Marrakech, Marokko
© Getty Images

Marrakech – rejseguide til Marokkos rosa drømmeby

Velkommen til vajende palmer, farverige blomster, høje minareter og travle basarer – på et bagtæppe af bjerge og badet i et gyldent lys.

31. august 2023 af Gunnhild Bjørnsti

Marrakech kaldes også den lyserøde by på grund af dens mange rosa husmure og det gyldne lys, byen altid er badet i. Byen er i dag en skøn blanding af mange kulturer.

Herunder får du en personlig guide til de bedste hoteller og spisesteder i Marrakech, de steder du ikke må gå glip af at se og gode ideer til shopping og hammams. Det hele er serveret af Gry Sætre, der er kommet i Marrakech jævnligt gennem de sidste 13 år. 

Din guide til Marrakech

Seværdigheder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Shopping i Marrakech

Hoteller i Marrakech

Hammans i Marrakech

Tønder med krydderier på Marked i Marrakech i Marokko.
Der er farver og dufte overalt i Marrakech – her på byens store marked.
Portræt af Gry Sætre.
Gry Sætre (51) er din guide til Marrakech.


© Privatfoto

Hvad er dit forhold til Marrakech?

“Jeg er gift med Knut, som ejer ria­den P‘tit Habibi, så vi er her, så ofte vi kan. Knut har haft det samme perso­nale i 18 år, og de er næsten som familie og har lært mig alt om Mar­rakech og kulturen. Min første rejse til Marrakech var for 13 år siden, før jeg mødte Knut. Jeg faldt for, hvor anderledes og eksotisk byen er. Og så endda så relativt tæt på Skandinavien.”

Hvad er det bedste ved Marrakech?

“Duften, der rammer mine næsebor, når jeg træder ud af flyet. Jeg holder også meget af at slentre rundt i souken og af at sidde på en af de mange restauranter eller cafeer og tage et lille hvil. Vi vender ofte til­bage til de samme favoritsteder, men vi gør os også umage med at opsøge nyt og nye steder."

Souken i Marrakech
I Souken er der altid lige en butik mere at udforske.© Getty Images

Hvilken del af byen er din favorit?

“Det er helt klart medinaen, som er opført på Unescos Verdensarvsliste. Jeg elsker at snuse rundt i krydderi­markedet, som ligger i hjertet af sou­ken. El Fenn er en stor, eksklusiv riad i medinaen, hvor jeg gerne drikker et glas vin og spiser en frokost.”

Hvad vil overraske mig mest?

“At naturen ikke er særligt langt væk. På en og samme dag kan du vandre eller cykle i Atlasbjergene i flere tu­sind meters højde og alligevel stadig nå tilbage i hammam i Marrakech om eftermiddagen.” 

Området udenfor Marrakech
I området uden for Marrakech venter storslåede naturoplevelser.© Getty Images

Seværdigheder i Marrakech

“Det rige folkeliv i gaderne er en oplevelse i sig selv. Men der sker så meget mere bag de lukkede mure og døre. Gå lidt væk fra de travle strøg, og lad dig ikke afskrække af de anonyme, næsten afvisende facader, for bag dem gemmer sig frodige, kølige oaser. Marrakech er ikke en lukket by, men den er lidt af en labyrint. Den bedste måde at lære byen at kende på er ved at fare vild med vilje og bare gå på opdagelse.

Tip: Hent Google Maps, så du kan tilgå kortene offline. Det fungerer perfekt.

I medinaen i den gamle bydel får du følelsen af at være rejst tilbage i tiden. Her er æsler og trækvogne, og ældre mennesker klædt i tøj fra en fjern tid. Lyde, lugte og farver her er særligt intense og skal opleves. Yves Saint Laurents blå villa og Musée YSL på samme adresse er også et must see. 

Særligt haven omkring villaen, Le Jardin Majorelle, er en oase, og på det lille mu­ seum kan du blive klogere på designerens liv og hans kreationer.

Jardin Majorelle
Yves Saint Laurent er kendt for sin blå farve, som du får for fuldt udtræk i hans tidligere hjem.© Getty Images

Altasbjergene omkring Marrakech

På blot 45 minutter kan du ramme Atlasbjergene, som lokker med helt andre oplevelser og en helt anden luft end ørken­luften i Marrakech.

Har du tid, så afsæt et par dage til en tur til Toubkal, som med sine 4.000 meter over havet er Marokkos højeste bjerg. Alt efter tid og evner kan du finde lige den tur til og i bjergene, der passer dig bedst. Vi har været på en dagstur på cykler, hvor vi blev hentet tidligt om morgenen og kørt ud til Anougal Vallée, hvor der stod cykler klar, og vi blev fulgt af følgebiler med lappegrej og frokost ombord.

Vil I på køretur i bjergene og slutte med gourmetfrokost, så kan jeg anbefale Kasbah Tamadot, som er ejet af Sir Richard Branson, ham med Virgin­ flyselskabet. Man kan også overnatte her, værelserne er lækkert indrettede, her er udendørs pool, en smuk have og en stor­slået udsigt. 

Hotelværelse på Kasbah Tamadot udenfor Marrakech
Kasbah Tamadot er et dejligt hotel til en udflugt i bjergene omkring Marrakech.© Getty Images


Kigger du langt og drømmende efter luftballoner, så er Marrakech et fantastisk sted at hoppe ombord i en. Marrakech er så flot fra oven, især hvis I tager afsted i solop­gangen. Bed jeres hotel hjælpe jer."

Luftballon over landskabet i Marokko
Tænk at opleve Marokko fra en luftballon.© Getty Images

Spisesteder i Marrakech

“I medinaen kan du spise dig mæt i mad med rødder i alle verdenshjørner. Vil du spise typisk marokkansk, så gå efter tajine, som egentlig er navnet på det lerfad med låg, som grøntsager og kød tilberedes i.

I den gamle bydel vender jeg altid tilbage til Nomad, hvor man kan sidde på taget, hævet over krydderimarkedet. Det er det perfekte morgenmads­ og frokoststed. Maden er moderne og frisk, men de serve­rer ikke alkohol.

Le Jardin har, tro mod navnet, en smuk have, hvor du kan spise både frokost og middag og shoppe smukt tøj! Stedet har samme ejere som Nomad, og her kan du heller ikke bestille alkohol.

Riad El Fenn er dyrt, men også fantas­tisk skønt, og det uanset om du tjekker ind til frokost, middag eller drinks i baren eller oppe på terrassen eller måske udvider din shoppetur til stedets butik.

Mad med tajine.
Du må ikke gå glip af tajine i Marrakech.© Getty Images

La Famille er en hyggelig fransk fro­kostrestaurant, hvor du dog må undvære vinene til. Haven er fredfuld, det franske værtspar søde, og indretningen i blåt og hvidt og natur.

Limoni er en af vores favoritter og til­ med i vores nabolag. Haven er luftig, og menuen italiensk. Adressen er 40, Dyour Saboun, Bab Taghzout.

El Bacha Coffee House er stedet for kaffe og te eller en let frokost, og her er så underskønt! Det ligger i samme hus som museet Dar El Bacha. 

Foundouk er en sikker vinder, hvis du vil spise marokkansk. Helt traditionelt, altid godt og dejligt stille og roligt.

Dar Zellij er en anden traditionel marokkansk restaurant, rolig og eksotisk. 

Shopping i Marrakech

“Marrakech er et mekka for dig, der er vild med at shoppe eller vil samle inspira­tion til din indretning. Især hvis du svær­ger til maksimalisme og farver. Har du plads i kufferten, så fyld den med tæpper, tekstiler, sølv­ og messinggenstande, kera­mik og andet godt med patina.

I souken forventes det, at du prutter om prisen – med et smil. Ser du noget, du bare må eje, så sæt god tid af til at forhandle.

I den nye bydel er Majorelle-gaden tæt på Yves Saint Laurents hus oplagt at besøge. I modsætning til soukens auten­ tiske boder, så er butikkerne her mere moderne. 33 Rue Majorelle sælger den moderne livsstil med et stort og varieret udvalg af mode og indretning.

Heritage Berbère er en parfumebutik, lige ved 33 Rue Majorelle, med et vel­duftende udvalg af parfumer og duft­ pinde, skabt af Marie­Jeanne Combredet.

Marokkanerne er ikke duftforskræk­kede, og så er de storforbrugere af den fænomenale arganolie, en oplagt souvenir, som bruges både i hår og på hud og er kendt for at stramme op og give ny glød.” 

menera parken i Marrakech
Når du har shoppet færdig, så tag ud i parken Menera og træk luft ind.© PR

Hoteller i Marrakech

“Jeg kan selvfølgelig ikke komme uden om at anbefale P’tit Habibi, vores riad i den nordlige del af den gamle bydel. Vi har bare fem værelser, som det er typisk for en riad. Det, der adskiller vores riad fra andre, er, at den er renoveret af en norsk arkitekt og derfor med mindre ornamentik og et mere stramt design og lyst farvetema. Vi har en lille pool, og der er mulighed for at sole sig på taget. Vores ansatte yder den bedste service og kan arrangere det meste.

Når du som turist har været ude i fol­ kemylderiet, er det en lise at kunne trække sig tilbage i en typisk marokkansk riad og bare bade, læse, spise og slappe af. Marrakesh er rig på riader og hoteller i alle prisklasser.

Royal Mansour ejes af kongens bror og er et ægte palads. Her er alt stort, også poolen og haven. Her løber et dobbelt­ værelse op i knap 10.000 kroner.

P’tit Habibi riad.
P’tit Habibi har en lille pool på taget og værelser indrettet af en norsk arkitekt.© PR

La Mamounia tiltrækker kendisser og andre med lidt på kontoen, men så er der også flot spa og en stor park. Prioriterer du at bruge budgettet på din mad frem­ for den seng, du skal sove i, så spis frok­ost på din solseng ved poolen eller middag på den indendørs restaurant L’Asiatique. Jeg synes, det er en skøn måde at tilbringe min sidste dag i Marrakech på, hvis jeg har en sen flyaf­ gang. Her er flest suiter, men du kan få et dobbeltværelse fra ca. 3.500 kroner.

Hotel La Maison Arabes værelser er indrettet i moderne, arabisk stil, og her er både pianobar, tagterrasse, marok­kansk og fransk restaurant og luksus hammam. Med andre ord, det her er ste­det for velvære og forkælelse. Dobbeltværelser fås fra ca. 1.300 kroner.

Som nævnt kan du som gæst på Beldi Countryclub både sætte hak ved flere forskelige pools, French chic­indretning, rosenhave og den ro, der følger med at tage lidt uden for byen. I kombination med nogle dage i Marrakesh får du efter min mening det bedste fra to verdener på den måde. Værelsespriser fra ca. 1.400 kroner.” 

La Mamounia spahotel.
Svøm en tur i luksusspaen på La Mamounia.© PR

Hammans i Marrakech

“Her bliver du vasket og skrubbet efter alle kunstens regler. Når du booker tid, så får du eller I, hvis I er flere sammen, dampbadet for jer selv, mens I bliver skrubbet.

Bestil en traditionel Moroccan scrub med black soap og en times massage bag­ efter, så garanterer jeg, at dine skuldre falder ned på plads, og at din hud bliver blød som en babys.

Les Bains d’Orient og Hammam de la Rose er de mest klassiske hammamsteder.

Les Bains de Marrakesh er mest turistvenlig og stadig god.

La Maison Arabes hamman og mas­sage er i den dyre ende, men pengene værd. Her kan du også tage et madkur­sus. Og bo.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide