Guggenheim-billede til rejseguide til Bilbao.
Porten til Bilbao er rød, og de glitrende bygninger i baggrunden er Guggenheim-museet.© Getty Images

Rejseguide til kunstfærdige Bilbao

Bilbao er hovedbyen i Spaniens Baskerlandet mod nord og på samme tid super lokal og super international. Og spækket med kunst, kultur og den lækreste mad!

12. juli 2021 af Gunnhild Bjørnsti

Bilbao hedder Bilbo på baskisk og er hovedstad i provinsen Bizkaia og centrum i Baskerlandet. Bilbao er en vigtig havneby med skibsværft, handel og jernindustri.

Bilbao kom for alvor på det kulturelle verdenskort, da Guggenheim-museet åbnede i 1997. Arkitekt Frank Gehrys innovative, asymmetriske design på 24.000 kvadratmeter placeret ved floden blev hurtigt et landemærke, som tiltrak en masse turister. Paseo de Abandoibarra-området nær museet er stedet, hvor de lokale mødes for at gå, løbe, drikke kaffe og bare ses.

Santiago-katedralen er et landemærke fra 1300-tallet med et dramatisk gotisk tårn, og Teatro Arriaga tiltrækker velklædte publikummer til opera- og danseforestillinger.

Fra kvarteret Casco Viejo kan man gå på den berømte hængebro Bizkaia fra 1893, som er på Unescos Verdensarvsliste.

La Ribera-billede til rejseguide til Bilbao.
Broen til og fra madmarkedet La Ribera i Bilbao. © Getty Images

SEVÆRDIGHEDER

Guggenheim-museet er et af de største og vigtigste museer i Spanien med udstillinger af både spansk og international kunst. Her afholdes koncerter og foredrag, og du kan spise på Michelin-restauranten Nerua.

Bilbaos shoppinggade hedder Gran Via. Den krydser hele byen. Hold øje med spanske designere som Purificación García, Roberto Verino og Aldofo Dominguez, som alle er kendt for godt design og høj kvalitet.

Chokoladesommelier og barrista Raquel González Setién bor både i Bilbao og i Bergen i Norge. Hun brænder sin egen kaffe og står bag chokoladebarerne Kaitxo. Og det er gode sager.

Bilbaos Casco Viejo er et livligt kvarter ved floden med snævre stræder, moderne butikker og originale værtshuse. Ved frokosttid er det store indendørs madmarked La Ribera stedet at være. Det flotte bådlignende byggeri ligger i vandkanten og lokker med pintxos-barer, som serverer baskiske tapas på små træspyd.

Guggenheim-billede til rejseguide til Bilbao.
Guggenheim-museet by næsten night. © Getty Images

RESTAURANTER

Gør som de lokale i Bilbao, og småspis, drik og livsnyd aftenen væk ved at gå fra bar til bar i gaderne Ledesma og Calle Pozas.

Torsk eller ‘bacalao’ er en lokal favorit og serveres på mange måder. I Bizkaia-provinsen tilberedes torsk typisk i en cremet variant med olivenolie, hvidløg og tørret paprika.

Restaurant Victor Montes er det store trækplaster på La Plaza Nueva. Kendt for sin store vinkælder og Bilbaos største whiskysamling. Begge dele kan ifølge de lokale sagtens gå til pinxtos, såvel som til bacalao.

Charamel i Las Siete Calles i Bilbao er en flot café, som serverer specialkaffe og søde sager og kager, du sent vil glemme.

Skal du have spiselige delikatesser, som for eksempel sortfodsskinke eller olivenolie med hjem, skal du besøge La Viña del Ensanche i Bilbao, som ikke kun er en butik, men også en restaurant.

Restaurantbillede til rejseguide til Bilbao.
Aaah ja .... Pinxtos og cava i skyggen på Plaza Nueva i Bilbao. © Getty Images

HOTELLER

Bo helt klassisk i Bilbao på et af Hotel Carltons hoteller, Plaza Mouya eller Ercilla López de Haro.

Skal det være moderne, så tjek ind på Bilbaos Tayko Hotel i Las Siete Calles, og spis gourmetmad på hotellets restaurant Ola.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 27. maj 2021.

Hotelbillede til rejseguide til Bilbao.
Tayko Hotel matcher Guggenheim-museets rå stil. © Bilbao Turismo

Du vil (garanteret) også kunne lide