Ibiza-guide
Ibiza bys gamle bydel er heldigvis uberørt af tid og ælde. Og fester. © Getty Images

Rejseguide: Ibiza er så hypercharmerende!

Kunstnersjæle, partytyper og folk med hang til luksus har forlængst forelsket sig i Ibiza, der i den grad forkæler alle sine gæster. Også hvis du mest er til sol, strand og økologisk mad.

12. august 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Ibiza-guide
Din Ibiza-guide, Elisabeth Holdahl. © Privatfoto

Elisabeth Holdahl (46)

  • Bor på Ibiza. 
  • Er sproglærer, yogainstruktør og skiinstruktør. 

Hvad vil overraske mig mest ved Ibiza? 

“Hvis du ikke har været her før, vil du måske blive overrasket over at opdage, at Ibiza er så meget andet end festerne på eksklusive beach clubs og klubber med verdensberømte dj’s. Lad dig ikke skræmme væk af det. Meget af musikken, som spilles på Ibiza, er chill­ out og meget afslappende. 

Er du mere til ægte afslapning, så tjek ind på en af de mange spaer, eller book et retreat. Der er nok at vælge imellem, uanset om du er til detox, økologisk og planteba­seret mad eller alskens behandlinger,” siger Elisabeth Holdahl. 

Hvad er det bedste ved Ibiza? 

“Klimaet, naturen, strandene, og at her altid sker noget, også om vinteren. Jeg opdager hele tiden en ny vej, aktivitet, bar, restaurant eller et retreat, jeg ikke kendte til. 

Menneskene, som bor her på Ibiza, er en skøn blanding af spirituelle sjæle, materielt rige og kendisser. Mange af dem har det tilfælles, at de gør noget ud af sig selv, så det er en oplevelse bare at kigge på mennesker her.”

Hvad er dit forhold til Ibiza? 

“Jeg kom til Ibiza første gang i 2008. Jeg er flyttet frem og tilbage flere gange, men har boet her fast siden 2019, da min datter begyndte i skole,” siger Elisabeth Holdahl. 

Hvilken del af øen er din favorit? 

“Jeg holder især af den sydlige del. Sær­ligt Las Salinas’ flotte strande og stier, uanset om du er til ter­ræncykling, gåture eller hiking. 

På den nordlige del af Ibiza ånder der en helt anden fred og ro.”

Hvad er bare så typisk Ibiza? 

“Turkisblåt hav med hvide strande, mange barer og restauranter, små næsten hemmelige butikker, hvor du kan finde finurlige håndlavede ting. 

Ibiza har altid tiltrukket kreative sjæle, kunstere, healere og i det hele taget mennesker med en lidt alternativ livs­stil. Og så er der filmstjernerne, de professionelle sportsstjerner og royale, som tilbringer dagene på soldækket på deres yacht,” siger Elisabeth Holdahl. 

Ibiza-guide
Ibiza by til lands og til vands. © Getty Images

Seværdigheder på Ibiza

“Der er lang tradition for markeder på Ibiza. Det er her, livet leves, og et oplagt sted at finde en souvenir. 

Hippy Market Punta Arabí på østkysten er et af de største og æld­ste hippiemarkeder. Glem alt om kopivarer og dårlig kvalitet. Det her er vintagetøj fra Indien, tunge sølvsmykker og håndrejede krukker. Og naturkosmetik, anti­kviteter og musikinstrumenter. Det er om onsdagen, og livemusik og store pander med paella understreger den autentiske stemning. 

Det populære marked Las Dalias i Sant Carles på nordvestkysten folder sig ud i en park med over 300 boder med alt, der taler til et luksushippiehjerte. Gå all in på den afslap­pede stemning, og få en massage, eller bliv læst i hånden. I weekenden spilles der live musik, også af internationale kunstnere. Hvem kan du se på markedets hjemmeside. Det er lørdage hele året og søndag, mandag og tirs­dag om sommeren.

Den gamle bydel Elvissa i Ibiza by emmer også af historie. Plaza del Parque er et smukt torv lige ved den imponerende bymur, et oplagt sted at slå sig ned med mad eller en drink og betragte folkelivet.

Vil du shoppe, så gå mod den bilfrie Boulevard Vara de Rey og de tilstødende sidegader.

Santa Gertrudis er en charmerende landsby midt på Ibiza og et oplagt udflugtsmål. Jeg skal altid forbi Bar Costa, hvor jeg bestiller deres prisvenlige tapas. Kommer du ved frokosttid, så forvent lidt ventetid.

Ibiza-guide
Naturreservatet og strandene Las Salinas på Ibiza. © Getty Images

Bade­ og strandliv er indbegrebet af sommer på Ibiza, men hvad med at udfor­dre dig selv og prøve stand­up paddle board? Du kan leje brædt og padle på mange strande. Har du ikke prøvet det før, så tag på en guidet tour, hvor du også får set mere hemmelige strande og bugter.

De bedste strande er de ikoniske strande Las Salinas i syd. Stranden, der er et naturreservat, har sit navn efter de store saltsøer og ­flader samme sted. Bag stran­den går en bred skovsti og en masse min­dre stier, hvor sommergæsterne slentrer eller jogger. På og i vandet dyrkes en masse aktviteter. Alliér dig med Salinas Sailing Clubs erfarne instruktører, som gerne underviser dig i at sejle kajak, surfe, sejle eller subbe. Vil du bare gerne solbade, så lej en solseng.

Playa del Bossa, også i syd, lægger sand til flere berømte beach clubs.

Cala Jondal er også en lækker strand i syd, som skal opleves.

Stranden Talamanca er nær Ibiza by, mens Cala Gracioneta ligger i vest nær Sant Antonio. 

Ibiza-guide
En bugt, en nyt eventyr. Og også en af de gode strande på Ibiza: Cala Salada. © Getty Images

Sant Antonio er berømt for feststemning og solnedgange. Vil du smage på Ibiza som party­ø, så søg mod hænge­ud­stederne Café Mambo, Café del Mar, Savannah og Mint Lounge.

Vil du have vind i håret, så lej en cykel og kør rundt i Ibiza bys snævre gader. Lejer du en eldre­vet en af slagsen, kan du sagtens køre Ibiza rundt. Ibiza Bike Tours står klar med cykler og kort.

Er du til det spirituelle, hvor du bli­ver høj på andet end alkohol, så tag til et Ecstatic dance & 5 rhythms-arrangement. De finder oftest sted i pragtfulde naturomgivelser, hvor en dj spiller solen ned eller månen op, mens publikum danser i nogle timer (uden alkohol), og der afslut­tes med fælles meditation.

Eller hvad med en kakaoceremoni, hvor I drikker kakao fra Guatemala, som siges at have en positiv effekt på hjertet?

Den nye yogatrend, kap, er udviklet på Ibiza og tager udgangspunkt i kundalina­ yoga, med fokus på den energi, som udstrå­ler fra vores rygsøjle. Prøv det med yogainstruktør Erika Calo.”

Ibiza-guide
Så malerisk er der bare på Ibiza. Not kidding. © Getty Images

Restauranter på Ibiza

“Restaurant og café La Paloma, i San Lorenzo i nord, serverer virkeligt velsma­gende økologisk mad på deres udendørs terrasse. Stedet er meget populært, også blandt kendisser, så sørg for at reservere bord.

Can Berri Vell, i San Augusti nær Sant Antonio i vest, er en supergod, traditionel fiske­restaurant, indrettet i en af Ibizas originale landejendomme, en finca, fra 1700­-tallet.

El Carmen, i Cala d’hort, er stedet, hvor du skal bestille spansk paella – og alt godt fra havet. Restauranten ligger på Ibizas vest­side og har egen strand, hvorfra der er udsigt til øen Es Vedra, som er en stor og imponerende stenformation.

Ibiza-guide
Uhm, skaldyrspaella. © Getty Images

Amante, i Cala Llonga, serverer moderne Middelhavsmad i absolut pragtfulde omgi­velser på stranden. Oplagt til en dagstur, hvor I besøger den lidt større by Santa Eularia på østkysten.

Cotton Beach Club, i Cala Tarida, drives af et norsk par. Har du lyst, kan du til­bringe hele dagen her. Hæng ud på solsen­gene på stranden, kast dig over menuens fisk og skaldyr med et strejf af asia­tisk, og drik cocktails på terrassen.

Har jeg en morgenmads­- eller frokostaf­tale, lægger jeg den gerne på caféen Cappuccino i marinaen Botafoch ved Ibiza by. Herfra er der udsøgt udsigt over havet og til alle de luksuriøse yachts.”

Ibiza-guide
Cotton Beach Club på Ibiza er både strandklub, restaurant og villaer til leje. © PR-foto

En sjov aften på Ibiza!

“Når mine veninder og jeg skal ud, plejer vi at tjekke de forskellige klubbers hjem­mesider for at finde ud af, hvilken dj der spiller. Selv om du ikke genkender navnet, så kender du sikkert musikgenren, som også ofte angives. 

Cova Santa lidt op i bjergene går du sjæl­dent galt i byen. Her kan du også spise.

Hi Ibiza ved resortet Playa den Bossa lidt uden for Ibiza by har luksuriøst inte­riør og spiller elektronisk musik fra midnat til tidlig morgen. Her er altid gang i festen.

Ushuaia Hotel, også ved Playa den Bossa, danser man omkring den udendørs pool. Her starter dj-settet allerede klok­ken 17, og det slutter ved midnatstid, lige noget for os, ikke?

Hard Rock Hotel på Playa den Bossa spiller pop og rock og lukker også ved mid­natstid. Publikum er dog til den yngre side, men der spilles også musik fra 80’erne.

Vil I møde jævnaldrende, så gå efter beach clubs frem for klubberne, men tænk ellers ikke over din alder, for det gør ingen andre på Ibiza. 

Solnedgang er stort på Ibiza. 

Hostal la Torres på Experimento Beach er meget populært ved solnedgang. Vil du være sikker på at få en god plads, så spis her først. Her kører de BYO – bring your own wine. 

Sunset Ahram er bar og restaurant på stranden i Cala Conte, og her trommes solen ned. En helt unik og sanselig ople­velse. Lej eventuelt en båd, og sejl til Formentera i solnedgangen.

Er du til mere spontane fester frem for dem på klubberne, så opsøg en strandbar, hvor der ofte hersker feststemning. Tjek blandt andre Nassau i Playa den Bossa. Blue Marlin og Yamanja i Cala Jondal. Og Jockey Club og Sa Trinxa, begge i Salinas.”

Ibiza-guide
På restaurant og bar Sunset Ashram på Ibiza trommes solen ned. © PR-foto

Pausen på Ibiza

“Nordsiden har også små pueblos – lands­byer – som for eksempel San Carlo og San Miguel, hvor der hersker fred og ro, og du bare kan slentre rundt. 

Er du til den professionelle udgave af fred og ro, så tjek ind til maksimum velvære på spahotellene Atzaro og Six Senses. Mange mener, at man bliver helbredt af en ferie på Ibiza, og efter en tur på spahotel tror jeg, det kan være sandt. 

Atzaro Agroturismo Hotel er indrettet i eksklusiv asiatisk stil, og i spaen forkæler du kroppen både indefra og udenpå med pool, sauna, hammam, yoga­klasser og massage.

Six Senses er ganske nyt, men allerede anerkendt for deres dygtige instruktører og terapeuter. Stran­den er privat, maden er økologisk, og stedet er med andre ord en fristende oase bare at blive i. Selve spaan­lægget breder sig over 1.200 kvadratmeter med pools, hammam, dampbade og træningsfaciliteter.”

Ibiza-guide
Six Senses på Ibiza. © PR-foto

Hoteller på Ibiza

“Mit råd er at bestille værelser, så snart du har købt flybilletter, for mange hoteller melder udsolgt tidligt. Det er også en god idé at tjekke op på billeje, da mange hotel­ler ligger uden for byerne. Vil du bo centralt og ikke være afhængig af en bil, så bo i eller nær Los Molinos og Figuretas, hvorfra I kan gå til stranden og til den gamle by i Ibiza by.

Ibiza Gran er et femstjernet hotel i Ibiza by og dermed et fantastisk udgangs­punkt for at opleve øen Ibiza. Faktisk er hotellet i sig selv også lidt af en oplevelse. Her er indtil flere restauranter, en natklub, et stort spaanlæg og flere pools. Vi er i luksuskategorien, og et dobbeltværelse koster fra 3.600 kr.

THB Los Molinos er et firestjernet hotel i Ibiza by i et roligt kvarter med udsigt over havet og den gamle by og med strand og havn inden for gå­afstand. Her er naturligvis også pool, restaurant, bar og spa. Fra 1.200 kr.

Ryans Ibiza Apartments er et tre­stjernet lejlighedshotel med balkoner, tag­terrasse, pools og jacuzzi på stranden lidt syd for Ibiza by. Fra 950 kr.

Ibiza-guide
Bor du på Casa Munich på Ibiza, behøver du ikke forlade matriklen. Her er alt, hvad et feriehungrende menneske kan drømme om. © PR-foto

Casa Munich i hjertet af Las Salinas naturreservat emmer af afslappet hygge. Spaen, poolen, restauranten og mulighederne for at dyrke yoga og træne eller tage på cykel­tur betyder, at der ikke er meget tilbage at ønske, uanset hvordan du vil til­bringe din ferie. Fra 2.700 kroner.

Boutiquehotellet Cas Gasi tilbyder overnatning i landlige omgivelser midt på Ibiza. Stedet er en hyggelig hacienda fra 1880, men alderen til trods er oplevelsen topmoderne, og du modtages, som var du en ven. Al maden er hjemmelavet og meget af afgrøder høstet på gården. Fra 5.200 kroner.

Pikes Ibiza åbnede i 1980 og er blevet et Ibiza­-ikon. Det ligger på vest­kysten i bjergene ved San Antoni og oser af pop­- og rock­historie. Poolen er for eksem­pel den fra Whams Club Tropicana­-video. De i alt 25 værelser er indrettet vidt for­skelligt og ligger spredt rundt i den even­tyrlige have. Hvis stedet havde en gæste­bog, ville du falde over navne som Grace Jones, Spandau Ballet, George Michael og Freddie Mercury. Grundlæggeren Anthony John Pike, som døde i 2019, blev kaldt Ibizas Hugh Hefner af Boy George og havde mange kontakter i musikmiljøet. Fra 2.600 kroner.”

Ibiza-guide
Hasta la vista, Ibiza!© Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide