Kvinde ligger i en hængekøje på stranden
© iStock

Rejseguide: Drømmerejsen går til ø-paradiset Zanzibar

Trænger du også til at komme virkeligt langt væk? Faktisk helt derud, hvor fuglene er fløjet til. Så drøm dig med os til øgruppen Zanzibar ud for Tanzanias kyst. For her er: Kridhvide strande, hoteller med himmelsenge og oceaner af blå.

3. marts 2018 af Lene Wikander

Et sandt paradis

10 gange har jeg været på Zanzibar. Og den næste rejse til det tidligere sultanat og den nuværende tanzaniske øgruppe er allerede bestilt. 

De fleste turister besøger øerne på en kærkommen badeferie efter safari på fastlandet og tilbringer kun en dag eller to i hovedbyen Stone Town. Men Stone Town fortjener mere opmærksomhed! 

Og derfra er der kun en lille time i taxa eller en dristig tur med lokal bus, som kaldes ‘dala dala’, til mit absolutte strandparadis. 

Allerede fra morgenstunden, og før det bliver for varmt, vrimler det med liv på det lokale Darajani Market i Stone Town. Her finder du alt, dine sanser kan begære. Frugt, grøntsager, tøj, tørret blæksprutte, fersk fisk, kød, fjerkræ, parfumer, kopper og skåle, snacks og krydderier. Skal du have krydderier med hjem, så får du dem både bedre, billigere og mere friske her end på en af de mange organiserede krydderiture. 

Markedet er en eksplosion af farver, lugte, smage og mennesker. Tag dig tiden til at stoppe op og tale med de handlende, og husk at prutte venligt, men bestemt om priserne.

Der er varmt og trangt i Stone Town, og er jeg i byen længe ad gangen, så lægger jeg altid en tur på stranden ind som pusterum. Jeg dropper dog bystranden og de nærmeste travle øer til fordel for min lille perle i Jambiani kun en time fra byen. 

Vejen fra Stone Town på øens vestkyst til Jambiani på østkysten går gennem et abereservat, hvor du kan være så heldig at støde på de røde colobus-aber, som kun findes på Zanzibar, og som er nogle små nuttede, skæggede væsener. 

Du ved, du nærmer dig Jambiani, når du nærmest kan smage det salte hav i luften som en maritim vildmark. 


Mit første stop er altid på Blue Oyster, et lille strandhotel drevet af en tysk familie. Dels fordi der ikke findes så mange hoteller her, dels på grund af den lækre seafood-menu, de disker op med til frokost i strandbaren. Her sipper jeg friske cocktails og gafler hummer og krabbe i mig, mens jeg skuer ud over stranden, der aldrig ender. Hver måned ved fuldmåne dukker store, kridhvide sandbanker op ude midt i det blå. Jeg nyder at slentre ud på en af dem og lade, som om jeg har min helt egen ø.

Under lavvande høster og planter kvinder i farverigt tøj tang, som sælges til Vesten, hvor den stivelsesrige tang bruges til alt fra soft ice til makeup. De traditionelle sejlbåde eller ‘dhows’ ligger direkte på stranden om formidddagen, men efter nogle timer, når flod har afløst ebbe, flyder de på havet, og vandet når så langt op, at du kan dyppe dine tæer, mens du sidder i strandbaren. 

Bedre bliver det altså ikke.

Forodhani Gardens i Stone Town
Forodhani Gardens i Stone Town

Velbekomme!

Ved Darajani-markedet tilbage i Stone Town ligger restauranten House of Spices lige over krydderi- og souvenirbutikken af samme navn. Det er her, du skal nyde din frokost efter en lang og varm formiddag. Med middelhavstema og populære stenovnsbagte pizzaer på menuen lever restauranten op til sit navn. Stedets fiske- og skaldyrsretter er intet mindre end pragtfulde. Bestiller du deres seafood-platte med grillet hummer, rejer, fisk og blæksprutter, kommer den med fem forskellige krydrede saucer til at dyppe herlighederne i. Vinlisten er også overraskende god, i betragtning af at Stone Town – og Zanzibar – er muslimsk. Så hvorfor ikke bare blive siddende under terrassens store vifter og lade dem køle dig ned efter en varm dag?

Madmarkedet Forodhani Gardens åbner, når dagen går på hæld. Stedet er et mylder af kokkehuer, gryder, bål, juicepressere, sukkerrør og lækkerier. Det er et gademadmarked af den slags, hvor alle har råd til at spise sig mætte, og derfor også stedet, hvor de lokale kommer. 

Se dig alligevel for, og vælg en madbod med hurtig omsætning, for jeg har hørt historier om madforgiftning som en kedelig souvenir. Et sikkert valg er en Zanzibar- pizza. Dem er der nemlig salg i. Pizzaen minder en smule om den italienske. Bunden er bare madpandekage-agtig. Som topping kan du vælge alt fra olie og krydderier til banan, chokolade, kød og fisk. Sidstnævnte smager skønt med en hot lokal pebersauce til. Tag plads på en af de mange lave mure eller bænke, og spis dig mæt, mens du nærstuderer folkelivet omkring dig.

Drinks, hvor?

Ikke meget er mere magisk, end når solen sænker sig over bliktagene og de smalle smøger i Stone Town, og alle moskeernes minareter begynder at kalde til bøn. Solnedgangen og lyden af de lokale, der strømmer til aftenbøn, opleves bedst fra en af byens mange fabelagtige tagrestauranter. En cocktail i solnedgangen kaldes en ‘sundowner’, og vælger du rigtigt fra menuen, så følger der et himmelsk måltid efter. Terrasserne på Emerson Spice og Emerson on Hurumzi er mine to absolutte favoritter til formålet. Stemningen er magisk, udsigten spektakulær, og maden i verdensklasse. Det her er en oplevelse, du aldrig vil glemme. 

De senere år er der poppet stadig flere tagrestauranter op i Stone Town, som det er værd at tjekke ud. Africa House Hotels tagterrasse ud mod havet er en af dem. 

Kvinde sidder på solseng på strandterrasse og drikker fra en kokosnød
© iStock

Shopping og oplevelser

Zanzibar Curio Shop på Hurumzi Street i Stone Town er en blanding af farmors gamle rodede loft, en isenkrambutik, gulds med, souvenirshop, lampebutik, tekstiludsalg, møbelforretning og antikvariat. Finder du ikke noget, du begærer her, er der fejl i dine shoppegener. For fra gulv til loft og i to etager bugner det med kuriøsiteter af alle slags. Sæt tid af til mindst et par kopper te og en forhandlingsseance med indehaveren, som ofte lige skal konferere med bedstefaren, som sidder og nikker bag i butikken bag sit navlelange, kridhvide julen isseskæg. At handle i Zanzibar Curio Shop er ikke shopping, det er en oplevelse! 

Ved første øjekast kan Stone Town synes oversvømmet af turister og gadesælgere, som råber “hakuna matata” efter dig. Gør dig den umage at gå lidt væk fra turiststierne på og nær Hurumzi Street. 

Med sine mange trange gader og smøger kan Stone Town virke uoverskuelig og svær at finde rundt i. Alligevel er noget af det bedste, du kan gøre i byen, at fare vild med vilje. I sidegaderne leves det stille liv, hvor råben og bejlen afløses af den flygtige knitren i kvindernes silke-niqaber, når de suser forbi og ind ad detaljerige udskårne døre, der skjuler smukke gårdmiljøer. Mændene spiller domino, kvinderne laver mad, børnene leger eller sidder på en trappe i løbet af dagen. En aktivitet, der er let og værd at efterligne. Find en ikke for travl trappe, eller udse dig et stykke af den høje fortovskant, og lad livet sejle forbi. Sådan bliver du tilskuer til livets teater i sultanatets ældgamle stenby.

Sov i en himmelseng

Zanzibar og Swahilikysten er kendt for deres klassiske himmelsenge med lakmalerier, ud skæringer og myggenet, der hænger som florlette slør ned fra de fire høje sengestolper. Det siges, at sengene er så høje, for at kammertjeneren kunne ligge under dem, beredt til at tjene sin sultan på det mindste vink. Men sandheden er, at pladsen under sengen blev udnyttet til opbevaring af de skønne Zanzibar-kister. Uanset forklaringen, så er det et must at kravle til køjs i en himmelseng, hvis du besøger Zanzibar. 

De smukkeste af slagsen i Stone Town finder du på hotellet Emerson Spice, som er indbegrebet af unikt og eksklusivt design og indretning. Ingen værelser er ens, men allesammen er til at falde i svime over. 

Et lidt mere budgetvenligt, men også meget lækkert og centralt himmelsengs-hotel, er Zanzibar Palace. Bed om værelset øverst oppe, og du får tagterrasse og udendørs bad med i prisen.

Zanzibar Palace Hotel
Zanzibar Palace Hotel

Gå til koncert

‘Taarab’ er navnet på den traditionelle musik som er særligt populær i Tanzania og Kenya og derfor også Zanzibar. Musikken er opstået ud af traditioner fra folkene omkring Nordafrikas og Mellemøstens store ind søer. Legenden lyder, at det var sultan Seyyid Barghash bin Said, der i 1800-tallet var med til at gøre taarab-musikken populær. Lydbilledet er helt unikt med sine specielle sange og de mange originale strengeinstrumenter. På Emerson on Hurumzis tagrestaurant akkompagneres din middag af et ensemble af sangere og musikere, og du vil føle dig som hensat til eventyret Tusind og én nat

Et andet sted, som har faste taarab- koncerter, er Monsoon Restaurant, hvor du indtager dit måltid siddende eller liggende på silkepuder på gulvet. Maden er himmelsk, og musikken vil føre dig tilbage til en svunden tid. 

Er du mere til moderne og eksperimenterende samtidsmusik, måske endda jazz, fra Østafrika, kan Livingston nede ved havnen anbefales på det varmeste. Her samles et broget klientel om en fælles kærlighed til musikken, og stedet er åbent til langt ud på natten. Koncertene er meget forskellige, men altid på et meget højt niveau. 

Er du en sand musikelsker, må du ikke gå glip af den årlige musikfestival Sauti za Busara, som foregår i det gamle, portugisiske fort i Stone Town. Musik fra Afrika og Arabien i fulde fire dage under mottoet: “African music under African skies”. 

Smugkig her

Stone Town er verdenskendt for sine vidunderlige, udskårne trædøre. Urban adventures tilbyder rundture, hvor du kommer forbi de mest kunstnerisk udførte af dem. Nogle af guiderne har mange gode historier, men du kan også komme langt med et kort og en guidebog. 

Dørene er så populære, at der uden for byen ligger flere værksteder, som laver kopier, som sælges verden over til velhavere, der drømmer om en Zanzibar-dør eller -port til deres hjem. 

Det er fascinerende i sig selv at se, hvor stort et arbejde det er at fremstille sådan en dør. Men det bedste, jeg ved, er alligevel at kigge ind bag dørene. De fleste gamle handelshuse i Stone Town er bygget rundt om et stort indgangsparti, hvor husets beboere kan trække ud af huset, men også ind i skyggen med dagens gøremål. Lykkes det dig at smugkigge ind bag en dør på klem, er det som at åbne døren til en verden, hvor fortiden stadig hænger i luften. Bag mange af dørene ligger også nærmest hemmelige små lagre, værksteder og bagerier. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 2.

Smuk trædør i Stone Town
Smuk trædør i Stone Town

Du vil (garanteret) også kunne lide