Sardinien i Italien - kvinde, der bader
We kid you not, sådan ser sand og vand ud på Sardinien. © Getty Images

Rejseguide: Nyd de vidunderlige strande på Sardinien!

Sardinien er en overraskende stor og vidunderligt varieret ø. Kontrasterne er tydelige med hvide, caribiske strande og rustikke bjerge, der minder om Dolomitterne. Du skal tage dig god tid, når du besøger Sardinien.

8. juni 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Portræt af Erinn Skrede
Erinn Skrede er din Sardinien-guide. © Privat

Eirinn Skrede (44)

  • Bor i Porto Istana syd for Olbia på Sardinien og er gift med en ita­liensk mand, som hun har to børn med.
  • Er yogalæerer, stylist, model og rejse­arrangør på Sardinien.

Hvad er dit forhold til Sardinien?

“I 2005 var jeg på en fotoopgave på Sardinien som model. Det hele skulle bare vare i to­-tre uger, men i løbet af dem mødte jeg min elskede, og livet tog en uventet drejning.”

Hvad er det bedste ved Sardinien?

“Den varierede natur, det turkise, krystalklare hav, de mange hvide strande og de flotte bjerge. Plus ren luft og et utroligt rart klima. Fra maj til oktober er der så at sige ikke nedbør, og vinteren er mild. Det er ikke usædvanligt at nyde en dag på stranden i januar. Det er også værd at nævne de lokale råvarer, sea­ fooden og de gode vine. Man kommer heller ikke uden om menneskene. Jeg føler, at folk tager sig tid til at være sammen her. Dagene er måske lige så hektiske som i Norden, men man er bedre til at have fokus på det sociale.”

Hvad er typisk for Sardinien?

“Stoltheden er nok det første, som slår mig. De lokale er utroligt stolte af deres ø. Traditionerne er stærkere, jo længere du kommer ind på øen, og mange af øens bedste håndværkere finder du netop i de små bjerglandsbyer. Kysten er mere varieret med områder, som tiltrækker turister.”

Hvad vil overraske mig mest ved Sardinien?

“Størrelsen! Mange bliver overrasket over, hvor stor Sardinien er, og nogle tror, de skal rejse rundt og se alt i løbet af en uge. Her bor lidt over 1,6 millioner menne­sker fordelt over et stort areal. Havet og strandene overrasker også mange. Man kan næsten ikke tro, at disse caribiske farver er at finde kun tre timer med fly fra Norden. Men Sardinien er også moderne. De større byer langs kysten holder et højt niveau, hvor du kan få flotte oplevelser i butikker og på hoteller.”

Hvad er dine favoritsteder på Sardinien?

“Det er helt klart Nordøstsardinien. Olbia er en stor nok by til at forkæle mig med gode restauranter, butikker og barer samt alt det andet, man har behov for. Samtidig er det et af stederne på Sardinien med flest smukke strande, og der er flere skønne småøer, vi kan sejle ud til. Fra maj til oktober er det virkeligt internationalt her på nordøstsiden med fantastiske markeder som tors­dagsmarkedet i San Pantaleo og et større udvalg af spændende butikker i Porto Cervo, Porto Rotondo og andre småbyer. Alle de internationale modehuse som Gucci, Prada, Armani og Versace har butikker i Porto Cervo.”

Sardinien i Italien
Et stykke Sardinien set fra oven. © Getty Images

Fakta om Sardinien

  • Sardinien er blandt de regioner i Italien, der står stærkest økonomisk.
  • 25 % af Sardiniens øer er udlagt som nationalpark.
  • Sardinien er en ud af blot fem “blue zones” – områder, hvor befolkningen lever betydelig længere end gennem­ snittet. De fire andre blue zones er: Okinawa i Japan, Nicoya i Costa Rica, Icaria i Grækenland og Loma Linda i Californien.
Sardinien i Italien - Cagliari
Sardinens hovedstad, Cagliari, på sydsiden af øen. © Getty Images

Seværdigheder på Sardinien

“Markedet i San Pantaleo, som ligger 20 kilometer nord for Olbia, finder sted på det store torv hver torsdag morgen frem til klok­ken 14. Fra maj til oktober. Her finder du det bedste udvalg af farverige kjoler og tøj, blonder, gamle tekstiler og smukt kunst­håndværk. Markedet er godt besøgt, og her er altid masser af liv.

Porto Rotondo, som ligger 17 kilometer nord for Olbia på østkysten, er et hyggeligt sted at slentre rundt, både dag og aften, med en charmerende havn og mange små butikker, spisesteder og vinbarer. Enoteca da Giovannino er kendt for god, lokal mad og vin. Prøv fiskesuppen eller friske skaldyr.

Selv hvis du ikke er ude for at shoppe, så tag alligevel til kystbyen Porto Cervo, 30 kilometer nord for Olbia, og nyd de flotte butikker, gallerier, yachter og ikke mindst den afslappede stemning i denne lille luksuriøse havneby, som arkitekturmæssigt minder om en scenografi til Folk og røvere i Kardemommeby.

Gucci, Prada, Roberto Cavalli, Armani lig­ ger side om side på hovedstrøget, men jeg anbefaler også et kig ind hos Louise Alexander Gallery, som i højsæsonen får seskab af flere små pop up-gallerier i Promenade du Port.

MAN_Museo d’Arte Provincia di Nuoro i Nuoro inde i landet er absolut også et besøg værd.

Når du er i Nuoro, så gå forbi forfatteren Grazia Deleddas hus, Museo Deleddiano, i nummer 42 på via Grazia Deledda. Grazia fik Nobelprisen i litteratur i 1926.

Optaget af arkæologi og historie? Så er Sardinien det perfekte sted at dyrke det. Øen er fuld af arkæologiske skatte, heri­blandt de omtrent 8.000 stentårne, som findes spredt over hele øen. Nurage, som de hedder, er en type kegleformet tårn­ struktur bygget af store sten, som danner et kuppelformet rum. De er fra oldtiden og er helt unikke for Sardinien.

Landsbyen Su Nuraxi di Barumini er på Unescos Verdensarvsliste, og besøg også Nora, en gammel førromersk by på en halvø nær Pula.

De imponerende Tombe dei Giganti, Kæmpernes grave, er fællesgrave fra bronzealderen, som kendes på de store sten ovenpå. Totalt er der 321 af slagsen på Sardinien. Er du i syd, er Sa Domu’e S’Orcu oplagt at besøge. Er du i Olbia, så kør til Su Mont’e s’Abe. Hør gerne det lokale turistkontor eller dit hotel, om de kan skaffe en guide, så bliver oplevelsen mere lærerig.

Sardinien i Italien
En typisk sardisk bugt. Og der er lunt året rundt!© Getty Images

Tag passagerbåden fra fiskerlandsbyen Porto San Paolo ud til den magiske ø Tavolara. Det er en af de smukkeste øer ud for Sadiniens kyst. Tavolara og havet omkring er naturreservat og ideelt for alle, der holder af at svømme, snorkle, dykke og sole sig i naturskønne omgivelser. 

Tavolara var tidligere et selvstændigt kongerige, et af verdens mindste, styret af Bertoleoni­-familien indtil 1934, hvor øen blev indlem­met i Italien. Bertoleoni­-familien driver i dag Da Tonino, en af øens to restauranter. Den anden hedder La Corona, og helt oplagt har de begge fortrinsvis fisk på menuen. Båden afgår hver halve time i dag­timerne fra Porto San Paolo.

Er du i Palou, så tag færgen til øen La Maddalena, lej cykler, og cykl rundt.

Sæt også tid af til bare at dase og hænge ud. Leg opdagelsesrejsende, for eksempel i hovedstaden Cagliari på sydkysten. Gå en tur ved fæstnings­området. Hele fæstningsområdet er charmerende med sine snirklede og stejle gader.

Alghero, Bosa og Castelsardo på nordvestkysten er alle fine, gamle byer med en dejlig feriestemning. Absolut værd at gå på opdagelse i. 

Er du på udkig efter lækre souvenirs, så gå efter keramik, olivenolie, myntelikør og pecorino­ost.”

Sardinien i Italien - restauranten la tavernetta beach bar i porto taverna
Med den smukkeste solnedgang på menuen. La Tavernetta Beach Bar på stranden Porto Taverna. © PR

Restauranter på Sardinien 

“I den sydlige ende af stranden Porto Taverna finder du fiskerestauranten La Tavernetta med alt godt fra havet og gode vine til. 

La Tavernetta Beach Bar er et perfekt hangout fra frokost til den smukkeste sol­nedgang. Kør dagen ind med sunde små­ retter som poke bowls, quinoasalater, tapas og rigtigt gode drinks.

I den pittoreske landsby San Panatalo kan jeg anbefale den eksklusive Ristorante Giagoni. Café Nina, når I skal have en aperitif, og Spun, når du er is­sulten.

Man må ikke forlade Sardinien uden at have smagt på øernes traditionelle retter, som de laver dem på en agriturismo, altså en slags bondegårds-­b&b. Der er mange at vælge imellem. Prøv Hotel Su Gologone i øst, Sa Crescia Ezza nær Olbia, Agriturismo Il Muto di Gallura i nord eller Sasima Sardegna i nordøst.

På vej til Porto Cervo fra Olbia kan du spise på Frades, som har en terrasse med den bedste udsigt over bugten Cala di Volpe. Her serveres traditionelle retter med et moderne twist, og deres udvalg af lokale råvarer og vine er imponerende.

I Porto Cervo elsker jeg også at komme på den lille bar Zamira Lounge, hvor stemningen, pastaretterne og de lokale vine får det hele til at svinge.

På Olbias gågade og i de mindre side­ gader er der flere hyggelige spisesteder med egnsretter på menuen. Er dit italien­ske lidt støvet eller ikke­eksisterende, får du lige en guide til menuen:

Typisk sardisk mad:

Carasau – minder om fladbrød.
Zuppa Gallurese – minder om lasagne.

Culurgiones – pasta fyldt med kartoffel og mynte, som ofte serveres med smør og salvie.
Porcheddu – pattegris, som den ofte serve­ res til jul og andre højtider.

Seadas – dessert af friturestegt semuljegrød med fyld af syrnet pecorino­ost og citron­ skal, som serveres med honning og sukker.

Typisk sardisk vin:

Hvidvine fra Sardinien er lavet af den lokale drue Vermentino, mens rødvine ofte er på druen Cannonau.”

Sardinien i Italien - hotellet su gologone experience hotel ved nuoro
Som fra en anden tid. På bjerghotellet Su Gologone Experience Hotel. © PR

Hoteller på Sardinien

“Su Gologone Experience Hotel er et sardisk skatkammer fyldt med lokal kunst, midt mellem bjergene. På restauranten serveres grøntsager høstet i egen have og oste fra egen gård. Flot barområde, lækker pool og mulighed for at deltage i yoga­klasser. Ligger på østsiden, cirka 18 kilometer fra Nuoro.

Borgo di Campagna er et lille hotel på en stor ejendom, hvor der produ­ceres olivenolie. Du er på landet og kun et par kilomter fra havet og strandene Porto San Paolo og San Teodoro. Dejlige værel­ser, stemningsfyldt restaurant med lokal mad og lækkert poolområde.

Hotel Faro Capo-Spartivento er et tid­ligere fyrtårn, eksklusivt indrettet, meget nær havet og bare værd at opleve. Mål­tiderne tilberedes, når det passer dig. Nyd solen, svøm, sejl en tur eller betragt stjer­nerne i måneskinnet. Udover himlen er også poolen – kunstigt – oplyst efter solnedgang.”

Sardinien i Italien - kirken stella maris i porto cervo
Den betagende kirke Stella Maris i Porto Cervo på nordøstsiden af Sardinien. © Getty Images

Her tager du en timeout på Sardinien

“Stranden Cala Luna på østkysten er udråbt til at være en af verdens 10 bedste.

Eller tag til øens nordligste punkt, Capo Testa. En slags naturens skulptur­ park og et fabelagtigt landskab med store granitformationer formet af vind og vejr igennem flere tusind år. Herfra kan du se over til den franske ø Korsika.

Kirken Stella Maris i Porto Cervo er bare betagende og ligger med udsigt til yachtklubben.

Hold øje med vingårde, der tilbyder vinsmagning, særligt på øerne Cantine Surrau og Sella E Mosca.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 2. juni 2022. 

Du vil (garanteret) også kunne lide