Paradisøen Bali
Blandt alle verdens frodige palmeøer, hvorfor skal du så lige vælge Bali? Det skal du, fordi Bali byder på så meget mere end sol og vand, forklarer Hilde Sæterøy Palladino, som for fire år siden sagde sit job op som it-ansvarlig for at bosætte sig på øen, hvor hun fotograferer, skriver og nyder havets mange muligheder.
Bali er blevet hendes nye hjem. Og det hjem vil hun gerne guide dig rundt i, så du også kan føle dig hjemme i ferieparadiset. Så her får du altså en insiders guide til paradisøen. Som er et paradis fordi:
“Bali har alt, der skal til for at gøre en ferie perfekt. Dyrt designertøj og billige bomuldssaronger. Boligstilen med bambus og fletmøbler, som vi skandinaver har taget til os, stammer oprindeligt her fra Indonesien hvor møblerne produceres og kan fås til en brøkdel af de priser, vi betaler for dem herhjemme. Og det er let at få sendt varer hjem.
Når du skal booke overnatning og ud at spise, er valgmulighederne nærmest uendelige. Du skal bare beslutte, om det skal være lokalt, autentisk eller luksus og uden sidestykke.
Byerne Kuta, Seminyak og Canggu i sydvest myldrer af liv. Selv på vestsidens store bølger myldrer det – med surfere.
Byerne Sanur, Uluwatu og Nusadua i sydøst er mere stille og noget dyrere og derfor oplagte som romantiske getaways for par. Strandene her er smukke, og havet så roligt, at det kalder på en dukkert.
Ubud midt på Bali er centrum for åndelighed, kultur og yogaretreats, som øen er så kendt for.
Hver måned har sin særlige festival, begyndende med Saraswati i januar – en hyldest til viden, kunst og litteratur, som fejres med foredrag og tempelceremonier. Året afsluttes med fejring af både jul og nytår, for selv om størstedelen af indbyggerne er hinduer, så er de meget åbne overfor andre trosretninger.
Bevæger du dig væk fra de mest populære turistdestinationer og længere mod nord, øst eller vest, havner du i en verden af templer, rismarker og traditionelle ceremonier i øens små landsbyer, hvor de gæstfrie lokale kan finde på at invitere dig hjem.
Bali er kendt for sine både sorte og hvide sandstrande. De sorte har farven fra vulkansk magma og er meget fotogene, men sandet bliver ekstremt varmt i solen. Vil du tilbringe en hel dag på stranden, så find en med hvidt sand. Foretrækker du øde strande, så undgå de mest populære stik syd, og kør i stedet til for eksempel Virgin Beach på østsiden. Her leves det stille strandliv med snorkling, simple restauranter direkte i vandkanten og, hvis du er heldig, delfiner, der svømmer ud for kysten.”

Velbekomme!
“Vegetarrestauranterne Zula Vegetarian Paradise i Sanur og Bali Buda i Seminyak kan anbefales. Retterne er baseret på nyhøstede grøntsager og frugt og friskfangede fisk og skaldyr.
Vil du spise internationalt, så sæt dig til bords på de dyrere restauranter. Vil du hellere sætte tænderne i det autentiske balinesiske køkken, så spis på en warunge, som er en lille gaderestaurant. Her får du en hovedret med ris eller grøntsager for 30 kroner.
Er du vild med fisk, så tag til Jimabaran sydpå. Her ligger restauranterne på rad og række langs stranden, hvorfra der også er solnedgangsgaranti fra første parket. Kom tidligt, hvis du vil sidde bedst.
Spis krabber, blæksprutte og grillet fisk på Dena’s King Crab, hvor du udpeger den fisk, der skal være dit måltid, og så tilbereder de den for dig efter dine ønsker.
Den ubetinget mest populære restaurant blandt kendisser og helsefantaster hedder Restaurant Mama San.
Min favorit er La Favela i Seminyak. Indretningen er virkeligt excentrisk, og risottoen fås ikke bedre.
Kombinér en dukkert med mad og drinks på Sundays Beach Club, hvor hver dag er en søndag. Entréen på 150 kroner giver dig fri adgang til stedets kajakker, snorkeludstyr og surfbrætter og udløser en voucher på 75 kroner til strandbaren."
Drinks, hvor?
“Du kan selvfølgelig få drinks med alkohol, men faktisk er Bali en feriedestination, du kan komme sundere og slankere hjem fra, for overalt serveres friskpresset juice og økologisk mad.
I Sanur ligger Genius Café, som gør det i friske juicer – prøv den af appelsin, ananas, gulerod og lime – og glutenfrie retter, mange af dem med fisk til.”
Shopping og oplevelser
“Ud over spiritualitet og åndelighed er kunst og kunsthåndværk i høj kurs på Bali.
Tag til Seminyak og Ubud, og gå på gallerier.
Byen Celuk er især kendt for de handlendes kunsthåndværk og er stedet, du skal købe sølvsmykker.
Er du særligt interesseret i ædelsten, findes der et helt marked dedikeret smykkesten i hovedstaden Denpasar.
Fra boderne på de fleste strande sælges perler høstet på øens perlefarme nordpå og fra Lombok."
Sov med udsigt
“Bo som en moderne hippie eller i vild strandluksus. Mulighederne er så mange på Bali, at du fint kan nøjes med kun at booke de første tre-fire dage hjemmefra.
Tænk i at bo mindst to forskellige steder, så du oplever, hvor forskellig kulturen, naturen og hverdagen er, alt efter om du bor ved havet, nær rismarker eller lidt oppe i højden, hvor temperaturerne er lavere end de ellers gennemsnitlige 24-29 grader.
Hotel Anulekha i udkanten af Ubud har rismarker som nærmeste nabo og er oplagt, hvis du søger stilhed.
Øens, helt fortjent, bedst kendte hotel er Ubud Hanging Gardens. Det ligger pragtfuldt midt i en dal med udsigt til et tempel. Du bor i egen villa med adgang til spa, pool og flere restauranter. Og bor du her ikke, så kig alligevel forbi til afternoon tea.
I Sanur kan Puri Mesari Hotel anbefales, hvis du gerne vil bo lidt stille, men nær den fine Sudemalastrand. Stedet drives af en familie, som alle taler engelsk, og et dobbeltværelse fås fra 250 kroner.
Vil du leje en villa, så begynd din søgen på Airbnb, som er stort på Bali. Her kan du finde private villaer med tre soveværelser og pool fra 400 kroner pr. nat.”
Gå til massage
“Massage er en del af den balinesiske kultur, som dyrkes lige passioneret af lokale som turister. Jeg foretrækker at komme samme sted som de lokale, så koster det blot 40 kroner for en time hos en god massør.
Når det gælder mine fødder og en pedicure, så vælger jeg et sted møntet på turister.
Vil du opleve en helt unik og ikke særligt turistet tradition, så find et sted, hvor du kan blive renset i helligt vand. Du kan rejse til kilden i Sebatu eller melde dig på et hold i vandterapi og yoga hos Iwakening, der drives af norske Samaya Behrens i Seminyak.”

Smugkig her
“Bali har over 6.000 templer, og balineserne elsker deres ceremonier med tempeldanserinder og rytmisk, hypnotisk xylofonmusik. De fleste lokale beder hver dag og stiller offergaver frem til guderne i form af blomster, ris og røgelse.
Skal du besøge ét tempel, så lad det være Tanah Lot Temple, der ligger helt magisk på en klippeø i havet. Allersmukkest er det, når bølgerne slår ind mod klipperne i solnedgangen. Er du til flere templer, så tag til Lake Temple, som ligger i en indsø i bjergene på øens nordkyst.
Vil du dyrke Indonesiens ceremonier og livet som hindu på Bali, så planlæg din ferie, så du lander til en af højtiderne. Kuningan er dagen, hvor forfædrenes ånder drager til himmels efter at have været hjemme i 10 dage. Ceremonierne fejres efter den balinesiske kalender, som kun har 210 dage, så dobbelttjek, inden du booker.
De grønne risterrasser Jatiluwih er ikke kun et af Balis værdsatte vartegn, men også optaget på Unescos verdensarvsliste. Du kan vandre eller cykle langs markerne og bambusskoven.
For den mest storslåede udsigt er det værd at gå de to timer op ad Mount Batur, der er en aktiv vulkan.
Du kommer nemmest omkring på Bali, hvis du hyrer en chauffør. Det koster cirka 300 kroner pr. dag.
Har du god tid, så udforsk også nogle af de andre indonesiske øer. På naboøen Lembongan er Komodo Gardens et ophold værd. Ikke mindst på grund af beliggenheden lige ved siden af Sandy Bay Beach Club, som er en virkeligt cool strandbar. Et par dage på øen Nussa Lembongan, der kan nås med båd fra Sanur på blot en halv time, kan også varmt anbefales.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 5.
