Mallorca-guide
Mallorca har de mest vidunderlige udsigter - højt oppe og dybt nede.© Getty Images

Rejseguide: Mallorca er lokal charme og international klasse

Hvide og turkise strande, charmerende byer, stejle bjerge og sol året rundt – og i hovedbyen Palma lokker designbutikker og gourmetrestauranter. På Mallorca kan du forvente både international klasse og lokal charme!

12. august 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Din Mallorca-guide, Anne Reese.
Din Mallorca-guide, Anne Reese. © Privatfoto

Anne Reese (47)

  • Bor på Mallorca i Bunyola ikke langt fra Palma. 
  • Driver eget rådgivningsfirma. Er jurist og revisor med speciale i køb og salg af fast ejendom i Spanien. 

Hvad vil overraske mig mest ved Mallorca? 

“Mangfoldigheden. Mange tror, Mallorca er en lang sandstrand med hoteller og strandbarer, men det ægte Mallorca finder du væk fra turist­fælderne. 

Begynd dagen med at hoppe i havet fra en klippe, dyrk yoga på stranden, og fortsæt med en cykeltur eller vandring i bjergene. Tag til Palma og shop, før du sætter dig til bords på en Michelin­restaurant,” siger Anne Reese. 

Hvad er det bedste ved Mallorca? 

“Kombinationen af storslået natur med solrige dage (2.800 årlige soltimer, red.) og storbylivet i lille, men mangfoldige Palma, som er fuld af gode restauranter og spændende butikker. Vi har korte afstande til bjerge, strande og byliv, og der er flere daglige flyforbindelser til de fleste hovedstæder i Europa. 

Det betyder også, at vi har et meget internationalt miljø. Heldigvis uden at det er gået ud over den særlige mallorcanske kultur. Mallorca er flere gange blevet kåret som det bedste sted at bo i Europa. Her er mange gode internationale skoler, vejret er stabilt og solrigt, og du kan færdes trygt på gader og stræder, også om nat­ten. Livsstilen er enkel. Takket være vejr og natur kan du lave stort set alt uden­dørs, men har samtidig adgang til urbane goder som restauranter og shopping.”

Hvad er dit forhold til Mallorca? 

“Det var en mallorcaner, som tog mig med til Mallorca første gang, og jeg tænkte med det samme, at her kunne jeg godt bo. Nogle år senere flyttede vi hertil fra London med en tre uger gammel baby på armen. 

Jeg har ikke haft lyst til at flytte herfra, men er fortsat lige så be­taget af øen som første gang.” 

Hvad er bare så typisk Mallorca? 

“Mallorca og Balearerne er nok mest kendt for det turkise hav og de fantas­tiske strande og bjerge. Selv efter mange år på øen kan jeg stadig finde en bugt eller lagune, jeg ikke kendte til.

Til trods for Mallorcas størrelse er her også en bjergkæde med bjerge på op til 1.400 meters højde. Og bjerglandsbyer med gyldne sandstenshuse, snævre gader og torvepladser, hvor hele byen mødes og udveklser stort og småt. 

Imens spiser de Pa amb oli, en slags tomatbrød, serveret med olivenolie, mallorcansk, som er hjemmebagt brød serveret med lokal olivenolie og mallor­cansk pølse og ost i tykke skiver. Til dessert skal du prøve mandelkage, med mandler fra Mallorca, naturligvis. Og vin til det hele. Mallorca har en del vingårde, og flere af dem har opnået anerkendelse de seneste år. 

Og så skal hovedbyen Palma selvfølgelig også nævnes. Ikke mindst for de mange hi­storiske og arkitektoniske detaljer, der er en skøn blanding af romersk, arabisk og spansk kultur,” siger Anne Reese. 

Mallorca-guide
Mallorca er så rå og blå og grøn og frodig. © Getty Images

Seværdigheder på Mallorca

“Palma by er et must! Bare turen ind til byen langs det turkise hav og strandens palmer, og udsigten til den storslåede domkirke La Seu, som ligger hævet over omgivelserne, men trygt bag den gamle bymur. Domkirken er fra 1400­-tallet og bygget i gotisk stil med så mange og smukke mosaikvinduer, at kirken har fået tilnavnet Lysets Katedral.

Kirken blev oprindeligt bygget midt i det gamle arabiske kvarter, og begynder du din udforskning af Palma her, fornemmer du med det samme, hvordan byen i mange århundre­der har været under både romersk og arabisk indflydelse. Kontrasterne bliver ved at leve side om side. I kvarteret er der masser af små lejligheder, hvor man lufter vasketøjet ud af vinduerne, men også chikke boutique­hoteller og restauranter og cafeer.

Mærk Palma vågne, og slentr en tur på Paseo Maritimo, der går langs havet fra domkirken og ned mod havneområdet Portixol og Molinar, hvor du skal drikke din morgenkaffe på en af kvarterets utallige små cafeer, der ligger i første række med havudsigt. Har du husket håndklæde og badetøj, så tag en dukkert, og sol dig tør på stranden.

Mallorca-guide
Man skulle jo tro, de havde malet det til ære for en, ikke? En gade i Mallorcas hovedby, Palma. © Getty Images

Vil du have afveksling, er der også Cala Mayor, stranden på den anden side af byen.

Shoppinggaderne Jaime III og Paseo de Borne midt i centrum af Palma lokker med både design­ og highstreetbutikker. Udforsk en upmarket­version af Zara i butikken Uterqüe. Køb klassisk afslappet fransk/spansk stil hos Ese o Ese. Shop sjovt og kulørt moderne spansk tøj og tasker i Bimba y Lola. Hos Adolfo Dominguez finder du klas­sisk kvalitetsdesign. Vil du have det hele i en butik og gerne til den lidt luksusafslappede side, så gå i So Kool.

I Rialto Living, der ligger i et gammelt palads midt i Palma, får du et himmelsk miks af både interiør, møbler og mode. Her kan du sagtens tilbringe et par timer. 

En ferie på Mallorca skal selvfølgelig også indeholde hele dage med sol­ og strandliv. På stranden Muro i nord er san­det hvidt, og havet en vild turkis, så langt øjet rækker. 

Mallorca-guide
Ingen ferie på Mallorca uden dage på stranden og i sandet. Her Cala Portals Vells.© Getty Images

En anden skøn dagstur er køre­- eller togturen til Soller og Fornalutx. Fornalutx er en lille, charmerende bjerg­landsby, som ligger over den større by Soller. I Fornalutx shopper du lokale pro­dukter og nyder din Pa amb oli på torvet sammen med de lokale, mens du tjekker ruten videre til Puerto Soller, hvor dagen afsluttes med et havbad.

Er du til vin, står der sikkert også vin­smagning på ønskesedlen. Vi besøger gerne vingårdene Macià Batle og Bodega Ribas, hvor vi spiser lokale delikatesser til vinene.

En sjov souvenir, du bliver glad for hjemme også, er de mallorcanske kultsko Yuccs. En slags sneakers fremstillet af økologisk uld og bambus. Virkeligt behagelige at have på.

Mallorcansk vin er også et must. Den køber du bedst direkte fra vingården og ellers i en af de mange specialbutikker med oste, pølser, olier og vin. Sammen med kryddersalte fra Es Trenc.”

Mallorca-guide
En del af alt det grønne bliver til vin. © Getty Images
Mallorca-guide
Klassisk spansk mad med et tvist. Sådan lyder menuen på Forn de Sant Joan i Palma på Mallorca.© PR-foto

Restauranter på Mallorca

“De seneste 1.0­20 år har Palma udviklet sig stærkt på restaurantscenen. I kvarteret La Lonja i den gamle bydel er hver en gyde fuld af restauranter og barer. Når vi har lyst til klassisk spansk mad med et tvist, går vi på Forn de Joan.

Bydelen Santa Catalina er præget af små byhuse, hvor fiskerne oprindeligt boede. I dag er husene restaureret med respekt for deres charme, og bydelen tiltrækker især europæere, hvilket også kan ses på varia­tionen af restauranterne og barerne. Jeg er særligt vild med Stagier Gastro Bar, som for mig er en gastronomisk genistreg ud­ foldet på kun få kvadratmeter.

Toque de Queda er en lille, fantastisk tapasrestaurant i centrum. De serverer alle snackfavoritterne.

I havnen omringet af imponerende sejlbåde finder du den nye og moderne Mar de Nudos, som er restaurant i underetagen og bar på tagterrassen. Udsigten fås ikke bedre, og menuen står naturligvis på fisk og skaldyr.

Mallorca-guide
Spis japansk i stueetagen, og fortsæt med drinks på taget på Mar de Nudos i havnen i Palma på Mallorca.© PR-foto

Uden for Palma ligger der også mange perler. Jeg vender altid tilbage til Lila Portals i Portals Nous, en lille havneby fyldt med luksusyachter og kun et kvarters tid fra Palma. Her spiser vi middelhavs­inspireret mad, mens vi spejder ud over havet og drømmer om siesta på stranden.

Skal det være en eftermiddag i ren luk­sus, så booker vi bord på det populære hotel Jumeirah Port Soller i Port Soller og forkæler alle sanser med spændende asiatisk fusion food i deres Sunset Lounge. Her er der naturligvis også førsteklasses udsigt til solnedgangen.”

En sjov aften på Mallorca!

“Vi tilbringer ofte frokostpausen eller lange eftermiddage på terrassen ved kunstmuseet Es Baluard i Palma. Fra den høje bymur er der god udsigt over havnen og de ekstravagante både, der ligger der.

Senere går turen videre til gaden San Magin i bydelen Santa Catalina, hvor der er masser af liv på restauranter og barer.

Er jeg ude med veninderne, og skal der være ro til også at snakke, så foretrækker vi at drikke cocktails på et af de finere hotel­ ler i den gamle bydel. Flere af dem har tag­terrasse, men min favorit er den på Hotel San Francesc Singular.

Vil du lidt ud af byen, så lyder min anbe­faling: Drinks i solnedgangen på strandrestauranten 5 Illes i Colonia Sant Jordi.”

Pausen på Mallorca

“Jeg anbefaler en køretur til sydspidsen af øen. Her skal du bare sætte dig på en klippe og skue ud over det bølgende turkise hav.

Trænger du til endnu mere af den der indre ro, så besøg klosteret Santuari de Cura på bjerget Randa midt inde på øen. Nyd køligheden og roen i kapellet, og spis deres enkle mad med storslået udsigt til.

Trænger du til wellness af slagsen, som ikke lige kan klares med en ansigtsmaske derhjemme, så book behandlinger på Hotel Hostel Maricel & Spa.”

Mallorca-guide
Arhhh, sol og vand midt i byen, hvad mere kan du ønske dig? Luksus på Can Bordoy Grand House & Garden på Mallorca.© PR-foto

Hoteller på Mallorca

“I Palma vrimler det med små, spændende boutique­hoteller. Blandt mine favoritter er Petit Palace Hotel Tres og Can Bordoy Grand House & Garden.

Langs havnen, i gåafstand fra centrum, ligger endnu en favorit, nemlig Hotel Portixol og deres søsterhotel Hotel Esplendido i Puerto Soller. Indretningen er afslappet luksusboheme, og morgen­ maden er værd at stå op for.

Trænger du til at trække stikket helt og til at ligge i himmelseng ved poolen, så tjek ind på Es Turó på øens sydside.”

Mallorca-guide
Ferie, du ikke vil hjem fra. Her på Petit Palace Hotel Tres på Mallorca.© PR-foto

Du vil (garanteret) også kunne lide