Rejseguide til Bali
Bali byder både på ren afslapning og eksotiske oplevelser.© Getty Images

Rejseguide: Bali er en lang forkælelse af krop og sjæl

Grønne rismarker, hvide sandstrande, mytiske templer, æstetiske haver, helende massager og blomsterbade. En Balirejse er en lang forkælelse af krop og sjæl i den mest afslappede atmosfære.

22. december 2022 af Gunnhild Bjørnsti
Din rejseguide til Bali: Hilde s. Palladino (53)
Din rejseguide til Bali: Hilde s. Palladino (53)© Privatfoto

Hilde s. Palladino (53)

  •  bor på Bali og i Oslo
  • er forfatter

Hvorfor bor du på Bali?

“Bali har, de mange turister til trods, en sjælden ro. En stor del af forklaringen er nok, at de lokale er hinduister og meget spirituelle. Det tilfører mit liv harmoni og balance at bo et sted, hvor 99 procent af befolkningen dagligt ofrer en smuk kurv med blomster til guderne.”

Hvad er dit forhold til Bali?

“Når jeg skal forsøge at forklare min begejstring for Bali, plejer jeg at sige: ‘Flyt
herned!’ Livsstilen på Bali er ren væren. Her behøver jeg ikke stresse rundt, men kan tage tingene, som de kommer, og efterhånden har jeg jo erfaret, at tingene ordner sig på fineste vis uden min indblanden.

Jeg har en fornuftig nordisk arbejdsrutine, men også følelsen af, at alt godt kommer til mig. Jeg behøver ikke at arbejde så hårdt for det. De fleste, som tilbringer tid på Bali, fornemmer de gode energier, som er svære at definere, men skal opleves.”

Hvad er det bedste ved Bali?

“At ingen tager sig selv højtideligt. Og så balinesernes sans for at blande det bedste
fra øst og vest og skabe en stil og en helhed, som er svær at finde andre steder.
Gå ind på et balinesisk hotel, og du vil se en let indretning i bambus og med masser af balinesisk kunsthåndværk. Mange hoteller på Bali kan måle sig med de bedste luksushoteller i vesten.”

Hvad vil overraske mig mest ved Bali?

“At mange hedder det samme. Børn får navne efter deres nummer i søskende
flokken og uafhængigt af køn. Første fødte navngives Wayan, Putu eller Gede. Næste barn i rækken får navnene Made eller Kadek.”

Verden under vandet er magisk på Bali.
Verden under vandet er magisk på Bali.© Getty Images

Hvad er dit yndlingsområde på Bali?

“Jeg har altid haft en forkærlighed for Sanur, hvor der er særligt stille og roligt. Her er ingen natklubber eller anden larm, og du kan bare cykle omkring. Jeg spiser økologisk mad på Genius Café på stranden og går en lang tur ved havet.

Den lille landsby er måske ikke lige så spændende som nogle af de mere kendte byer og steder, men det betyder også, at turisterne er få, og at du som fastboende kan have en en helt normal Bali hverdag. Jeg holder også af den lille bilfri ø Nusa Lembongan. Her skal du bo på Sandy Bay. Så får du solnedgangen og bølgernes slag mod klipperne med i prisen. Det er magisk.”

Sanur er et roligt og smukt sted at lægge vejen forbi.
Sanur er et roligt og smukt sted at lægge vejen forbi.© PR

Hvad må jeg ikke gå glip af?

“Jeg anbefaler altid mine venner en tur til øen Nusa Lembongan, som har lækre
beachklubber og restauranter, og øen Nusa Penida, som er mere autentisk Bali
som i gamle dage. Forlæng din ferie med nogle dage på Java, som er en undervurderet feriedestination, hvis du er til aktiv ferie. 

Øen har over 40 vulkaner, te og bomuldsplantager og bittesmå landsbyer, godt skjult i bjergene. Kridhvide strande og magiske vandfald og verdens største buddhistiske tempel, Borobudur.”

Det her må du se eller prøve

“Afsæt mindst en aften til at spise på en fiske restaurant på stranden i Jimbaran ved solnedgang. Min favorit er Denas Crab House, hvor jeg bestiller dagens fangst. Er fisken baramundi på menuen, så bestil den. Den er hvid og fast i kødet og smager himmelsk! Besøg nogle af de mest kendte templer. De er virkeligt smukke, og selv om menneske mængden kan være overvældende, så finder jeg altid roen her.

Når du kun at besøge et, så lad det være templet Tanah Lot, som ligger smukt på en klippe i havet. Find en strand, du har helt for dig selv. Bevæger du dig lidt væk fra turistområderne, er det ikke umuligt.

White Sand Beach i Karangasem er min favorit. Her er der ofte delfiner. Husk en snorkel." 

Spring spa er en favoritoplevelse på Bali.
Spring spa er en favoritoplevelse på Bali.© PR

"Spis en frokost med udsigt over de grønne rismarker. Det kunne være på Koko Bambu Restaurant i Tegallalang uden for Ubud. Her er der fokus på økologi. Og chokolade! And er en populær spise på Bali, men spis den helst på de lidt dyrere restauranter, som for eksempel Koko Bambu, hvor råvarerne er af højeste kvalitet.

Anden er også god på Café Pomme granat, som ligger på det skønne stisystem Sari Organik Walk. Ud over anden kan jeg anbefale deres juicer, dumplings og pizzaer. Book så meget massage, du og dit budget kan holde til. Din krop vil være dig taknemmelig, også længe efter ferien er slut. Mit bedste råd er at styre uden om de store kæder og gå efter dem i mellemprisklassen. De små selvstændige skønhedssaloner, som findes på næsten ethvert gadehjørne, har ofte gode massører. Skal det være luksus og bare virkeligt godt, så book tid hos Bodyworks i Seminyak.

Spring Spa er også manges favorit. Og de serverer også iskolde mocktails og findes både i Seminyak og Canggu.”

To go-tips!

Hent Grab- eller GoJek-appen, og book billig transport direkte på din telefon. Samme apps gør det også muligt at bestille mad fra din favoritrestaurant, hvis du helst bare vil hænge ud på dit hotelværelse efter en lang dag i varmen.

Her spiser du, så mundvandet løber

“Der er stor fornyelse og udskiftning i spisestederne her på Bali, så det sted, der er det bedste i dag, er det ikke nødvendigvis i morgen. Men jeg har et par sikre, langtidsholdbare favoritter: 

Café Genius i Sanur for deres økologiske mad og lækre vegetarmenu. Happiness Bowl for beliggenheden helt nede på stranden i Sanur og for stedets bambussofaer, hvor du skal slå dig ned og mærke sandet mellem tæerne. Prisniveauet er middel. 

Mama San i Seminyak får du serveret Asian fusion mad af ypperste kvalitet. Et måltid på Mama San er som at blive sendt tilbage til kolonitidens Japan i 1920'erne. Stilfuldt og eksklusivt og med priser derefter."

En frokost, der serveres på stranden, smager ekstra delikat.
En frokost, der serveres på stranden, smager ekstra delikat.© PR

"Er du til sushi, så styr efter Sushi Tei på Beachwalk i Kuta. Den er en del af en stor
indonesisk kæde, men det går heldigvis ikke ud over kvaliteten. Udvalget er stort,
sushien er knaldgod, og priserne ditto.

Sandy Bay Beach Club i Nusa Lembongan kan du spise både vestlig og indonesisk mad med udsigt til solnedgang og høje bølger. Deres fiskeretter er lækre, og pomfritterne af søde kartofler intet mindre end verdens bedste. Priserne er rimelige, og musikken fra 1950'ernes USA.

Har du mod på at spise streetfood, så tag på de lokale aftenmarkeder, som for eksempel Sinduh Market i Sanur og Pasar Senggol Market i Gianyar. Her får du et måltid til 20 kroner. Er der plads til det, så spis grillede bananer til dessert – fem bananer for fire kroner! Søg efter night market, når du skal finde et nær dig. Aftenmarkederne åbner omkring solnedgang og bliver ved til langt ud på natten.”

Her bor du som en drøm

Gravity Hotel i Uluwatu er en sand oase i syd og langt fra de store menneskemæng
der. At der ikke er en strand i nærheden, opvejer hotellets pool fuldstændigt for, den
er, ligesom de kridhvide bungalows, meget Instagram venlig.

Colony Hotel i Seminyak er også et luksus boutique hotel, men med mere central beliggenhed. Herfra er der kort afstand til strand, shopping, barer og restauranter. En hvid drøm i eksklusiv kolonistil.

Trinity Gardens charmerende bungalows med balinesiske detaljer ligger lidt uden for Ubud. En oase godt gemt blandt rismarkerne.

En smal og stejl trappe leder til Le Cliff i Uluwatu, et af de mest populære surf steder på Bali. Værelserne er små, men med balkon over klipperne, hvor aberne hurtigt opdager, hvis du har glemt mad på bordet."

Trinity Gardens
Trinity Gardens© PR

"På AirBnb findes der også masser af lokale villaer til leje. Inden du booker, så
mærk efter, hvad du ønsker af din ferie. Er du til yoga og økologiske restauranter, så
tag til Ubud.

Søger du autentisk, traditionel kultur og stemning og få turister, så kig nærmere på Gianyar. Shopping og vestlige restauranter finder du i Sanur, mens du skal til Legian og Seminyak for shopping og party. Ferielivet i kyst og surfbyen Changgu er tilbagelænet og ungt.”

Paradis-pausen, du skal unde dig selv

“Du vil aldrig glemme trekkingturen op til toppen af vulkanen Mount Batur, hvor du
får udsigt til den mest bjergtagende solopgang over Mount Agung.

Turen op tager to timer og begynder fra Songan ved Kintamani. Det er nødvendigt at have en guide med, og dit hotel eller en af de mange turoperatører i byen kan hjælpe dig med at booke en tur. Opsøg også et af de hellige vandfald for renselse og meditation. Sepatu Holy Water er mit bedste hemmelige tip."

"Bali har over 10.000 templer! Her er du altid velkommen til at sætte dig og meditere.
Vil du besøge nogle af de vigtigste templer, så er Balis ældste tempel, Gunung Kawi, helt specielt. 

Tirta Empul templet er også pragtfuldt og stort. Og meget besøgt, men du kan altid finde et roligt spot. Husk en sarong, så du kan dække dig til på hellige steder. 

Six Senses i Uluwatu leverer den ultimativt bedste spaoplevelse fuld af ritualer og velvære. Og behandlinger naturligvis. Far vild i rismarkerne, eller følg Sari Organik Walk. Min absolutte favorit aktivitet er dykning og snorkling ved Tulamben eller Men jangan på Balis nordside. Tjek vraget af USS Liberty, som ligger på tre meters dybde, det er en stor oplevelse."

En trekkingtur til Mount Batur tager et par timer.
En trekkingtur til Mount Batur tager et par timer. © PR

Her finder du spændende shopping

“Der er de souvenirs, du forelsker dig i på en rejse, men som ser helt forkerte ud, når
du kommer hjem. Og så er der souvenirs fra Bali, som, når de er bedst, er lokalt
kunsthåndværk, der klæder den skandinaviske stil. De bedste interiørbutikker
ligger i og omkring Ubud.

Bali Interiors har flere butikker på øen. De kan hjælpe med at arrangere transport hjem, hvis der ikke er plads i kufferten. Saronger og lette sommerkjoler finder du overalt. På Seminyak Art Market er priserne særligt gode. Et oplagt sted at købe gaver med hjem. Åben fra 10 til 20.

I boghandlerkæden Periplus kan du få billige paperbackbøger også af helt nye udgivelser. Er du til sølvsmykker, stop op i sølvbyen Celuk, som ligger på vej mod Ubud. De laver smykker på bestilling, men sælger også både traditionelle smykker og ringe og armbånd i mere vestlig stil.”

Det farverige gadeliv er en oplevelse i sig selv.
Det farverige gadeliv er en oplevelse i sig selv.© PR

En sjov aften! 

“Foren de våde elementer, poolliv og gode drinks på Azul Beach Club i Legian, en bar i tre etager i tikibambusstil.

Der er også feststemning på The Lawn i Canggu, hvor surferne hænger ud. Der er lækker mad på tallerkenen her og kunst på væggene.

Ohana’s i Nusa Lembongan er en smart beach club uden alt for høj musik, men med høj hyggefaktor.

Komune & Beach Club i Gianyar hænger du ud på dobbelte solsenge med tykke madrasser. Juicerne er lavet af økologisk frugt fra stedets egen have.

La Plancha ligger direkte på Double Six stranden. Stedet er kendt for deres kulørte sækkestole og er i det hele taget meget afslappet og fotogent low key.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i januar, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide