Azorerne, Atlanterhavet
Velkommen til vanvittigt smukke Azorerne.© Getty Images

Rejseguide: Drømmerejsen går til vulkanøerne Azorerne

Velkommen til et lille stykke Portugal i Atlanterhavet fordelt på 9 vulkanske øer 1.500 kilometer fra Lissabon. Tag med til Azorernes hovedø São Miguel med frodig natur og helårs badetemperatur!

8. juni 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Azorerne, Atlanterhavet
Emilie Simth er din Azorerne-guide. © Privat

Emilie Simth (45)

  • Bor på São Miguel i Azorerne.
  • Er mor til tre og bor sammen med Harald.
  • Er investerings­rådgiver og projektudvikler.

Hvordan opdagede du Azorerne?

“Jeg kom til Azorernes hovedø São Miguel i 1984 på ferie sammen med mine forældre. Dengang var der ikke mange turister, der fandt frem til Azorerne. Mine forældre faldt pladask for øerne og købte en landejendom efter bare 10 dage. Året efter byggede de deres eget hus, og vi tilbragte hver sommer her fra 1985. I 1996 tog mine forældre et sabbatår på São Miguel. Siden flyttede de aldrig tilbage til det kolde nord. Jeg arbejder som investeringsrådgiver og projekt­udvikler her på Azorerne, og jeg stortrives med min kærlighed, vores tre børn, mine forældre og alle mine venner,” siger Emilie Simth.

Hvad er bare så typisk Azorerne?

“Vi har et mildt klima hele året, mellem 15 og 25 grader, som bare føles helt perfekt for helbredet. Kriminalitet er næsten ikkeeksisterende, og vi lever et godt og ukompliceret liv her. Vi er ikke en destination med luksushoteller, men har masser af plads og en frihed, som jeg ikke tror mange andre turistdestina­tioner kan matche. Azorerne er som balsam for min sjæl.”

Hvad er det bedste ved Azorerne?

“At her er så frodigt, og at vi kan være ude stort set hele året. På øerne dyrkes masser af frugt og grøntsager som for eksempel ananas, appelsiner, avocado og vindruer, og på markerne græsser køer med mælk til lækre oste. Her flyder med honning, og havet er fuldt af fisk. Vi er næsten selvforsynende. I vores egen have dyrker vi omkring 30 forskellige slags frugter, blandt andre mango, cherimoia – på dansk jamaicaæble – passionsfrugter, kiwi, banan, papaya, stort set alle typer af citrus, avocado, granatæbler og tomater. Lyder det ikke fantastisk eksotisk?”

Hvad vil overraske mig mest ved Azorerne?

“Måske at vi har Europas eneste kaffe­-, te-­ og ananasplantager! Den vulkanske jord er frugtbar. Takket være Golfstrømmen er havet aldrig kol­dere end 17 grader. Du kan være heldig, at det måler 27 grader i en varm periode.”

Har du en favoritø på Azorerne?

“Alle øerne er smukke, men São Miguel er mit sted. Her er så meget at opleve, at du snildt kan tilbringe en uge eller to her, uden at kede dig. Er det din første tur til Azorerne, er det her, du skal begynde. Lej en bil, gå ture, og leg opdagelsesrejsende,” siger Emilie Simth. 

Azorerne

  • Består af 9 øer, som breder sig over 630 kilometer.
  • Øerne São Miguel og Santa Maria ligger yderst i øst, og Flores og Corvo ligger yderst i vest.
  • De 5 øer Pico, Terceira, São Jorge, Graciosa og Faial ligger i midten med fra 25 minutter til 90 minutters færge­afstand imellem sig.
  • Der bor 245.000 mennesker på Azorerne.
  • Vil du øhoppe og spare tid, supplerer du færgeturene med fly.
Azorerne, Atlanterhavet
Azorerne er også hval- og delfinsafari. © Getty Images

Seværdigheder på hovedøen São Miguel

“Du skal bade! Med helårsbadetemperaturer er det bare at hoppe i havet så meget og så ofte, du har lyst. 

Prøv Ponta da Ferraria – et område med 40 grader varmt vulkansk vand. Det er fantastisk at ligge i det varme vand og mærke kølige bølger skylle over dig. Du kommer derhen ved at køre i bil ud til Ponta da Ferraria på østsiden af São Miguel, 40 minutter fra Azorernes hovedstad, Ponta Delgada. Herfra går du over klipperne og ned til havet.

Er du til snorkling og dykning, skal du ud­forske det rige liv under vandoverfladen. Lej udstyr hos Azores Sub Dive Center. De arrangerer også dykkerkurser og dykkerture. De holder til i marinaen i Vila Franca do Campo, på sydenden af São Miguel, 25 kilometer fra Ponta Delgada. 

Her ligger også São Miguels bedste strande: Água d’Alto, Corpo Santo, Vinha da Areia og Amora.

Hval- og delfinsafari er et eventyr, og der tilbydes flere af forskellig længde. Fra maj til oktober er det muligt at svømme med delfiner. Er du mere til at fange og spise fisk end at kigge på dem, så tag med ud på en arrangeret fisketur.

Besøg ananasfarmen Augusto Arruda Pineapple Plantation på São Miguel, gå rundt på farmen, og køb souvenirs med hjem fra butikken, hvor de sælger smykker af lava og ananas­likør lavet efter en familieopskrift, der er gået i arv gennem flere generationer. Vidste du, at det nærmest er en videnskab at dyrke ananas? Det tager to år, før en ananas er moden, og der kan kun høstes en frugt per træ.

Besøg også teplantagen Gorreana, og oplev, hvordan tebladene bearbejdes efter gamle for­skrifter og med britisk udstyr. 

Jeg holder af at ride, og på São Miguel er der heldigvis masser af gode ridestier. Man kan leje heste hos João Gouveia på Sete Cidades Horse Riders og ride med på tur fra Lomba dos Mosteiros, hvor udsigten er trækplastret. Undervejs passerer I også en gammel tefabrik og lander i det utroligt smukke landskab i Sete Cidades, som er syv vulkanske kratere og indsøer, dækket af en ‘vegetation out of this world’. Er du ikke til at ride på hesteryg, så tag på midnatstur med hest og vogn. Det er et lokalt par, som tilbyder turene gen­nem hesteudlejningen, og turen går gennem det samme landskab, som lig­ger badet i måneskinnet.

Azorerne, Atlanterhavet
Indsøen Lagoa do Fogo ligger midt på øen São Miguel. © Getty Images

Lagoa do Fogo midt på São Miguel er en indsø i et krater omgivet af natur, som bedst kan beskrives som ren farveeksplosion. Om for­ året er farveskalaen rosa, takket være de mange blomstrende azaleaer. På køreturen kan du ikke undgå synet af de mange hortensiaer, der vokser i grøften.

Yoga er populært og udbydes eller tilbydes mange steder. Jeg kan varmt anbefale Holistika drevet af Jorge Hvaler. Han tager gæsterne med ud i naturen til øens varme kilder, hvor I dyrker yoga med udsigt til pragtfuld natur.

Du kan også dyrke yoga på restauranten Lapsa Garden. Hyr en æseltaxa dertil for at fuldende naturoplevelsen.

Terra Nostra Garden er en botanisk have, som ligger i den lille landsby Furnas på São Miguels østside. Furnas ligger i bunden af et krater, hvor der stadig er masser af vulkansk aktivitet og derfor også uover­truffen natur og fauna og 40 grader varme kilder. Overnatter du på hotellet på stedet, har du også adgang til kilderne om natten. En helt unik oplevelse, som I højst sandsynligt næsten får for jer selv.

São Miguel har to skønne golfbaner. Der er kun få af de lokale, der spiller golf, det gør matchen sjældent fredfyldt. Du kan ligefrem holde picnic på banen ved Verde Golf, hvis du har lyst.

Skal der ske lidt mere, så rejs til øen Pico, og opsøg vulkanen af samme navn, hvorfra du i fint vejr har udsigt til alle øerne i Azorerne. Turen tager cirka otte timer, med mulighed for overnatning i lokale huler, hvorfra du kan nyde både solnedgang og solopgang. Der er afgang fra Madalena. De første kilometer tilbagelægges i bil, og derfra begynder opstigningen til 1.000 meters højde. Husk varmt tøj. Der er køligt om natten. 

Er der grænser for din eventyrlyst, så book en guidet tur med Azores Choice, hvis guide kan fortælle en masse gode historier undervejs.”

Azorerne, Atlanterhavet
Azorernes hovedstad, Ponta Delgada, ligger på Azorernes hovedø, São Miguel. © Getty Images

Shopping på hovedøen São Miguel

“Parque Atlantico shoppingcenter i Azorernas hovedstad, Ponta Delgada på São Miguel, har mange fine forretninger. 

I centrum nær byportene og kirken ligger de to hyggelige gader Rua Marchado dos Santos og Rua Antonio Jose de Almeida. Køb te hos Fabrica Cha Correana eller Porto Formoso, lokal keramik hos Ceramica Vieira og smykker af lavasten og sølv.

Den lokale honning skal smages, gerne den fra Quinta do Alem. Den finder du i madvarebutikkerne i Ponta Delgada.

Vil du møde de lokale bønder og pro­ducenter, så tag på det lokale marked, Mercado da Graça i Rua do Mercado i Ponta Delgada.”

Azorerne, Atlanterhavet
Peter Café Sport er den fineste lille sejlercafé på den lille ø Faial. © PR

Restauranter på hovedøen São Miguel

“Restauranten Lapsa Garden på São Miguel drives af de to herlige ildsjæle Asnate og Tiago. Et besøg her er bare godt for din sjæl. Beliggenheden uden for alfarvej, den udsøgte mad frem­bragt af egne råvarer og deres personlig­heder gør stedet helt unikt. I kan nå dertil til fods fra Ponta Delgada eller ankomme med æseltaxi.

Min favoritrestaurant på São Miguel, når jeg får lyst til grillet fisk, hedder Bar Caloura. Et lille, simpelt sted, hvorfra I har udsigt over havet, og det er bare noget særligt at spise alt godt fra havet til lyden af bølger. Du skal smage cozido à portuguesa, en lokal specialitet med kød, pølser og rodfrugter. Den serveres i flere restauranter, nogle steder under navnet cozido das furnas.

I Horta på øen Faial ligger Peter Café Sport, hvor stedets stampublikum tæller mange sejlere. Kommer du forbi, så bestil en gin & tonic, og nyd et måltid mad.”

Azorerne, Atlanterhavet
Væggene med fotos fra Azorernes natur på det nuværende hotel og den tidligere ananasfarm Senhora da Rosa Tradition & Nature Hotel.© PR

Hoteller på hovedøen São Miguel

“Furnas Boutique Hotel og Terra Nostra Garden Hotel på São Miguel er moderne fortolkninger af det mere klassiske spahotel med naturlige varme kilder. Terra Nostra Garden er omgivet af masser af grønt.

Senhora da Rosa Tradition & Nature Hotel var oprindeligt en ananasfarm og er nu et hotel med 35 værelser. Væggene er tapetseret med fotos fra Azorernes natur. Her er spa, pilates studio og pool på taget. Stedets restaurant, Magma, serverer frokost og middagsmad baseret på egne råvarer. Dyk også ned i den omfattende vinliste og cock­tailmenu. Slut aftenen på stedets Mirante Rooftop Bar.

Solar Branco Eco Estate & Hotel er et øko­hotel på São Miguel med en stor have med citrustræer. Ejerne Ali og Caroline er meget gæstfrie, og så kan de bryste sig af en bar med Europas største ginsamling. De producerer også deres egen, Baleia Gin, prøv den! Caroline tager også gerne interesserede gæster med på shinrin yoko, som betyder skovbadning. Oplevelsen afsluttes med udendørs teceremoni.

Er du til privat overnatning, så er der rig­tigt mange fantastiske villaer og lejligheder på vingårde på São Miguel på Airbnb. Søg for eksempel på området Villa Franca. Er du mere til hav og strande, så søg på Villa Franca do Campo.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 10. januar 2022. 

Du vil (garanteret) også kunne lide