Frankrig, som er kendt for blandt andet solsikke­- og laven­delmarker. I 2013 købte vi vores 200 år gamle vin­gård, Domaine de Larroucau i Gers, der ligger langt fra Rivieraen, Provence og Paris, som er der, de fleste valfarter til. 

Jeg faldt især for de lokale, som er ærlige, stolte og hjælpsomme og altid har tid til en snak. Det tilfører så meget positivt i mit liv at komme her. Du bliver ikke ruineret i Gascogne, du får serveret store portioner på restau­ranterne, og leveomkostninger er gene­relt lave. Her er ingen hegn, alarmer eller vagthunde. Det frie og trygge liv er en stor kvalitet for mig,” siger Nora Farah. 

Hvad vil tage mig med storm i Gascogne? 

“Området har pragtfulde, gamle middel­alderlandsbyer, som er godt bevarede. Overalt er der en duft af alle de roser, der vokser over det hele. De lokale går meget op i deres haver og naturen, og du er omgivet af vin, palmer og vajende cy­presser. Området kaldes Frankrigs Toscana, fordi naturen har det samme bølgende landskab. Gascogne er et para­dis på jord.”

Hvad glæder du dig til hver gang i Gascogne? 

“Når vi spiser frokost på terrassen, minder både maden på tallerkenerne og udsigten om noget fra et postkort. Jeg elsker området her! Det bliver ikke mere idyllisk. Her er varmt om sommeren, op til 30 grader. Jeg holder allermest af Gascogne i september og oktober, hvor vi i mod­sætning til i Skandinavien stadig kan svømme i poolen og spise ude til sent.”

Lavendel- og solsikkemarker i Gascogne
Gascogne er kendt for bølgende lavendel- og solsikkemarker. Bare betagende. © Getty Images
Château de Lavardens i Gascogne
Château de Lavardens er central for kunstlivet i Gascogne.


© Getty Images

SEVÆRDIGHEDER

“Du skal først og fremmest rejse til Gascogne for at nyde naturen og møde de lokale. Alt efter temperament kan du være aktiv eller slappe helt af. Har du lyst til at udforske området, er der masser at se.

Gascogne er en af 83 regioner i Frankrig, regionens officielle navn er Gers, og den lig­ger i landsdelen Occitanie. Her bor ca. 200.000 mennesker.

I sommerhalvåret arrangeres markeder, festi­valer, koncerter og byfester, hvor alle er vel­komne. Det er ikke mange af de lokale i Gascogne, der taler engelsk, men forsøger du dig med lidt skole­fransk eller bare et par gloser, så får du helt sik­kert hjælp og et varmt smil retur.

Mange af de hyggelige historiske landsbyer i Gascogne er også på listen over Frankrigs smukkeste, som for eksempel Lavardens, der har både en kirke og et slot med historie og små sidestrøg og gode spisesteder.

En af pilgrimsruterne til Santiago de Compostela går igennem byen Gers i Gascogne, og dens overdådige katedraler med kunst og glas-mosa­ikker er et besøg værd.

Kirken Sainte­ Marie, i gotisk og renæssance­-arkitektur, ligger i den større og pragtfulde middelalderby Auch i Gascogne, hvor der også er flere hyggelige spisesteder, gågade og god shopping.

I nabobyen Vic-Fezensac i Gascogne står den i juli på musikfestival med internationale, talentfulde musikere fra hele verden. Og der er lidt for enhver smag, uanset om du er mest til tango, salsa eller bossanova.

Gascogne er kendt for druebrændevinen armagnac, som fremstilles på forholdsvis små gårde, hvor druerne dyrkes, høstes, destilleres og lagres. Det tager op til 25 år at producere en god armagnac. Vil du besøge en af gårdene, er Tariquet og Dartigalongue de mest imponerende.

Tønder med armagnac i Gascogne
Fulde tønder buldrer af armagnac i Gascogne!© Nora Farah/Larroucau

Er du mere til vin, så besøg den hyggelige vingård Plaimont, som gerne tager imod besøgende.

Mange af de lokale bønder i Gascogne dyrker økolo­giske afgrøder, og kvaliteten af deres grøntsager, korn, frugt og (vin)druer er høj. 

Besøg æselfarmen La ferme du Hitton, som blandt andet fremstiller allergivenlig, økolo­gisk sæbe.

Det prisvindende økologiske vinslot Le Domaine de Herrebouc drives af kvinderne Carine og Hélène og er absolut også en oplevelse.

Er du interesseret i mode gennem tiderne, så besøg det lille Musée de L’Histoire du Costume. Her må du ikke bare røre ved, men rent faktisk prøve de fantastiske kostu­mer, som parret bag museet, der er tidligere teaterfolk fra Paris, har taget med sig.

Château de Lavardens er central for kunstlivet i Gascogne. Hold dig opdateret om aktuelle udstillinger på slottes hjemmeside.

I Lavardens i Gascogne, midt på hovedgaden, driver jeg mit galleri og atelier Nora Farah, hvor jeg inviterer andre kunstnere til at udstille sammen med mig i sommermånederne.

Vil du gerne nærmere himlen, er der kun lidt over en time til bjergkæden Pyrenæerne og samme afstand til den hellige by Lourdes.

Kystbyene Cap Ferret og Arcachon er oplagte udflugtsmål, kendt for østers, fisk og skaldyr og sommerhuse i en helt særlig stil.

Herfra strækker sandstranden sig 250 kilo­meter forbi Saint­ Jean­ de ­Luz og Biarritz helt ned til San Sebastian i Spanien i Biscayabugten.

Atlanterhavskysten er et eldorado af hvide vidunderlige strande og klitter, som i Sahara. Det er en magisk oplevelse at slentre på stranden langs havet. Vil du i vandet, så tilmeld dig et af de populære surfkurser.

Kører I de to timer vestover til Bordeaux, venter opera, koncerter, storbyliv og vin­smagning på de lokale vingårde. I kan vælge at flyve til Bordeaux og kombinere Gas­cogne­-oplevelsen med byliv.

Ellers er den nærmeste lufthavn i Toulouse by blot en time væk.”

Biscayabugten i Atlanterhavet
Med kig til Biscayabugten i Atlanterhavet. © Nora Farah/Larroucau

HOTELLER

“Jeg holder selvfølgelig af vores eget sted i Gascogne, Domaine de Larroucau, der består af i alt tre huse, som vi lejer ud til selskaber på op til 18 personer. Vi har egen pool, flere terrasser og en skøn rosenhave. Vi har indrettet os med lokale loppefund og antikviteter, så hver ting her har en historie, også vores køkken, som er snedkereret af en nabo.

Der findes tilsvarende muligheder for at leje huse eller værelser af lokale i Gascogne gennem chambre d’hotes og Gîtes de France, og de private steder tilbyder ofte halv-­ eller helpension.

I Auch i Gascogne kan jeg anbefale det firestjernede Le Domaine de Baulieu. Hotellets restaurant har fået en grøn Michelinstjerne for deres brug af friske, lokale råvarer.

80 kilometer vestpå i Eugénie­-les­-Bains i Gascogne trækker det femstjernede Les Prés d’Eugénie Relais & Châteaux med god restaurant og spa.”

Domaine de Larroucou i Gascogne
Din Gascogne-guide, Nora Farahs sted i Gascogne: Domaine de Larroucou. © Nora Farah/Larroucau

SHOPPING

“Vores gæster plejer at fylde deres kufferter med lokale Gascogne-specialiteter, der kan spises eller drikkes: Den lokale foie gras (gåselever, red.), en armagnac og en lokal hvidvin. 

Foie gras sælges direkte fra producenterne, men også i supermarkederne.”

RESTAURANTER

“I Gascogne tages alle måltider alvorligt og serveres med stor ære og kærlighed. På menuen er østers og andre fisk og skaldyr fra Atlanterhavet, lokale, økologiske grøntsager, frugter og oste.

Foie gras er en specialitet, de fleste, med undtagelse af vegetarerne, prøver.

I Castéra­-Verduzan i Gascogne ligger toprestauranten Le Florida, der er med i Michelinguiden. De tilbyder overnatning, og alt, du får serveret på din tallerken, er høstet lokalt og økologisk og i sæson.

Vil du spise en lækker frokost, så tag på Le France i Auch i Gascogne.

En frokost på terrassen på Chez Christophe, der er tilknyttet slottet i Lavardens i Gascogne, er et must.”

Friske figner i Gascogne
I Gascogne spiser man friske figner. © Nora Farah/Larroucau

AFSLAPNING

“Bare at lande og være i Gascogne er en timeout i sig selv, takket være naturen og roen. 

Vil du helt ned i gear, så tjek ind på et af de mange spa-anlæg med helsebringende kilder. Castéra-Verduzan ligger lige i nærheden.

Også i byen Lectoure i Gascogne, oprindelig en bosættelse fra jernalderen, er der flere spa­steder, og ikke alle er så fornemme og dyre, som et spa-sted kan lyde, og kan fint være en udflugt for hele familien. Den største spa i byen er Val Vital, som findes i flere franske byer.”

Rejseguide til Gascogne
Lev livet på en sandbanke i Gascogne. Tiden går (skønt) i stå. © Getty Images

Rejseguiden er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 27. maj 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide