Comosøen
Få de bedste tips til hvad du skal opleve og spise, og hvor du skal bo ved Comosøen. © Getty Images

Rejseguide til romantiske Comosøen i Norditalien

Comosøen nord for Milano er sagnomspunden for sit elegante liv langs søbredderne, hvor landsbyerne er stejle, tempoet er lavt, og søbusserne hedder de hvide svaner.

7. september 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Eksperten

  • Charlotte Molstad (51) bor i Èze-sur-Mer i Sydfrankrig.
  • er guide og rejsearrangør med speciale i Frankrig og Italien.

Charlotte
Charlotte Molstad (51) er din guide til Comosøen! © Privat

Hvad er særligt ved Comosøen?

“Como er som en magisk verden. Det er lidt som at være i en drøm, når jeg er der. De mange elegante, slanke rivabåde understreger stemningen med deres træydre. De lokale går med tørklæder og charmeklude, men på en afslappet måde, som signalerer ferie.

Selv om kendisfaktoren kan være høj, så er Como mere et sted til eftertænksomhed og afslapning end til fest. Sådan har det været, siden romantikere som Goethe, Stendahl, Rousseau og Shelley søgte tilbage til naturen her i 1800-tallet for at ‘dyrke det rene og gode i menneskets hjerter’. De fandt, hvad de søgte, ved Comosøen.”

Hvad vil overraske mig ved området?

“Det er nemt at komme rundt, maden er virkeligt lækker, og servicen er i top. I tilgift er vinområderne Piemonte og St. Moritz i Schweiz kun én time væk. Naturen er vild og grøn, og mod nord har du kig til bjergene. Regionen er på alle måder rig, men det er en underspillet luksus.”

Rivabåde ved Comosøen
De elegante rivabåde understreger den elegante stemning ved Comosøen. © Charlotte og Arild Molstad

Hvornår skal jeg opleve Comosøen?

“Comosøen er skøn både i foråret og i efteråret. Sidst, jeg var der, var i november, og der oplevede jeg, hvor skøn regionen er også uden for sæsonen. Sommeren er naturligvis også populær, der er smukt som altid, men mere hektisk, så her får du ikke samme mulighed for at finde små åndehuller for dig selv.”

Hvad vil tage mig med storm?

“Como eksisterer ikke kun som turistdestination, men lever hele året, fordi italienerne selv bor her og holder ferie her. Jeg beundrer italienerne for deres mod og lyst til at flytte væk fra de store byer og ind i landet. Når du er ved Comosøen, gælder det egentlig bare om at leve det søde, lette liv. Slentre, tage sig god tid og bare sidde på en café og drikke caffe latte og spise brioche.”

Rejseguide til Comosøen
Jamen jo bjergtagende! Udsigt mod bjergene fra byen Como.© Getty Images

Hvordan kommer jeg til Como?

“Hop på et fly til Bergamo, og lej en bil. I så fald bliver byen Lecco i den østlige ende af søen den første, I møder. I kan også flyve til Milano Malpensa. Herfra går der tog til Como.

Der er noget særligt ved at nærme sig sin destination på skinner og bare kigge ud ad vinduet, hvor dit blik sikkert vil blive fanget af de mange rivabåde på søen, som understreger stemningen af ferie på første klasse.”

Landsbyen Bellagio ved Comosøen
Landsbyen Bellagio, inklusive den smukke Villa Serbelloni med det ditto smukke haveanlæg, ved aftentide.© Getty Images

Det her må du se eller prøve, når du rejser til Comosøen

Landsbyen Bellagio er skøn både i den gamle bykerne og på restauranterne på Piazza Mazzini ved havnen. Slå dig ned, hvor der er plads, alle steder er anbefalelsesværdige. 

Halvøen minder lidt om Cinque Terre-regionen længere sydpå. Her er der bare skruet ned for pastellerne og op for jordfarverne. Bellagio anses for at være Comosøens perle. Blandt andet takket være Villa Serbelloni og Villa Melzi og deres smukke havenalæg. 

Villa Melzi blev bygget i 1810 på bestilling af Francesco Melzi d’Eril, hertugen af Lodi. Den imponerende park er designet af Luigi Canonica og Luigi Villoresi. Haveanlægget har eksotiske træer, kameliablomster, rododendron og asalea. Alt efter interesse kan du som besøgende vælge mellem flere forskellige guidede ture med ud gangspunkt i historiske og kunstneriske temaer.

Besøg parkerne, nyd udsigterne over søen, og mærk aftenroen sænke sig, mens du betragter den mælkehvide aftendis, som sænker sig over søens mørkeblå overflade.

Villa Melzi ved Comosøen
Villa Melzi med sin overdådige have, som du kan få forskellige guidede ture i. © Charlotte og Arild Molstad

Villa Carlotta på den vestlige bred i Tremezzo rummer et museum med kunstværker af både Canova og vores egen Thorvaldsen. Den paladslignende bygning, som har udsigt over søen og Bellagio, er omgivet af en stor botanisk have. Området er ren idyl med rig mulighed for også at blive klogere på planter og træer.

Er du til opera, så er Villa Margherita Grande i Griante fra 1750 værd at besøge. Her skrev komponisten Giuseppe Verdi dele af klassiker-operaen La Traviata. Villaens pragtfulde have går helt ned til søen. Er I mange på ferie, eller skal I fejre noget ganske særligt, så kan Villa Margherita Grande faktisk lejes.

Villa Margherita Grande ved Comosøen
Villa med udsigt. Og faktisk kan du leje Villa Margherita Grande – men I skal nok være mange.© Charlotte og Arild Molstad

I byen Como skal I se Basilica Sant’ Abbondo. Katedralen er over 700 år gammel. Afsæt tid til en spadseretur i paladshaven, der hører til Villa Olmo, eller tag svævebanen La Funicolare fra Como til Brunate 700 meter over havet, hvorfra du har udsigt til både sø og alper.

Sacro Monte, det hellige bjerg, ligger i Ossuccio skjult mellem olivenlunde og skove på søens vestbred nær den lille ø Comacina. Bjerget har sit navn fra de 15 barok-inspirerede kapeller, der blev opført her i 1600-tallet. Bjerget og den smalle sti op til kapellerne er optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Landsbyen Menaggio er en udflugt værd i sig selv, men er du til vandring og klatring, er byen også enten først eller sidst på bjergvandringer til eller fra Breglia. Turen tager cirka en time og kræver gode sko og god kondi. Fra Rifugio Menaggio, der ligger 1.400 meter over havet, er der ruter på flere niveauer, alt efter om du er til lodrette stier, der er boltet ind i bjergsiden, eller de mere gangbare af slagsen.

Sacro Monte ved Comosøen
Det hellige bjerg, Sacro Monte, med sine hellige kapeller.© Charlotte og Arild Molstad

Matcher bjergklatring slet ikke din idé om ferie, kan du nøjes med at udfordre dine ben på de smalle, stejle trapper i den hyggelige landsby Varenna.

Byen Lecco i bunden af den østlige gren af Comosøen blev oprindeligt kendt for sin silkeproduktion. I dag er den værd at besøge for den nok smukkeste middelalderkirke i regionen.

Men den allerstørste attraktion for mig er den ro og fornemmelse af, at tiden står stille, der indfinder sig, når jeg sidder med et glas dugfrisk prosecco nær vandet. Selv om tempoet er virkeligt lavt, så er italienerne stadig så cool. Det er en fryd at opleve deres tilbagelænede, men velklædte stil.”

Varenna ved Comosøen
Stille og roligt ... Ned i tempo i Varenna.© Getty Images

Pausen, du skal unde dig selv ved Comosøen

“Man er ikke afhængig af bil i Como-regionen. Der går busser og færger. De sidste omtales meget poetisk som de hvide svaner. Uanset om du bor det samme sted under dit ophold og rejser lidt frem og tilbage over søen, eller om du vælger kombinationen af flere destinationer, som for eksempel to dage i Bellagio, en dag i Menaggio og en i Varenna, køber du bare dine billetter i automaten ved færgen.”

Her bor du godt ved Comosøen

“Comosøen har takket være sine grene en lang søbred, og så længe du er nær den, så er beliggenheden god.

Villa d’Este på vestbredden er et af de mest kendte hoteller. Det er eksklusivt, et værelse koster omkring 7.000 kroner, men en drink på terrassen eller et måltid i restauranten behøver ikke sprænge feriebudgettet.

Grand Hotel Tremezzo er i samme prisklasse. Her holdt Greta Garbo af at komme. Måske var det poolen tættest på søen eller beach clubben, der trak?

Villa Vittoria i Laglio har blot 12 værelser og er et af Comosøens mest populære boutiquehoteller. Går du all in, så bed om et lakeview room, et værelse med søudsigt.

På Grand Hotel Villa Serbeloni i Bellagio vågner du op til vægmalerier, ægte tæpper og palmer ved poolen. Bygningen kan dateres tilbage til det 15. århundrede og ejes i dag af Rockefeller Foundation. Selv om du ikke er gæst, kan du stadig gå en tur i hotellets park.

På Hotel Olivedo i Varenna kan du bo for omkring 1.000 kroner pr. nat. Beliggenheden og udsigten kan der ikke sættes en finger på. Det her er autentisk italiensk stil.

Og er du til spaferie, så har San Pellegrino en hel kæde af luksushoteller. Et af dem ligger cirka en time fra Lecco i bjergkæden Appenninerne, hvor kildevandet også tappes.”

Rejseguide til Comosøen
Det er nemt at komme omkring på Comosøen – også med offentlig transport. Her en af de hvide svaner.© Getty Images

Lækre souvenirs du kan tage med hjem fra Comosøen

“Vil du forlænge smagen af Italien, så køb masser af parmesanost, kapers, olivenolie og skinke med hjem.

Er du mere til souvenirs, du kan tage på, så kombinér din ferie ved Comosøen med en tur i Milanos designerbutikker. 

Eller tag til den lille eksklusive alpeby St. Moritz i Schweiz. Det tager en time i bil via Brennerpasset.

Er I på bilferie, kan det også anbefales at planlægge en sviptur til Venedig. Det tager tre timer i bil, og I passerer Gardasøen og Verona undervejs.”

Her spiser du godt, når du er ved Comosøen

Enoteca Cava Turacciolo er fabuloso for at sige det på italiensk. Restauranten ligger ved den smalle trappe i havnen i Bellagio. Her spiser du blandt andet vellagrede parmesanoste og parmaskinker serveret med et stort udvalg af vin på glas.

Ristorante La Punta er en oase i en park helt ude på spidsen af halvøen Bellagio. Meget romantisk!

Er du på jagt efter måltidet, du husker ferien for, så er Trattoria Baita Belvedere med udsigt over søen og Bellagio stedet.

Men allerbedst er Salice Blu også i Bellagio. Køkkenchefen hedder Luigi Gandola, og han sætter en ære i at servere delikate fortolkninger af lokale specialiteter med råvarer fra regionen.”

Fakta om Comosøen

  • Har et areal på 146 kvadratkilometer og er Italiens tredjestørste sø.
  • Er med en dybde på over 400 meter blandt de dybeste søer i Europa.
  • Er formet som et omvendt Y. Den nordlige gren starter ved byen Colico, mens byerne Como og Lecco ligger i hver sin sydlige forgrening. Bellagio og Menaggio ligger der, hvor søens tre arme mødes.

Rejseguiden er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. juli 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide