På weekendtur med Dorthe Kvist: “Naturen er min største inspirationskilde”

Havedesigner Dorthe Kvist bruger mange af sine vågne timer blandt planter, blomster og træer – og ikke kun i arbejdsregi. I weekenderne tager hun på tur til grønne åndehuller, der fylder kroppen med ny energi og hovedet med ny inspiration. Læs med her, hvor hun deler tre favoritsteder, du kan besøge på én dag.

22. september 2022 af Af Benjamin Creative for Kia

DORTHE KVIST (55)

Bor i Vanløse med sin familie. Står bag tegnestuen @meltdesignstudio, hvor hun designer og indretter haver. Har også skrevet flere bøger og medvirket som haveekspert i diverse tv-programmer.

Hvorfor er det lige havedesign, du har kastet dig over?

“Efter næsten 20 år i modebranchen fik jeg trang til at skabe noget med længere levetid. Noget, som gav mig mere mening på et jordnært, men også et helt universelt plan. En god haveplan gør folk glade, og gode haver gør verden til et bedre sted.”

“At arbejde i haven er meditativt og regenererende. Det er her, jeg lader op og gearer ned, her jeg får dæmpet mit nervesystem og får svar på mange af de spørgsmål, mit hoved ofte af fuld af. Havearbejde er godt på så mange planer.”

Hvor finder du inspiration til dit arbejde?

“Jeg elsker naturen! Det er den største inspirationskilde for mig i alt, jeg laver. Naturen er det smukkeste, mest perfekte og mest komplekse, og det er som om, at ligegyldigt hvad vi mennesker opfinder og designer, så er det altid Moder Natur, der vinder i skønhed, kompleksitet og fuldkommenhed.”

“Selvom jeg elsker at være i egen have, er det rart at komme ud og se noget andet, og der er mange ting, der kan inspirere. Måden en madret er pyntet på, en ny smagskombination, smukke bede eller en busk klippet i en ny form.”

Den nye Kia Sportage Plug-in Hybrid, som Dorthe har været på roadtrip rundt på Sjælland i, skifter automatisk til el ved lavere hastigheder – for eksempel inde i byen.

Du har taget os med til tre forskellige steder på turen her. Hvad har du haft fokus på?

“Jeg vil gerne dele nogle steder, jeg selv er glad for at besøge, og som indeholder noget af det, jeg elsker. At købe spændende, lækre og velduftende planter i et fint gammelt gartneri, at spise frokost under parasollen på græsset ude i naturen og drikke god kaffe på en gård, der dyrker økologiske blomster og grøntsager. Både med og uden børn er det den perfekte dag, hvis du har lyst til en tur rundt på Sjælland.”

Hvad bruger du din tid på, når du har fri?

”En god weekend for mig består af lige dele gode venner, familie, dejlig mad og natur. Jeg er meget glad for havet og bader året rundt. Og så elsker jeg at opdage nye steder – haver, lommeparker, nye lækre spisesteder, planteskoler og grønne butikker. Det er alt sammen dejligt inspirerende!”

Kia Sportages elegante design gemmer på mange praktiske detaljer. Blandt andet en rummelig kabine og et stort bagagerum, hvor der er plads til lidt af hvert.

Tager du på opdagelse i naturen hele året rundt?

“Jeg er tosset med at komme ud uanset årstid. Lige nu er en skøn tid at tage på ture og her, jeg oftest selv kommer ud, fordi der er lidt mindre at lave i haven. Efteråret byder på en farveskala, der er blændende smuk og anderledes end sommerens, og er du heldig, er der ofte høj himmel og drama på skyerne. Det er smukt, og jeg nyder det på en dybere måde, fordi jeg ved, at de mørke vintermåneder er lige om hjørnet.”

Dorthes grønne favoritsteder

1. Mangholm

Hvad: Besøgsgård, gårdbutik og spisested.

Hvor: Hillerødvej 20, 3400 Hillerød. Tjek åbningstider på mangholm.dk.

Derfor er det et besøg værd:

“På Mangholm arbejder de med jord, dyr og afgrøder på naturens præmisser. Blandt andet dyrker de korn af gamle sorter og maler mel i eget mølleri. Du kan også gå en tur i den smukke vilde staudehave, og der er en hyggelig gårdbutik med masser af grønne fristelser og en café med verdens bedste kringle.”

“På en mindre del af markerne dyrker Rikke fra Brede Havekiosk økologiske blomster til vilde buketter. Den farverige mark kan nydes fra vejen, og blomsterne kan købes på Nemlig.com."

2. Gartneri Toftegaard

Hvad: Økologisk gartneri med speciale i chili, tomater og krydderurter.

Hvor: Højskolevej 5, 4600 Køge. Tjek åbningstider på gartneri-toftegaard.dk.

Derfor er det et besøg værd:

“Et skønt sted til en udflugt! I de smukke gamle drivhuse dyrker min søde ven Lene mange sorter af tomater, chili, krydderurter og spiselige blomster. Her kan du med garanti finde nyheder, du ikke har smagt før. Lene har testet over tusinde tomatsorter gennem tiden for at finde frem til dem, der smager allerbedst, og hun er lige så nørdet med sine chilier og krydderurter.”

3. Ninas naturcafé


Hvad: Café i udkanten af Store Dyrehave.

Hvor: Kirkeltevej 101, 3450 Allerød. Tjek åbningstider på naturcafé.dk.

Derfor er det et besøg værd:

“En fin cafe med lette frokostretter og masser af kager, du kan nyde ude på plænen eller i glashuset under den frodige figen og vin, der klatrer rundt under taget. Caféen ligger klos op ad Store Dyrehave, hvor der er basis for en lang og lækker gåtur.”


Weekendtur med komfort og kvalitet

Den fine Kia Sportage, som Dorthe har været på tur i, tager dig behageligt fra A til B – uanset om du skal kort eller langt. Bilen fås i en smart Plug-in Hybrid-variant, så du kan klare småturene på el og lade benzinmotoren tage over på længere stræk. 

Indeni er der tænkt over både look og komfort. Kabinen har en dejlig rummelighed, sæderne er udformet i flotte og ekstra bløde materialer, og det store Multi-Mode Touch Display gør det nemt at skifte mellem infotainmentsystem og klimaanlæg. 

Se mere om den nye Kia Sportage på kia.com

Du vil (garanteret) også kunne lide